Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Çiçeklerden mesaj var

        Sema EREREN / HT PAZAR

        Menekşe, sukulent, yasemin ya da orkide. Hepsi birbirinden güzel ama bakım ister. Oysa çiçek bakımı daha seçerken başlıyor. Uzmanların sesine kulak verip, önerilerini dikkate alarak çiçek seçimi yapıyorsanız artık korkacak bir şey yok, işin tekniğini biliyorsunuz demektir. Bir de sevginin bitkinin yaşam enerjisi olduğunu aklınızdan çıkarmamanız gerek.

        EV İÇİN OKİDE BALKON İÇİN GARDENYA

        Kanyon Harmony Flowers’ın tasarımcısı, işletme sahibi Emrah Özmen’in önerileri şöyle:

        Evde bakılabilecek bitkiler: Menekşe, kalenşiyo, orkide, bonsai, gardenya, yasemin, kaktüs, sukulent. Bunların su dengesi iyi yapıldığı sürece her sezon kendisini yeniler, bir sonraki sezon yeniden açar.

        Dış mekân çiçek önerileri: Yaz için ortanca, açelya, ceylan gözü, sardunya, meyveli mandalina, limon, gardenya ve yasemin; kış için de sümbül, nergis, frezya önerilebilir. Kesme buketler ve vazolu aranjmanlar İki günde bir çiçeğinizin diplerini bıçakla yatay biçimde ya da bağ makasıyla hafifçe kesin, vazodaki suyu iki günde bir değiştirin. Vazoya konacak su, vazonun 3’te 1’i kadar olmalıdır. Böylece saplar çürümez, ömrü uzar. Ayrıca kesme çiçeğinizin suyuna özel tozlar satın alabilirsiniz.

        Kurutmaya elverişli çiçekler: Gül, statis ve ortanca. Bunları buket haline getirip ters şekilde asarak kurutun. Buket aranjman yaptırırken: Aynı dili konuşan çiçeklerle kombin yapılmalı. Örneğin; lilyum ile şebboy, şakayık ile ortanca.

        Orkide budama: Orkideniz ömrünü tamamlayınca 3 ve 4. boğumundan bağ makasıyla budayın. Bunun için çiçekçi ve seralardan destek alınabilir. Orkide ömrünü bitirdikten ve boğum işlemi yapıldıktan sonra da çiçeği varmış gibi su dengesine devam etmeli.

        Bunları unutmayın: Bitkinizin toprağı daima nemli olmalıdır. Toprağın üzeri nemli gözükse bile kök kısmı kalem ya da bir çubukla kontrol edilmeli. 10-15 saniye tutun ve kontrol edin.

        Cem Botanik yöneticisi Ayşe Şirin’in önerileri ise şöyle:

        AYDINLIK ORTAMA BENJAMİN DEKORATİF OLSUN DİYE NOLİNA

        Evde bakabileceğimiz uzun ömürlü bitkiler:

        Dresena: Kısmi gölgede kolayca yaşar ve yavaş büyürler. Fazla su istemezler. Kış aylarında yapraklarına duş şeklinde su püskürtülürse daha sağlıklı olur.

        Nolina: Her boyda ve her yaşta mevcuttur. Kalın gövdede ince yaprakları ile dekoratif bir görüntü sergilerler. Bakımları kolaydır. Nolinaların fazla büyük saksıda yetişmesine gerek yok çünkü kökleri bonsai gibi azdır. Çanak saksılarda yetişir.

        Eforbia: Uzun süre çiçek açan, fazla bakım istemeyen bodur bitkidir. Zambia: Sadece yeşil yapraklı olup, kısmi gölge bitkisidir, çok su sevmez. Toprağı iyice kuruduktan sonra sulanmalıdır. Bodur bitkidir. Sürekli yaprak vererek kendini yeniler.

        Sıklıkla tercih edilen ev bitkileri

        Bonsailer: Bonsai Uzakdoğu felsefesini yansıtır. Sık sık budanarak formu muhafaza edilmeli. Saksısı gövdesine kadar suya daldırılıp, toprağının iyice su almasını sağlayarak sulama yapılır. Her bitki gibi besin takviyesini sever. Birçok bonsai çeşidi vardır. Önemli olan alırken içerde veya dışarıda kullanacağınızı belirtmenizdir.

        Kentya: Sık sık tercih edilen bitki türleridir. Dekoratif saksılarda konulduğu yeri dolduran, bakımı kolay, uzun ömürlü, ağır büyüyen bitkilerdir.

        Benjamin: Eğer ortam aydınlık ise pek çok çeşidi olan benjaminler tercih edilebilir. Aydınlıkta yaprak verir. Kısmi gölgeye koyduysanız veya susuz bıraktıysanız yaprak döker.

        Sukulent bakımı: Dikensiz bir kaktüs türü olan sukulentler, susuzluğa oldukça dayanıklıdır, kendi sularını yapraklarında depoladıklarından 15 gün susuz kalabilirler. Sukulentlerin büyük kısmının bol ışığa ihtiyacı vardır. Güneşli ve yarı gölgeli alanlarda rahat gelişir, aşırı gölgede bozulurlar. Aldığınız sukulentin ilk sulamasını bolca ve derinlemesine yapın. Sonrasında toprağı kuruyana kadar sulamadan kaçının. Soğuk aylarda sulamayı aza indirin. Gübrelemeyi baharda yapın. Bunun için inorganik gübrelerden yararlanabilirsiniz.

        Orkide bakımı: Orkide, sabah güneşi alan aydınlık ortamları sever, yer değişikliğinden hoşlanmaz. Kökleri gün ışığını sevdiği için saksıları cam veya şeffaf olmalıdır. Bu bitki kapalı, aşırı nemli ortamlarda mutlu olmaz. Orkide çiçekliyken daha bol su ister, çiçekleri bittikten sonraysa suyu azaltmalısınız. Saksı değişiminde toprak yerine çam kabuklarını kullanmalısınız. Ömrünü tamamlamış çiçeklerini kontrol edip elle toplamanız, diğer açmakta olan çiçeklere zarar vermenizi önler. Çiçek açmakta direnen orkideleri kıskandırıp açtırmak için yanına bol çiçekli bir orkide koyun.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ