Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Ekin Türkantos Sakız Adası'nın tarihi özelliklerini yazdı

        Ekin TÜRKANTOS / HABERTÜRK PAZAR

        Gülümseyen insanların adası Sakız, Çeşme’nin tam karşısında yer alıyor ve Yunanistan’ın en büyük 4. adası olarak biliniyor. Kimileri için de burası “Azizlerin Adası”. Çünkü 904 kilometrekarelik adada binden fazla kilise ve manastır var. Nedeni ise denizcilerin fırtınaya yakalandıklarında “Allah’ım bu fırtınadan çıkarsam kilise yaptıracağım” demesi... Yol üstünde de trafik kazasında ölen kişilerin anısına ailelerinin yaptırdığı birçok küçük kilise var. Sakız Belediyesi ve Yunan Turizm Ofisi’nin (EOT) davetiyle Sakız Adası’ndayız. 4 gün boyunca arabayla 520 kilometre yol yapıp adayı bitiremediğimizi söylesem yalan olmaz. Çünkü burada 64 köy yer alıyor. Sadece damla sakızının bulunduğu ve üretiminin yapıldığı 21 köy var. Sakız ağacı yetiştiriciliği buraya özgü önemli bir kültür olduğu için sakıza dair her şeyi bulabiliyorsunuz. Sakız rakısı, likörü, reçeli, vücut bakım ürünleri, masaj yağı, diş macunu... Sakızın mide ülserine, mide kanserine iyi geldiğini, ağız kokusu, ağız yaraları ve diş etlerine de yararlı olduğunu, kolestrol ve şekeri düzenlediğini tur rehberimiz anlatıyor. 2012’de ciddi bir yangın geçiren adada sakız ağaçlarının yüzde 20’si yanmış. Köylüler “Yeni ağaç dikelim” dese de kabul edilmemiş ve yananların bir kısmının yeniden filizleneceği düşünülerek beklenmiş. Yeniden yeşillenen ağaçların neyse ki bir kısmı kurtulmuş. Adada genç nüfus fazla olduğu için kafeleri, plajları cıvıl cıvıl. Ancak 14.30 ile 17.00 saatleri arasında turizmle ilgilenenler dışında sokaklar sakin; siesta zamanı hayat bir süreliğine duruyor. S

        AKİN VE KÜLTÜREL GEZİ YAPMAK İSTEYENLERE

        55 bin nüfuslu adada yol alırken gelincikler gülümsüyor size. Siesta dışındaki zamanlarda kafelerden yükselen kahkahaları, akşamları restoranlardan yankılanan Yunan müzikleri takip ediyor... Son birkaç senedir adaya yoğun olarak Türkler’in de gelmesiyle tabelalar ve mönüler Türkçe yazılmaya başlanmış. Sakız Adası’nı anlamak için merkezinde vakit geçirmek yerine köylerine gitmeniz gerekiyor. Ada, kültürel bir gezi yapmak, sakin ve rahat bir tatile ihtiyaç duyanların tercihi. Gece hayatı ve eğlence isteyenler ise diğer adaları tercih ediyor. Mesela Kambos bölgesinde Ceneviz döneminden kalma konaklar Ortaçağ mimarisini yansıtıyor. Pyrgi’de ise evlerin üzerinde yer alan geometrik şekiller minyatür bir görünüm sunuyor. Olympi ve Mesta Köyü, “Kale Köy” olarak geçiyor ve dehliz gibi sokakları var.

        Fotoğraf makinenizi yanınızdan ayırmamanızı tavsiye edebiliriz, çünkü gezerken karşınıza ne çıkacağını kestiremiyorsunuz. Ada’da Egeo Üniversitesi bulunuyor. Burada denizcilik, turizm ve tarih bölümü öğrencileri okuyor. Karşı kıyıdan buranın kültürünü görmek isteyen Türkler, sıklıkla adayı ziyaret ediyor. Evlenecek Yunan kızlar da çeyizlik alışverişi için Çeşme’nin yolunu tutuyor. Feribot yanaşırken merkezde karşı kıyıdan yolcu bekleyenler gözünü limandan ayırmıyor. Bize de vedalaşmak düşüyor. Yeni dostlarımızla sarılarak, güzel anılarla feribottaki yerimizi alıyoruz, kalbimiz orada, yeniden buluşmayı diliyoruz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ