Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar ‘Golf erkeğin değil nazik insanın sporu’ / Dilek Birgen'in yazısı

        Dilek BİRGEN/ GAZETE HABERTÜRK- PAZAR

        Ünlü işadamı Adil Benardete’nin eşi Beyhan Benardete Türkiye’de golf denince akla ilk gelen isimlerden... Her zaman çok sıkı çalışıyor ama neşesinden hiçbir şey kaybetmiyor. Golf sopalarından uzakta onu görmeniz neredeyse imkânsız! Şu sıralar Danimarka’da düzenlenen Avrupa Kadınlar Takım Şampiyonası’nda yarışıyor. Turnuvaya gitmeden Benardete’yi golf sahasında yakaladım. En büyük hayalinden yeni saç tarzına kadar her şeyi konuştuk. En büyük hayaliyse Türkiye’de herkesin ücretsiz yararlanabileceği bir golf sahası projesine imza atmakmış!

        Yıllardır golf oynuyorsunuz...

        1996’dan beri. Eşim Adil her hafta sonu golf oynamaya giderdi. Sürekli ona “Ne iş, devamlı golfe gidiyorsun? Ne yapıyorsun? Golf mu oynuyorsun, arkadaşlarınla sohbet mi ediyorsun? Yoksa başka bir şey mi var?” diye soruyordum. Bir gün Mustafa Koç, arkadaşlarıyla golf oynamaya giderken beni de davet etti. Bu davetin bana yapılan en büyük iyilik ve güzellik olduğunu düşünüyorum. Hem hayata bakış açım hem de hayat felsefem değişti. Ayrıca fark etmeden çok aktif bir yaşantıya başladım.

        Sadece golf mü oynuyorsunuz?

        Uzun yıllar squash oynadım. Çok iyi kondisyon istiyor. Sonra elime golf sopasını verdiler. “Başta çok iyiyim” diye düşünüyordum. Ertesi gün ders almaya başladım. Çok hoşuma gitti, sonra da tutkunu oldum. Golfe başladığım yıl handikapım 11’di, şu an 2.5.

        Bu spor hayata bakış açınızı nasıl değiştirdi?

        Turnuvalarda tanımadığınız insanlarla oynuyor ve tahammül sınırınızı ölçüyorsunuz. Sabrı öğreniyorsunuz. Bir nevi kendinizi terbiye ediyorsunuz. Golf oynarken hiçbir zaman topa vuran insanın önünde duramaz, arkasında beklersiniz saygıdan... Bazen hoşlanmadığınız biriyle oynamak zorunda kalabiliyorsunuz. İnsan karakterini ortaya çıkaracak başka bir spor olamaz. Entrika yapabilirsin, yalan söyleyebilirsin her türlü şeye açık. Ama dürüst oynamazsanız dışlanır, oynayamazsınız. Dürüst olmayı becerebilmeli...

        Başarınızın sırrını merak ediyorum.

        Golf sporunun farklı bir felsefesi var. İnsan isterse her şeye sahip olur. Anladım ki çalışmadan hiçbir şeye sahip olamıyorsun hayatta. Ne iş yaparsan yap, spor, iş ya da kreatif herhangi bir şey, çok çalışman icap ediyor! Golften keyif alıyorum. Başarının sırrı bu... Ne iş yaparsan yap keyif alacaksın. Büyük başarılar elde ettim. Avrupa’da neredeyse her yerde golf oynamışımdır. Gittiğim her yerde de en iyi hocayı araştırıp mutlaka ondan da ders almışımdır.

        ‘TIGER WOODS’UN HOCASIYLA ÇALIŞTIM’

        Tutkunuzu gözlerinizden anlayabiliyorum...

        Öyle... Sabah saat 8.00’de herkes işe giderken, eşim evden çıkar çıkmaz 1 yaşındaki oğlumu da yanıma alıp akşama kadar golf oynardım. O golf sahasında büyüdü. Hatta bırakamaz, eşime “Akşam yemeğine golf sahasına gel” derdim. Yaz ya da kış demeden her gün oynardım. Sonra birçok turnuvada oynadım. Ayrıca dünyanın sayılı hocalarından ders aldım. Yani çok uğraş verdim...

        Kimdi o hocalar?

        Tiger Woods’un da hocası Butch Harmon ve Mike Adams. n Sizin hakkınızdaki yorumları ne oldu? Yetenekli olduğumu söylediler. Butch Harmon, ünlü bir golfçü kadınla beni çalıştırıyordu. Çalışırken kadın bana “Benim kadar iyi oynuyorsun, çok iyi de topa vuruyorsun. Neden bir turnuvaya katılmıyorsun?” dedi.

        Sonra...

        Bunun için bekâr olmak lazım. Çoluk çocuk varken böyle bir hayalim olmadı. Zaten geç başlamıştım. Yıllarca antrenman yapmalı. Bu oyunu daha iyi oynayabilmek için maddi manevi her imkânımı kullandım. Ve işte! O emeklerin sonucunda yıllar sonra iyi turnuvalarda başarı elde ettim. Tabii mutluluklar da. Sonuçta biz bu oyundan para kazanmıyoruz, keyfi oynuyoruz. İyi oynadığım zaman mutlu oluyorum, kötü olunca da üzülüyorum.

        ‘KAYBEDİNCE KENDİME ACIMASIZ OLUYORUM’

        Kötü oynadığınızı düşündüğünüzde ne yaparsınız?

        Önce kırılıyorsun kendi kendine! Kendine acımasız olmaya başlıyorsun. Aslında bu yanlış. Neticede bir nazik spor, neden acımasız olasın ki? Ama sizin hayat felsefenizle ilgiliyse ve çok zaman harcıyorsanız üzülüyorsunuz. “Bu kadar eğitim aldım ve çalıştım ama hâlâ kötü oynuyorum” diyebiliyorsunuz. Allah’tan hemen toparlıyorum! Belki de bu yüzden iyi bir oyuncuyum. Mükemmel değilim ama senede toplasanız 3 ya da 4 tane kötü oyunum vardır.

        Nazik bir spor dediniz golf için. Sizce bu sporun ana prensibi nedir?

        Golfün ana prensiplerini herkes farklı algılıyor. Golf centilmen sporu, nazik insanın sporu demek. Erkeğin sporu demek değil. Golf oynarken her hareketin kasılmadan nazikçe yapılması gerek. Elinde tuttuğun sopanın bir ahengi, ritmi, senin de bir ahenginin, ritminin olması lazım. Eğer bunlar aksıyorsa asla iyi oynayamazsın. Tamamen yaptığın işe odaklanmalı. Dans gibi. Kaba saba, kendini kasıp dans edemezsin. Golfçüler arasında bir deyiş vardır; “dans eder gibi”... Aslında dans eder gibi değil, dansta yaptığın o kıvraklık hareketler ve nezaket gibi. Oyun arkadaşlarına da nazik ve centilmen olmalısın. Kendine, oyununa ve oyun arkadaşlarına dürüst olman lazım. n Çocuklarınızın golfle arası nasıl? Küçük oğlum muhteşem oynar!

        Ya büyük oğlunuz?

        29 yaşında. Çok çalışıyor, yoğun. Ancak arada bir fırsat bulabilirse bize eşlik ediyor. Bir de maalesef şehirde golf sahalarının olmaması da bir dezavantaj.

        Golf sporu konusunda Türkiye’nin durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

        Türkiye’de golf çok gelişmiş değil. Gençlerin yönlendirilmesi gereken muhteşem bir spor. Sağlıklı bir ortamda vakit geçiriyorsun, farkına varmadan aktifsin, sosyalsin. Aynı anda düşünce yeteneğin de gelişiyor, centilmen olmayı ve duygularını kontrol etmeyi öğreniyorsun. Ancak golfe meraklı arkadaş grubu bulmak zor. Kayak yaparken tek başınasın, yanında birileri olsa bile yalnızsın. Golf oynarkense ortak hareket ediyorsun.

        'ZENGİN SPORU DEĞİL, MASRAFLI'

        Yaygın kanıya göre golf zengin sporu.

        Zengin sporu değil ama saha bakımı olduğu için golf masraflı. Devletin golf sahası yok. Halka açık bir golf sahası olmalı. İngiltere’de herkes golf oynuyor. Japonya’da golf oynamayan işe giremiyor düşünün! Sadece futbol, basketbol ve voleybol gibi popüler sporlara değil, doğayla iç içe sporlara da ağırlık verilmeli.

        Nasıl bir turnuva oyuncususunuz?

        Ben hırslanmam! Turnuvalarda oynarken iyi niyetin ne kadar makbul olduğunu defalarca gördüm. Rakibimin kötü oynamasını da istemem. Hatta aksine çok iyi oynamasını isterim. Rekabet iyi oyun getirir. İyi oyuncu beni motive eder.

        En büyük hayaliniz nedir?

        Halka açık bir golf sahası yapmak. Herkes gelip ücretsiz golf oynayabilsin. Gençleri golfe yönlendirmek istiyorum. Onlar kapalı yerlerde teknolojik cihazların karşısında kilo alıyor, depresif ve mutsuz oluyor. Golf iyi gelecektir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ