Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Bozkurt selamı veren Adriana Lima müsterih olsun

        MUSTAFA ALKAN / HT PAZAR

        Türk dostu manken Adriana Lima, bozkurt selamı verdikten sonra paniğe kapılıp “Beni kandırdılar” diye açıklama yaptı. Lima müsterih olsun. Zaten Türkler de bu selamı 25 yıl önce öğrendi.

        Dünyanın en çok kazanan ikinci topmodeli Adriana Lima’nın Türkiye’ye ve Türklere yakınlığı kuşku götürmez. Türkiye’ye gelip sık sık reklam filmi çeviren Lima, ayak bileğine ay-yıldız dövmesi yaptıracak kadar yakın bu topraklara. Ama geçen hafta çıkan tartışmalarla bu sevginin kurbanı olduğunu düşünebilir.

        34 yaşındaki Brezilyalı manken, geçen ay ABD’nin Miami kentindeki bir spor salonunda Türk boksör kardeşler Altuğ ve Buğra Öner’in ricası üzerine bozkurt işareti yapıp ulumuştu. Ama Amerika ve İngiltere’nin bulvar basını “Lima Türk terör örgütünün işaretini yaptı” diye haber yapınca işler değişti. Çünkü haberlerde, bu işaretin “Papa 2. Jean Paul’e de suikast girişiminde bulunan terör örgütü Bozkurtlara” ait olduğu söyleniyordu. Haberin ardından Lima, sözcüsü aracılığıyla derhal bir açıklama yayınlayıp “yaptığı şeyin siyasi anlamından habersiz olduğunu”, bozkurt işaretinin “spor salonunun simgesi olduğunu sandığını” ve “kendisinin iyi niyeti istismar edilerek böyle bir video çekilmesi ve bilgisi ya da rızası olmadan yayınlanmasından hayal kırıklığına uğradığını” söyledi.

        ‘ATTİLA’DAN, KÜRŞAD’DAN, BOZKURTTAN HABERDARDI’

        Bu açıklamanın da Türkiye’deki Lima hayranlarının bir kısmında hayal kırıklığı yarattığına kuşku yok. Zira videoyu seyreden herkes Lima’nın ne yaptığının son derece farkında olduğunu düşünebilir. Altuğ ve Buğra Öner kardeşler de önceki gün bu açıklamaya itiraz edip “Lima bal gibi biliyordu” dedi. Hatta Buğra Öner’e göre Lima, Göktürk bayrağından ve Attila’dan bile haberdardı: “Boks salonunda Adriana Lima ile karşılaştık. Fotoğraf çektirmek istedik. Salona ilk gittiğimizde ringin arkasında Göktürk bayrağı ve Doğu Türkistan bayrağı asılıydı. Onu kendisine anlattık. Zaten ‘Göktürk bayrağını biliyorum’ dedi. Ve biz, Türk’ün sembolü olan bozkurtu yaptık. Kendisine de söyledik. Vücutlarımızdaki Attila ve Kürşad dövmelerini de gösterince, onları da bildiğini söyledi. Sonra biz video çekerken ‘bozkurt’ işareti yaparak uludu. Ona bozkurt işaretinin siyasi olmadığını Türklüğün simgesi olduğunu söylemiştik. Yaptığı hareketin Türklük ile alakalı olduğundan bilgisi vardı. Hatta kendisi ayak bileğindeki ay-yıldızlı dövmeyi göstererek ‘Bende de Türk bayrağı var’ dedi...”

        ‘AZERBAYCAN’DAN TÜRKİYE’YE GELDİ’

        Adriana Lima müsterih olsun, Öner kardeşler haklı: Bozkurt işareti Avrasya’da geniş bir alanda Türk topluluklarının bir dayanışma simgesi. Simgenin Türk siyasetine taşınması da yakın geçmişte oldu. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun geçici hükümette bakanlık teklifini sürpriz biçimde kabul ederek haftanın flaş ismi olan MHP’li Tuğrul Türkeş, 2007’de bozkurt işaretiyle tanışmalarını şöyle anlatmıştı: “Bozkurt işareti, bütün Türk dünyasında kullanılıyor. 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin yıkılmasından sonra Bakü’de Ebulfeyz Elçibey’in düzenlediği mitingde 1 milyon insan Alparslan Türkeş’i bozkurt işaretiyle selamladı. Orada görülen bu işaret daha sonra Türkiye’ye de geldi ve Türk milleti tarafından kullanılmaya başlandı.”

        ÇİN’DE VE İRAN’DA YASAK

        İşaret bugün Orta Asya Türkleri tarafından “birlik ve dayanışmanın simgesi olarak” yaygın kullanılıyor. 2011’de Azerbaycan’a Eurovision Şarkı Yarışması birinciliği getiren Nigar ve Eldar, ödüllerini almak için sahneye çıktıklarında ellerinde Türk ve Azeri bayrakları vardı ve bozkurt işareti yapıyorlardı. Uygur Özerk Bölgesi ve İran Azerbaycan’ında da işaret biliniyor ama Pekin ve Tahran yönetimleri bozkurt selamını “ayrılıkçıları simgelediği” gerekçesiyle yasaklamıştı. Peki bunca açıklama Lima’yı rahatlatır mı? Lima muhtemelen bir süre hayranlarıyla selfie bile çektirmeyecektir. Belki de Fransız efsanevi oyuncu Catherine Deneuve’ün dediği gibi doğrusu da bu: “İnsanlar yıldızların hayatlarını hayal etmeyi bıraktı. Artık yaptıkları her şey anbean sosyal medyada. Bazıları kendi, gayet özel fotoğraflarını bile yayınlıyorlar. Bunu zavallıca buluyorum. Yıldız olmak gizemden kaynaklı bir cazibe yaratırdı, bugünlerde gizliliği korumak çok zor.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ