Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Beklenen gün geldi! Balıkçılar "Vira Bismillah" dedi

        15 Nisan'da başlayan av yasağıyla gemilerini limanda bekleten balıkçılar, av yasağının bitmesiyle denize açıldı. 4 buçuk aydır bu gece için hazırlık yapan balıkçılar 'vira bismillah' diyerek sezonu açtı. Gece yarısı av yasağının bitmesiyle birlikte balık avına kaldıkları yerden devam edecek olan Bursalı balıkçılar da gemilerinin halatlarını karadan çözerek Gemlik limanından denize açıldı. Balıkçılar sabaha kadar ağ attıktan sonra, tuttuğu balıkları satmak için İstanbul, Bandırma, Bursa gibi illere gidecekler. Balıkçılar ayrıca hamsi ve palamuttan umutlu olduklarını söylüyor.

        Son hazırlıklarını yaptıklarını belirten kaptan İbrahim Ertan, "Bu akşam çıkacağız kısmet olursa. 30 kişilik bir ekiple çıkıyoruz. İmralı bölgesi ve bandırma açıklarında ağ atacağız. Hamsi, lüfer ve palamuttan ümitliyiz. Vaziyet öyle gösteriyor. İnşallah beklediğimiz gibi olur. Yasak başladığından beri, 4 buçuk aydır hazırlık yapıyoruz. Ne zaman döneceğimiz belli olmuyor. Denizin durumuna göre karar veriyoruz. Balıkları İstanbul ve Bursa'da satıyoruz." şeklinde konuştu.

        15 Nisan - 1 Eylül arasındaki yasak sırasında ağlara ve teknelere bakım yapıldığını ifade eden Gemlik Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Zeki Hazer ise, "15 Nisan - 1 Eylül arası yasak vardı. Bu sırada ağlara ve teknelere bakım yapıldı. Bu gece itibariyle denize açılacak. Hamsi ve palamuttan umutluyuz. İyi geçeceğini tahmin ediyoruz. Bütün balıkçılara rastgele diyorum. Gemlik körfezinde 50'nin üzerinde balıkçı teknesi var. Sürdürülebilir balıkçılık için yasaklara uymak zorundayız. Burada sahil güvenliklere, tarım il müdürlüklerine, ilçe müdürlüklerine görevler düşüyor. Balıkların karaya çıkış noktalarından itibaren nakil belgeleri almak zorundalar. Kolluk kuvvetlerinin de bu tür denetimleri yapması gerekir. Geçimimizi buradan sağlıyoruz. Yasaklara uyulmadığı takdirde ise katliam yapılıyor. " dedi.(DHA)

        BALIKÇILAR YENİ SEZONU DUALARLA AÇTI

        Düzce'nin Akçakoca ilçesinde balık avı sezonunun açılması dolayısıyla tören düzenlendi.

        İlçe limanında gerçekleşen törende konuşan Düzce Valisi Ali Fidan, balıkçıların yeni sezonunun hayırlı geçmesi temennisinde bulundu.

        Fidan, Düzce'nin denize açılan tek kapısının Akçakoca olduğunu anımsatarak, "Akçakoca olmasa denize açılan kapımız olmayacak, belki burada taze balık yiyemeyeceğiz. Akçakoca güzel bir ilçe. Bize düşen bir görev var. Bu güzel ilçemizi daha da güzelleştirmek ve güzelliği korumak gerekir. İnşallah bu sezon hem balıkçılarımız ve balık restoranları için bereketli geçer. Bizler de taze balıklar yeriz. Balıkçılarımıza iyi sezon diliyorum" şeklinde konuştu.

        Daha sonra İl Müftüsü Selami Emen, yeni av sezonunun hayırlı olması ve kazasız geçmesi için dua etti.

        Duanın ardından Vali Fidan ve beraberindekiler, kıyıda Türk bayraklarıyla süslenmiş teknelerle deniz turu yaptı.(AA)

        BALIK SEZONU MUĞLA'DAKİ TÖRENLE BAŞLADI

        Milas ilçesinde yeni av sezonunun açılış töreninde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Durali Koçak ve Muğla Valisi Amir Çiçek, sezonun ilk mezadına katıldı.

        Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Durali Koçak, Güllük Mahallesi'nde düzenlenen törende, her sene 31 Ağustos-1 Eylül gecesinde denizin emekçilerinin, balıkçıların "Vira Bismillah" dediğini belirterek, 2015-2016 av sezonun hayırlı uğurlu olmasını diledi.

        Bu yılki balıkçılık sezon açılışının Muğla'da yapıldığını ifade eden Koçak, 2013 yılında dünyadaki su ürünleri üretiminin yaklaşık 163 milyon ton olduğunu, bunun 93 milyon tonunun avcılık yoluyla, 70 milyon tonunun ise yetiştiricilikten elde edildiğini dile getirdi.

        Koçak, üretimde sürdürülebilirliğin esas olduğunu belirterek, "Türkiye'de yıllık ortalama 600 bin ton civarında su ürünleri istihsal ediliyor. 2014 yılı su ürünleri üretimi ise 537 bin ton gerçekleşti. Bunun 302 bin tonu avcılıktan, 235 bin tonu yetiştiricilikten elde edildi" dedi.

        Avcılık yoluyla elde edilen üretim miktarında, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de yıldan yıla dalgalanmalar yaşandığına dikkati çeken Koçak, "Bunda türlerin biyolojisi, üreme ve büyüme dönemlerindeki suyun sıcaklığı, ortamdaki besin kaynaklarının durumu, türün besin zincirindeki yeri gibi pek çok çevresel faktörün etkisi var" diye konuştu.

        Deniz balıkları avcılığının yüzde 75'inden fazlasını, başta hamsi olmak üzere sardalya, istavrit, lüfer ve çaça gibi küçük göçmen türlerin oluşturduğunu anlatan Koçak, şöyle konuştu:

        "Dolayısıyla bu türlerin yıllara göre üretim miktarındaki dalgalanmalar deniz balıkları üretim miktarını büyük oranda etkilemektedir. Örneğin hamsi türünde geçen yıl olduğu gibi geçmiş yıllarda da dalgalanmalar gözlenmiştir. Bakanlığımızın su ürünleri politikalarının ana hedefi, deniz ve iç sularımızdaki su ürünleri kaynaklarını koruyarak sürdürülebilir şekilde işletmektir. Unutulmamalıdır ki doğal kaynaklar sonsuz değildir. Gelecek kuşaklara aktaracağımız bir emanettir. Biz sektöre yapılan yatırımın geleceğimize yapıldığının bilincindeyiz. Buna göre davranıyor ve politikalarımızı bu hedeflere göre belirliyor ve uyguluyoruz."

        Koçak, balıkçıların girdi maliyetlerini düşürmek için balıkçılara indirimli mazot uygulamasıyla 2004 yılından beri verilen desteğin 1,2 milyar liraya ulaştığını bildirdi.

        Su ürünleri ile genetik varlıkların korunması ve geliştirilmesi amacıyla Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü bünyesinde Türkiye Su Ürünleri Gen Bankası ve Biyoteknoloji Merkezi kurulduğunu hatırlatan Koçak, 14 milyon bütçeli merkezin 2016 yılı sonunda hizmete açılacağını ifade etti.

        Su ürünleri sektörüne ayrı bir önem verdiklerini kaydeden Koçak, "28'i kıyı ili, balık üretim kapasitesi olan iç bölgelerdeki iller de dahil olmak üzere 43 ilde Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü kuruldu" dedi.

        Muğla Valisi Amir Çiçek ise kentin su ürünleri yetiştiriciliğinde Türkiye'de gerek sayı, gerekse üretim miktarı açısından başı çektiğini vurguladı.

        İç su tesislerinden 21'inin kuluçkahaneli tesis olarak faaliyet gösterdiğini, 165 milyon 350 bin kapasiteli yavru ve 90 milyon adet kapasiteli alabalık üretimi yapıldığını belirten Çiçek, "Ayrıca deniz yetiştiriciliğinde karada 7 kuluçkahane tesisimiz bulunmakta olup, toplam kapasitesi 269 milyon 500 bin adettir" diye konuştu.

        Kentte bin 293 ruhsatlı balıkçı teknesi bulunduğunu açıklayan Çiçek, Muğla'da 20 bin kişinin avcılıktan geçimini sağladığını söyledi.

        Sezonun ilk mezadı

        Konuşmaların ardından protokol üyeleri, sezonun ilk çipura, levrek, mercan mezatına katıldı. 5 kilogram mercan, açılış törenine özel 500 liraya satıldı.

        Daha sonra yeni sezonun bereketli geçmesi için dua okundu, katılımcılara balık ekmek dağıtıldı.

        Sezonun başlaması nedeniyle balıkçı barınağında düzenlenen törenle kurdele keserek sezonu açan Vali Çiçek ve Su Ürünleri Genel Müdürü Koçak, ardından bir tekneyle gezinti yaptı. Tekneye, barınaktaki diğer teknelerde siren çalarak eşlik etti.

        Törene, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Çınar Bahçeci, Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Turgay Türkyılmaz, Gıda, Tarım Hayvancılık Müdürü Nazif Ekici ile Su Ürünlerİ Kooperatif Başkanları, balıkçılar ve vatandaşlar da katıldı.(AA)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ