Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul İlk gece balıkçılarla denize açıldık

        Aslı ÖZTÜRK / GAZETE HABERTÜRK

        15 Nisan’da başlayan avlanma yasağı 1 Eylül itibarıyla kalktı ve balıkçılar denize açıldı. Biz de, İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamulleri İhracatçıları Birliği ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü’nün birlikte düzenlediği sezon açılış törenine katıldık. Gece saat 12.00’yi geçtikten sonra balık ağları boğazın derin sularına bırakıldı. Balıkçılarla birlikte geçirdiğimiz saatler süren bekleyişin sonunda ağlara takılan ilk balık sardalya oldu.

        YASAK BİTTİ, AĞLAR ATILDI

        Başlangıç noktamız Kireçburnu’ydu. Balıkçı gemisi ile yeni sezonun ilk balıklarını avlamak için gece yarısına doğru Boğaz’da açılmaya başladık. Mürettebat açılır açılmaz yağmurluk ve çizmelerini giyerek maruz kalacağı deniz suyuna karşı hazırlığını yaptı. Denizin açıklarına geldiğimizde av yasağı da sona ermişti. Tekne, sonar cihazlarının balık sürülerini tespit ettiği noktada durdu. Personel öncelikle geminin arkasındaki küçük tekneyi denize indirdi. Daha sonra koca balıkçı ağı 10-15 dakika gibi kısa bir süre içinde oldukça geniş bir alana yayıldı.

        İKİ KÖPEKBALIĞI TAKILDI

        Zor olanın ağ atma seremonisi olduğunu düşünmüştüm fakat beklemek ve sonrasında ağı toplamak çok daha zormuş. Ağın toplanma zamanı geldiğinde mürettebat büyük bir sabır ve beden gücüyle ağı denizden çekmeye koyuldu. O esnada ağa takılan 2 küçük köpekbalığı denize geri bırakıldı. Bütün işlem bittikten sonra sardalyalardan oluşan bir balık havuzunun içine düşmüş gibiydik. Beklentim daha büyük balıklar üzerine olduğu için biraz hayal kırıklığına uğradım açıkçası. Çünkü ağlara yalnızca bir tane palamut takıldı.

        PALAMUT VE HAMSİ ÜMİDİ

        PROTOKOLÜN yoğun olarak katıldığı ilk avlanma gecesinde İstanbul Vali Yardımcısı Dr. Osman Günaydın, İstanbul Tarım İl Müdürü Hamit Aygül ve ilçe kaymakamları da hazır bulundu. Gecenin açılış konuşmasını yapan İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, bu yıl hamsi ve palamutta bolluk yaşanacağının müjdesini verdi.

        "VİRA BİSMİLLAH" NE DEMEK?

        VİRA kelimesi Latince kökenli bir kelimedir. ‘Almak’ ve ‘çekmek’ anlamlarında kullanılır. Birçok milletten denizci bu kelimenin anlamını bilir ve kullanır. Vira denizcilerin demir alırken kullandıkları bir terimdir. Dört Halife döneminde denizlere açılan Müslümanlar vira kelimesinin sonuna Bismillah’ı ekledi. Türklerin Müslümanlaşmasının ardından Türk denizciler de “Vira bismillah”ı kullanmaya başladılar.

        BALIK FİYATLARI

        Hamsi: 15-20 TL

        İstavrit: 15 TL

        Kalkan: 80 TL

        Sardalya: 20 TL

        Palamut (çifti): 25 TL

        Çupra: 20-25 TL

        Levrek: 20’den başlıyor

        GEÇEN YILKİ FİYATLAR

        Hamsi: 10-15 TL Palamut: 10 TL (Tane) Çupra: 35 TL (Kilo) İstavrit: 17 TL Levrek: 25 TL Sardalya: 10 TL Kalkan: 120 TL

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ