Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar ‘Yelken, çocuklara hayatı öğretiyor’

        Gizem Sevinç SELVİ/ GAZETE HABERTÜRK-PAZAR

        Hayır, hayır onu değil, şu yeşil ipi sağa doğru çekip şuradan geçireceksiniz. Evet oldu!” Bu sözler 8 yaşındaki yelkenci Yaman’a ait. 5 dakika boyunca hangi ipi nereye çekip nereden geçireceğimi anlamaya çalışırken o bana çeşitli direktifler veriyor. Ben ne kadar panik bir haldeysem o, bir o kadar sakin ve cool. 8 ve 10 yaşlarındaki iki çocukla Çeşme’de, optimist üzerinde yelken yapıyoruz. Yanımızdan geçen diğer optimistlerle selamlaşarak devam ettikten sonra eğitmenlerin botuna atlıyorum. Sanırım bu çocuklar kadar yetenekli değilim, başaramayacağım! Burası Lemon Sailing School. 30 yıllık yelkenciler, 197 kez milli olmuş Tolga Yağlı ve 450 kez milli olmuş Serhat Altay’ın Çeşme’deki yelken okulu. Bir gecede okula çocuk kısmını da katmaya karar veren tecrübeli yelkencilerden Tolga Yağlı’yla çocuklarla yelkeni konuştuk.

        Çocuklara yönelik bir okul açmak nereden aklınıza geldi?

        En başından beri çocuklar olmalıydı ama bir anda kulüplere rakip olmak istememiştik. Arkas’la güçlerimizi birleştirmek de maddi-manevi bize büyük ivme kazandırdı. Düşünce yapılarımız ve hedeflerimiz örtüşüyor. Yelken dünyasına her yaştan yeni insanlar katmayı önemsiyoruz. Bernard Arcas da denizciliğin bir meslek olduğunu bizden daha iyi biliyor. “Ne istiyorsanız yanınızdayım” dedi ve bize her konuda destek verdi.

        Burada çocukların bir günü nasıl geçiyor?

        Yelken, hayata benziyor. Kendinize güven, yalnız kalabilme, inisiyatif alabilmeyi öğretiyor. Ben 6 yıl yarıştım ve bir yarışta ikinciliğim vardır. O yarışta 2.5 saat boyunca elim ayağım titredi. Ne zaman Brezilyalı bir çocuk beni geçti ve ikinci oldum, o zaman her şeyin farkına vardım. Çünkü önde gitmek ve liderlik çok zordur. Telsizleri duyarsınız: “Türk önde gidiyor.” Alışık olmadığınız bir şey, 11 yaşındasınız. Evde anneniz “Şunu yapma”, okulda öğretmen “Şurada dur” diyor ya da bir salon sporu yaparken kenardan antrenör sizi rahatlatabiliyor. Ama yelkende tek başınasınız. Yani size hayatı öğretiyor, biz de deniz üzerinde güvenli yelken yapmayı. Çocuğa evde odasını toplatmak zor ama burada kimse tekneyi toplayıp çocuklara teslim etmiyor.

        Yelken çocuğa ne katar?

        Çabuk karar verebilme, kriz yönetimi becerilerini katar. Çocuk teknesine kendisi bakıyor, gerekirse zımpara yapıyor, teknelerini tamir ediyorlar. Velileri de mümkün olduğunca kendi alanımıza sokmuyoruz. Çünkü çocuk veliyi görünce kaçıyor ama antrenör de öyle tatlı bir disiplin var ki, izin almadan hiçbir şey yapmıyor.

        Yelkene kaç yaşında başlamalı?

        8 ama bizim geçen yıl 4.5 yaşında bir öğrencimiz de oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ