Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Nostalji bahçelerinin hasılatı vatandaşa dağıtıldı

        Bağcılar'da hizmet veren 7 nostalji bahçesinden bir yılda elde edilen 430 kilogram üzüm, bin 700 kilogram kiraz, 390 kilogram kayısı ve 200 kilogram kestane vatandaşlara ücretsiz dağıtıldı.

        Bağcılar, 1924 yılında Balkanlardan göç eden, Anadolu'dan değişik sebeplerle gelip yerleşenler tarafından kuruldu. "Yeşil Bağ" diye bilinen Bağcılar, uzun yıllar ağaçların ve meyvelerin bolca bulunduğu bağ ve bahçelere ev sahipliği yaptı. İlçe statüsünü 1992 yılında kazanan Bağcılar'da 2006'da üzüm bağı ile başlatılan Nostalji Bahçeleri Projesi, vatandaşların yoğun ilgi göstermesi üzerine yenilerinin eklenmesiyle devam etti. Farklı mahallelerde kiraz, kayısı, üzüm, kestane, fındık, ceviz ve kızılcık bahçelerini hizmet sunan belediye, nar ve elma bahçeleri de oluşturacak. Yıl boyunca bahçelerden ücretsiz yararlanan vatandaşlar, bahçede dalından meyve yiyebiliyor ve ağaç dalları altında piknik yapıyor.

        Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, örnek bir proje olarak başlatılan nostalji bahçelerinin, Marmara Belediyeler Birliği'nin "Örnek Belediyecilik Proje Yarışması"nda ödüle layık görüldüğünü söyledi.

        Bahçelerin sayısını artıracaklarını anlatan Çağırıcı, "Daha yeşil bir Bağcılar" sloganıyla başlattıkları çalışmaları kapsamında, ilçenin dört bir tarafındaki meydanları, park ve bahçeleri, refüjler ile yol kenarlarını sümbül, lale, çuha, menekşe gibi çiçeklerle donattıklarını anlattı.

        Nostalji bahçelerinden elde edilen ürünleri vatandaşlara ücretsiz dağıttıklarını belirten Çağırıcı, şu bilgileri verdi:

        "Bağcılar'da 7 nostalji bahçesi hizmet veriyor. Sancaktepe Mahallesi'nde inşa edilen üzüm bağı, 2 bin 200 metrekare alandan oluşuyor. 9 farklı üzüm türünün dikildiği bağda, toplam 215 asma bulunuyor. Her yıl hasat mevsiminde bahçeden 430 kilogram ürün alınıyor. Üzüm bağında 50 metrekarelik bir de bağ evi yer alıyor. İsmini kiraz bahçelerinin çokluğu sebebiyle alan Kirazlı Mahallesi'nde, bu hatırayı yaşatmak amacıyla kiraz bahçesi kuruldu. 2 bin metrekare alan üzerine kurulu bahçede, Napolyon ve Stargold türü 85 kiraz ağacı var. Bahçeden her yıl bin 700 kilogram ürün alınıyor. Güneşli Mahallesi'ndeki kayısı bahçesi de 587 metrekare kapalı alana kurulu olup, 3 bin 230 metrekare peyzaj alanına sahip. Klasik mimaride inşa edilen Malatya Evi de misafirlere hizmet veriyor. Kayısı bahçesinde özel olarak seçilmiş 28 kayısı ağacı bulunmaktadır. Bahçeden her yıl 390 kilogram ürün alınıyor. Kestane bahçesi de Yavuz Selim Mahallesi'nde döküm sahası olarak kullanılan arazinin ıslah edilmesi ile yaklaşık 11 bin metrekare alan üzerine kuruldu. 17 kameriyenin bulunduğu bahçede, 200 kestane ağacı ile farklı ağaç türleri de dikili. Bahçeden yılda 200 kilogram ürün alınıyor."

        Ceviz, fındık ve kızılcık bahçelerinden önümüzdeki yıl hasılat elde etmeyi beklediklerini ifade eden Çağırıcı, Yeni Mahalle Mevlana Caddesi'nde hizmete sunulan fındık bahçesinde Karadeniz yöresine ait serender, kara fırın ve 73 fındık ocağı bulunduğunu belirtti. Çağırıcı, sosyal tesis olarak hizmet veren ve özel taş dolgularla inşa edilen ahşap dolma evin, Karadeniz mimarisinin en güzel örneğini gözler önüne serdiğini vurguladı.

        İLÇE SAKİNLERİNİN İKİNCİ ADRESİ

        Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, 73 fındık ocağının bulunduğu 5 bin 660 metrekarelik alana sahip olan fındık bahçesinin, aralarında meyve, kokulu Karadeniz üzüm asması, kırmızı erik, erguvan, kızılağaç, süs kirazı ve dağ muşmulası gibi değişik ağaç türlerine de ev sahipliği yaptığını aktardı.

        Demirkapı Mahallesi'nde değişik peyzajı ve tesisleriyle dikkati çeken ceviz bahçesinin de toplam 4 bin 818 metrekarelik kullanım alanına sahip olduğunu ifade eden Çağırıcı, bahçenin değişik yerlerinde 63 ceviz ağacı bulunduğuna işaret etti. Kızılcık bahçesinin de Merkez Mahallesi'nde bin 418 metrekarelik alana inşa edildiğini aktaran Çağırıcı, bahçenin 500 metrekarelik bir peyzaj alanı bulunduğunu vurguladı.

        Çağırıcı, "Nostalji bahçeleri, ilçe sakinlerinin ikinci adresi oldu. Nostalji bahçelerinden ücretsiz faydalanabiliyor. Hemşehrilerimizin de büyük beğenisini toplayan nostalji bahçelerini ilçemizin 22 mahallesine kuracağız. Halk park ve bahçelerimizde buluşarak, komşuluk ilişkilerini geliştiriyor. Bu da yerel belediye olarak bize ayrı bir huzur veriyor. Bağcılar'da her mahalleye meyve bahçesi projesiyle yola çıktık. Bu projemize elma ve nar bahçeleriyle devam edeceğiz" diye konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ