Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar ‘Erkekler uyanışta’

        Deniz EGELİ/ GAZETE HABERTÜRK-PAZAR

        Farkında mısınız son yıllarda erkeklere bir haller oldu. Kırmızı hatta pembe pantolonlar, mavi ayakkabılar, leopar desenli tişörtler, renkli sırt çantaları... Beymen Pazarlama Direktörü Elif Tellaloğlu da erkeklerdeki değişimi rakamlarla onaylıyor, erkek ürünlerinde satışların arttığından bahsediyor. Ancak erkeklerdeki değişimi en iyi, 20 yıldır Beymen mağazalarında erkeğe dair ne satılıyorsa hepsinin tek tek seçkisini yapan Polat Uyal’ın anlatacağını söylüyor. Monocle Dergisi tarafından dünyanın en etkili 5 satın almacısı arasında gösterilen Uyal ile erkeklerdeki değişimi konuştuk. Bu arada Floransa İtalyan Moda Merkezi’nin, Beymen’i dünyanın en inovatif ve etkili 30 erkek giyim mağazasından biri seçmesinde de Uyal’ın payı büyük.

        ■ 20 yıldır lüks alışveriş yapan pek çok kişiyi siz giydiriyorsunuz aslında. Mesleki deformasyonlarınızı merak ediyorum.

        İyi bir satın almacıysanız bulunduğunuz ortamda kimin ne giydiğini ilk saniyede görürsünüz. Evet, bu konuda rahatsız insanım. Kim ne giyer, nasıl giyer, kaç düğmesi açık, topuğu ne kadar eskimiş... Buradan bir kişilik çıkarıyorsunuz. Benimki biraz aşırı, çünkü her nerede olursam olayım herkese bakarım. Ayakkabıyı bizden mi almıştır, ne alır, saçını nasıl toplar, neden öyle toplar...

        ■ Erkeklerin son yıllardaki değişimi takdire şayan doğrusu. Zaman zaman kadınlardan şıklar...

        Erkekler uyanışta, “Yeter” dediler. “Biz de biraz kendimize bakalım”.

        ‘KRİZLERDEN ERKEK MODASI ETKİLENİR’

        ■ 2015 zirve mi erkekler için?

        Daha yeni başlıyoruz aslında. 20 senelik kariyerimde böyle ayakkabılar olmadı. Çok önemli kadın ayakkabı markaları erkeğe geçti. Bugünkü doğru, önceki eksikti. Uzun zamandır erkek giyimi çok sıkıcıydı, 5 sene önce bir uyanış başladı. Unutmayın; arada krizler var ve krizlerden erkek modası daha fazla etkilenir.

        ■ Krizlere rağmen niye erkekler modaya bu kadar merak sardı peki?

        Gay popülasyonun modaya olan müthiş ilgisi de eklendi, estetik yön ağır bastı. Yeni jenerasyonla sosyal medya etkisi arttı.

        ■ Erkekler ihtiyaç mı duydu, “Kadınların yanında sönük kalıyoruz eyvah!” durumu mu?

        Yaşam tarzlarımız değişiyor. İnsanlar daha fazla eğlenceli şeylere yöneliyor. Hiç bu kadar çok seyahat etmiş miydik? Uçuşlardan belli, her sene kaç milyon kişi seyahat ediyor. İnsanlar daha az biriktirmeye başladı. Farkındalık artmaya başladı.

        ■ Sanat da etkili bu süreçte. İstanbul’da şehrin pek çok noktasında sanatla karşılaşıyoruz.

        Olgunlaşma dönemine girdik diyebilirim. Günün sonunda kesinlikle sanatla ilişkili...

        ‘AÇILMAMIŞ BİR MADEN VARDI’

        ■ Kadın koleksiyonu hazırlayan pek çok tasarımcı erkeğe yöneldi. Kadınlardan sıkıldılar mı?

        Açılmamış bir maden vardı ve hepsi o madenin peşine düştü. Çünkü harcama şekline baktığınız zaman kadınlar daha fazla harcıyor görünebilir ama erkekler daha fazla harcıyor. Şu an modaya doğru yön değişiyor.

        ■ Erkeğin günlük yaşamda kadının sorumluluklarını paylaşması etkili olabilir mi bu değişimde?

        Aslında olması gereken oydu. O yüzden rol çalma değil, farkındalığın artmasıyla beraber paylaşım arttı. Bu arada da kendilerine daha fazla bakmaya başladılar.

        ■ Peki ne oldu da erkekler bu kadar renkli ve farklı giyinme konusunda kırılma noktasına ulaştı?

        Her şey birdenbire olmadı, zaman aldı. Çok uzun yıllardır biz ne denemeler yapıyoruz! Eskiden renk yoktu. Şimdi gökkuşağı gibi her renk satıyor hatta renk istiyoruz. Siyahtan daha çok sattığımız renkler var. Oysa yıllar önce ne kadar çok ısrar ettik kırmızı, pembe pantolon satmak için. 20 tane satamaz mısın, satamıyorduk. Şimdi daha fazla renkli pantolonunuz var. Artık daha cesur erkek var her yerde. Şıklık kadınlara özgü değil, genel bir şey. O yüzden karşı cinsten biri, sizin yanınızda şık olmak zorunda. Çünkü dengelemesi gerekiyor.

        ■ Erkek koleksiyonları kadınlarınkine benzemeye başladı. Yakında gardırop kavgası olur mu?

        Olur tabii, ölçüler tutuyorsa... Ama oversize kesimler olur. ‘Erkekler uyanışta’

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ