Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Türkiye’de ilkleri başaran kadınların kitabını yazdı

        Kurthan DEMİR / GAZETE HABERTÜRK

        Gazeteci, yazar Yaşar Gürsoy’un altıncı kitabı “Allah Kadını Yarattı - Devrimi Kadınlar Yapar” okurlarıyla buluştu. Kitap ilkleri başaran kadınları anlatıyor. Gürsoy’un kitabında, “Fikriye Hanım’la Atatürk’ün kaldıkları oda ne kadar yakındı?”, “Kadınlar bacaklarını kömürle neden boyadı?”, “İsmet İnönü Zerrin Özer’i nasıl keşfetti?” gibi soruların yanıtları da veriliyor. Gezi Parkı’nda buluştuğumuz Gürsoy’la kitabı hakkında konuştuk.

        “Ben kadınların erkeklerden daha üstün varlıklar olduklarını düşünüyorum o nedenle öncelikle kadınları anlatmayı seçtim” diyen Gürsoy, “Toplumun oluşumundaki temel taş bence kadınlar. Hem doğurgan, hem üretken oldukları için. Bana göre kadınlar her daim topluma erkeklerden daha fazla şey kazandırmışlar” diye konuştu.

        Atatürk sayesinde bu topraklardaki kadınların birçok hak elde ettiğini söyleyen Gürsoy, “Bence Atatürk’ü etkileyen en önemli kadın Latife Hanım ama kişisel görüşüm Atatürk’ün Latife Hanım’la bir aşk evliliği yapmadığı yönünde. Atatürk’ün âşık olduğu kadının Fikriye Hanım olduğunu düşünüyorum. Bir kurtuluş mücadelesinden çıkan bir ülke yaratan kişinin örnek teşkil edecek bir kişi ile evlenmesi gerekiyordu. Atatürk bence bunu yaptı. Atatürk âşık olmuyor, belki ilerleyen dönemlerde sevmiş olabilir ama o günün şartlarında Latife Hanım’ın kişiliğine hayran kaldığı kesin” dedi.

        Kitabın önsözünde doğmamış kızına yazdığı mektubunun yer aldığı Gürsoy, “Kız çocukları biraz daha narin oluyorlar. Hayata atıldıklarında daha çok zorlukla karşı karşıya kalıyorlar. O büyüdüğü zaman ben yaşlanacağım, belki de onun yanında olamayacağım onun daha güçlü olmasını yürekten istediğim için yazdım. Ben öldükten sonra babam bana doğru şeyler yazmış diye okur. Ben hayatta olmasam bile güçlü durmayı, cesur ve devrimci olmayı başarabilir” diye konuştu. Gürsoy, kitabı özellikle genç erkeklerin okuması gerektiğini belirtti ve şöyle dedi: “Çünkü güçlü kadınlar hakkında bilgi edinirler ve güçlü bir kadınla beraber olmayı becerebilirlerse bu onları da güçlü kılar.”

        ÇANAKKALE'DE KESKİN NİŞANCI TÜRK KADINI

        Çanakkale’deki keskin nişancı Türk kadınını anlatan bir Anzak askerinin mektubuna da kitapta yer verilmiş. Avustralyalı piyade er J.C Davies, annesine göndermek üzere kaleme aldığı mektupta Türk keskin nişancı kadını şu cümlelerle anlatıyor: “18 Mayıs 1915 günü keskin nişancı bir Türk kızı, pusuda çarpışıyordu. Gizlendiği yerden gün boyunca ateş etti ve çok sayıda adamımızı vurdu. Ancak gün batmadan bir Avustralyalı tarafından vurulmasına gene de üzüldüm. Güzel, yapılı ve tahminen 19-21 yaşlarında bir genç kızdı... Genç kızın bedeninde tam 52 kurşun yarası vardı’’.

        FİKRİYE HANIM ERKEK KIYAFETİYLE GELDİ

        Kitapta Fikriye Hanım’ın Ankara’ya gelmesi özetle şu şekilde anlatılıyor: “En zorlu zamanlarda bir erkek kıyafetine bürünerek İstanbul’dan Ankara’ya gelmeyi göze almıştı. (...) ‘Paşanın bulunduğu karargâh 35-40 kişilikti. Fikriye Hanım gelene kadar aralarında Mustafa Kemal Paşa’nın da bulunduğu o kadar kişi aynı karavanadan yemek yiyor, çamaşırları ise Musevi bir kadın tarafından yıkanıyordu. Ama Fikriye Hanım’ın elinin değmesiyle binada bir anda her şey düzene girmeye başlamıştı. Yattığı oda paşanın hemen yanındaki odaydı.”

        AFİFE JALE'NİN CENAZESİNE 4 KİŞİ KATILDI

        Kitapta ilk Türk Müslüman kadın oyuncu Afife Jale’nin çile dolu yaşamı, karşılaştığı zorluklar, madde bağımlılığı sebebi ile sahneye çıkmaz hale gelmesi de anlatılıyor. Hayatını kaybettiğinde daha 39 yaşında olan o cesur kadının cenazesine katılanların sayısı bir elin parmakları kadar bile değildi, Gürsoy bu olayı şu sözlerle anlatıyor: “Mezarlıkta, sadece 4 kişilik bir cenaze töreni var. Üç beş saat önce yaşamı hastanede noktalanan bu 39 yıllık cansız beden Afife Jale’ye ait. Bir tiyatro oyuncusu. Ama ‘herhangi biri’ değil. Tehditlere, aile ve polis baskısına, ağır hakaretlere aldırmadan doğru bildiği yoldan sapmayan cesur bir insan... Yapayalnız bir eroinman olarak hayata akıl hastanesinde veda etti. Onu o gün uğurlamayan kalabalıklar, verdiği mücadelenin önemini sonradan anladılar’’.

        KİTAPTAN PORTRELER

        -İlk kadın öğretmen Refet Angın

        -İlk kadın muhtar Gül Esin

        -İlk kadın milletvekili Hatı Çırpan

        -İlk hostes Adile Tuğrul

        -Paraşütle atlayan ilk Türk kadını Yıldız Uçman

        -İlk sosyalist feminist yazar Zabel Esayan

        -FİFA kokartlı ilk kadın hakem Lale Orta

        -Manş Denizi’ni yüzerek geçen Nesrin Olgun Arslan

        -Türkiye’nin ilk kadın Başbakanı Tansu Penbe Çiller

        -Eurovision birincisi Sertap Erener

        -Türkiye’nin ilk Kürt senaryo yazarı Evrim Alataş

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ