Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi İstanbul modaya doyacak

        Esra ÇORUH / HT CUMARTESİ

        1- YEPYENİ BİR MEKAN

        Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul daha önce 3 sezon Karaköy Antrepo'da, birer sezon Antrepo 7 ve Kuruçeşme'de gerçekleşmişti. Şimdi ise altıncı sezonuyla, ilk defa Tarihi Bomonti Bira Fabrikası'nda. Burası 1890'da Bomonti Kardeşler'in kurduğu İstanbul'un ilk büyük ölçekli bira fabrikası. İsviçreli bir aileden iki kardeşin yatırımı olan bu fabrika, daha sonra kurulduğu semte de adını vermiş. Uzun yıllar "Tekel Birası" adı altında üretimini sürdüren fabrika 1991'de tamamen boşaltıldı. Bu tarihi 12 bin 715 metrekarelik Bomonti Bira Fabrikası'nın moda haftasına ev sahipliği yapması da çok heyecan verici...

        2- MODA ADINA HERKES EL ELE

        Modanın içinde uzun yıllar geçirince moda haftalarının geçtiği iniş çıkışlı yolu da takip ettim. Kimi zaman “Tekstilin bu kadar kuvvetli olduğu bir ülkede nasıl kendi markalarımız, kendi tasarımcılarımız ses getiremez” diye üzülürken artık Mercedes Benz Fashion Week Istanbul için sektörün tüm büyüklerinin el ele vermiş olduğunu görmekten büyük keyif duyuyorum. Moda haftası; İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB), Moda Tasarımcıları Derneği (MTD), Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) ve İstanbul Moda Akademisi (İMA) tarafından destekleniyor. Bu sezon ilk defa, 8. İstanbul Moda Konferansı ve 31. IAF Dünya Moda Kongresi de moda haftası ile aynı tarihlerde, 14-15 Ekim’de Hilton İstanbul Bosphorus’ta gerçekleşecek. The Core Istanbul’da ise, tasarımcıların hafta boyunca MBFWI’de sergiledikleri koleksiyonlar bir arada, showroom formatında sunulacak ve yabancı satın alma sorumluları burada tüm koleksiyonları inceleyip sipariş verme şansına sahip olacak.

        3- MODA KONFERASINDA "BÜYÜYEN MARKARLAR"

        İstanbul Moda Konferansı 14-15 Ekim tarihlerinde IAFUluslararası Hazır Giyim Federasyonu’nun her yıl düzenlediği Dünya Moda Kongresi işbirliğinde Hilton İstanbul Bosphorus Convention Center’da gerçekleşecek. Dünya hazır giyim sanayicilerinin, İstanbul’da TGSD’nin ev sahipliğinde, İstanbul Moda Haftası’nda bir araya gelmesi de büyük bir fırsat. Bu yıl Hugo Boss’dan Christoph Auhagen ve Topman kreatif direktörü Gordon Richardson konuşmacı olarak katılacak. Moda sektörüne dair gelişmeler, büyüyen markalar ve geleceğe dair öngörülerin konuşulacağı konferansın benim için en heyecanlı kısmı da “büyüyen markalar” bölümü... Les Benjamins markasının yaratıcısı Bünyamin Aydın, Lialea hazır giyim çocuk markasının yaratıcısı Leyla Gündemir, 2wins markasının yaratıcıları Hande ve Duygu Gülşen’in konuşmalarını dinlemek için sabırsızlanıyorum.

        4- 5 GÜN DEFİLELER, SUNUMLAR

        5 gün sürecek etkinlikte tasarımcı ve markalar defileler, mini defileler ve sunumlar eşliğinde ilkbahar-yaz 2016 koleksiyonlarını sergileyecek. Etkinlikte defile alanı, 5 odadan oluşan ve iki sıralı oturma düzenine sahip bir mekânda gerçekleşecek. Studio ve Mini Runway alanında ise 16 metre uzunluğunda “U” şeklinde podyum yer alacak. 30’dan fazla tasarımcının defile ve sunumları sergilenirken her sezon olduğu gibi bu sezon da koleksiyonlarını Tarihi Bomonti Bira Fabrikası dışında sergilemeyi tercih eden isimler de var. Bu marka ve tasarımcılar: Raisa&Vanessa ve Zeynep Tosun.

        5- ERKEK KOLEKSİYONLARI ARTIYOR

        Hafta boyunca sadece kadın koleksiyonları sergilenmiyor; erkek koleksiyonları sunan tasarımcılar da var. Hatice Gökçe, Niyazi Erdoğan, Giray Sepin, Emre Erdemoğlu gibi erkek modasına yön veren tasarımcılar ve Brand Who, Les Benjamins gibi markalar erkek koleksiyonlarını sergileyecekler.

        6- İLKLERE BAŞARILAR

        Etkinliğe ilk kez katılan tasarımcılar da var. Şansım Adalı, Can Yunus Çetinkaya gibi isimler Mini Runway alanını kullanmayı tercih ediyor. Bu alanın yaratılmasının temel amacının genç ve yetenekli tasarımcılara daha az bütçeyle koleksiyonlarını sergileme imkânı vermek olduğu düşünülürse bu gelişme çok sevindirici.

        7- ENGELSİZ TEKSTİL DEFİLESİ

        İTÜ Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi’nin sosyal sorumluluk projesi dahilinde, Engelsiz Tekstil defilesi podyumda olacak. Engellilerle ilgili uzmanlar eşliğinde yürütülen bir proje sonucunda ortaya çıkan koleksiyon, engellilerin en rahat biçimde nasıl giyinebileceğine odaklanan fonksiyonel tasarımları özel bir sunum eşliğinde tanıtılacak.

        8- MODAYI GEÇEN 20 YIL

        MBFWI’nin isim sponsoru Mercedes-Benz, içinde bulunduğumuz 2015 yılında moda sektörüne desteğinin 20. yılını kutluyor. Mercedes-Benz, dünya çapında moda sektörüne desteğini bugün Berlin, Moskova, İstanbul, Pekin, Paris, Milano ve Londra’da farklı moda etkinlikleriyle gösteriyor. Global ölçekte 40’tan fazla ülkede 50’den fazla moda platformunu destekleyen firma, eşsiz bir ağ yaratarak hem genç ve yetenekli tasarımcılara, hem de köklü isimlere bu ağın bir parçası olma fırsatı tanıyor.

        9- MERCEDES-BENZ CELEBRATES MEHTAP ELADİ

        Mercedes-Benz, isim sponsorluğunu üstlendiği tüm moda haftalarında olduğu gibi İstanbul’da da son 5 sezondur bir tasarımcıyı belirleyerek, seçilen tasarımcının defilesini sunuyor. Bu sezon, Moda Tasarımcıları Derneği Başkanı Mehtap Elaidi’nin meslekteki 15. yılını “Mercedes-Benz celebrates Mehtap Elaidi” defilesiyle kutluyor. Tasarımcının “Ya-Ya” isimli defilesi, 14 Ekim akşamı saat 20.00’de gerçekleşecek. Koleksiyonda Swarovski ve Kemal Tanca işbirlikleri dikkat çekiyor.

        10- THE CORE KAPILARINI AÇIYOR

        The Core Istanbul, 40 ülkeden 500’ü aşkın satınalmacıya 22 tasarımcı ve 29 markanın koleksiyonlarını sunacak. Marka ve tasarımcıların koleksiyonlarını ticari faaliyete dönüştürmek ve katma değeri yüksek ihracat sağlamak amacıyla 3’üncüsü gerçekleştirilecek The Core Istanbul, 14-15-16 Ekim’de yine defilelerin sergilendiği Bomonti Eski Bira Fabrikası’nda özel bir showroom mantığında sergilenecek. Tüm katılan tasarımcı ve markalara bol siparişler dileyelim...

        ONLAR NE DİYOR?

        ‘ÇEKİM MERKEZİ İSTANBUL’

        Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul Moda Direktörü Banu Bölen:

        Dünyanın önde gelen moda haftaları Milano, New York, Paris, Londra’nın yanında moda otoriteleri, trend ve yetenek avcıları Stockholm, Seul, Sydney, Berlin gibi moda haftalarını yakından takip ederek geleceğin marka ve tasarımcılarının peşine düşüyor. MercedesBenz Fashion Week Istanbul da gelişmekte olan moda pazarları arasında yerini geçtiğimiz 6 sezonda sağlamlaştırdı. Dünyanın önde gelen mağazalarını temsilen satın alma sorumlularının düzenli olarak katıldığı, New York Times’tan Huffington Post’a prestijli yayınların takip ettiği MBFWI, 6. sezonunda diğer yandan Türk moda sektörünün en güçlü aktörlerinin bir araya geldiği bir haftaya hazırlanıyor. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği’nin organize ettiği 8. İstanbul Moda Konferansı ve 31. IAF Dünya Moda Kongresi’nin de MercedesBenz Fashion Week Istanbul ile aynı tarihlerde gerçekleşmesi, İHKİB’in desteğiyle The Core Istanbul çatısı altında Türk tasarımcıların koleksiyonlarının bir çatı altında Türkiye’den ve uluslararası ölçekte satın alma sorumlularıyla buluşması İstanbul’u moda anlamında bir çekim merkezi haline getirme hedefimizin kısa sürede gerçekleştiğini gösteriyor.

        ‘UMUTLAR PEKİŞİYOR’

        Moda Tasarımcıları Derneği Başkanı Mehtap Elaidi:

        MBFWI’nin yeni sezonu benim için unutulmayacak ilklerle dolu olduğu için bu sezon her zaman olduğundan daha heyecan verici. Markamın 15. yılını kutladığım defilem, bu sezon Mercedes-Benz tarafından desteklenerek “Mercedes-Benz celebrates Mehtap Elaidi” ismiyle sunulacak. MercedesBenz’in dünya çapında moda sektörüne desteğinin 20. yılını kutladığı bu sezon, benim 15. yılımı da onurlandırması beni çok mutlu etti. Öte yandan 2009’da MTD ve İHKİB ortaklığında gerçekleştirilen İstanbul Moda Günleri’nin artık MBFWI ismi altında uluslararası bir organizasyona dönüşmesi ve global ölçekte moda sektörünün de dikkatini çekmesi çok önemli. Türk tasarımcıların dünyaya açılması anlamında yıllardır farklı projelerde yer alan bir tasarımcı ve Moda Tasarımcıları Derneği Başkanı olarak, tüm bu gelişmeler geleceğe dair umutlarımızı pekiştiriyor’.

        ‘TÜRKİYE’DE MODA KÜLTÜRÜ YARATILMASI HEDEFİMİZ’

        Mercedes-Benz Otomobil Grubu Pazarlama ve Satış Direktörü Şükrü Bekdikhan:

        Mercedes-Benz Fashion Week İstanbul, her sezon daha da güçlenerek İstanbul’u uluslararası bir moda başkenti olarak konumlandırma hedefine bizi bir adım daha yaklaştırıyor. İstanbul’un sahip olduğu moda enerjisini, dünya standartlarında bir etkinlikle uluslararası alana taşıyor. Böylelikle yetenekli Türk tasarımcılarını global ölçekte moda endüstrisine tanıtma şansı yakalıyoruz. Mercedes-Benz olarak, 2013 yılından bu yana 6 sezondur sektöre verdiğimiz aralıksız destekle Türk moda dünyasını önemli bir noktaya taşıdığımıza inanıyoruz. Bu sezon MBFWI, Tarihi Bomonti Bira Fabrikası’nda gerçekleşecek. Bu sezon mesleğinde 15. yılını kutlayan Mehtap Elaidi, Türk moda sektörünün bugünkü noktasına ulaşmasında son derece önemli aktörlerden biri. Moda Tasarımcıları Derneği Başkanı olarak moda haftasına ilk sezonundan itibaren verdiği desteğin yanı sıra, Türkiye’de tasarımcıların bir çatı altında toplanmaları, koleksiyonlarını istikrarlı şekilde moda haftalarında ve uluslararası fuarlarda sergilemeleri anlamında öncü konumuyla da takdirle takip ettiğimiz bir isim. Tüm bu sebeplerle bu sezon desteklediğimiz tasarımcının sektördeki 15 başarılı yılı şerefine defile ismini “Mercedes-Benz celebrates Mehtap Elaidi” olarak belirledik. MBFWI’ye isim sponsorluğumuzda öncelikli hedefimiz Türkiye’de moda kültürü yaratılmasına ve bu kültürün uluslararası alana taşınmasına sürdürülebilir şekilde katkıda bulunmak.

        ‘SEKTÖRÜN İLGİSİ ÇOK KUVVETLİ’

        Istanbul Moda Akademisi Direktörü Seda Lafçı:

        The Core Istanbul yine MBFWI ile eşzamanlı olarak, 14-15-16 Ekim’de özel bir showroom mantığında sergilenecek. The Core İstanbul, Ortadoğu, Rusya, Türki Cumhuriyetler, Almanya, İtalya, Fransa başta olmak üzere AB ülkeleri, Uzakdoğu, İran ve Orta Asya’dan 500’ün üstünde satın almacıyı tasarımcılar ve hazır giyim markalarıyla buluşturacak. Geçen dönem 200’e yakın alıcıyı ağırladık. Bu dönem alıcı sayısının artması ve Almanya, İtalya ve İran’ın da dahil olması ile organizasyonun yaratacağı ticaret hacminde artış bekliyoruz. The Core İstanbul vasıtasıyla sadece yurtdışındaki değil Türkiye’deki alıcıyı da harekete geçirmiştik ve bu ilginin katlanarak devam etmesini bekliyoruz. Organizasyonda yer alan tasarımcı ve marka sayısı geçen yıla oranla yine bu sene artış gösterirken dikkat çekici bir artış da katılımcı hazır giyim markalarında gözlemleniyor. Bu yıl başından beri ayrıca sektörün genel olarak ilgisi çok kuvvetli. Sektör tasarımcıları ve markalarını daha yakından tanımak istiyor.

        PEKİ MODA HAFTASINA NE GİYMELİ?

        10 ALTIN İPUCU

        İstanbul’da bu yıl hangi sokak stilleriyle karşılaşacağız? Defilelere katılacak moda tutkunlarına stilleri konusunda 10 altın tavsiyemiz var. Öncelikle amacın sadece defile seyretmek olduğunu hatırlatıyor, ipuçlarımıza göz atmalarını öneriyoruz.

        Kimse bana kızmasın! Ama gerçek bu... Geçtiğimiz yıllara baktığımız zaman farklı olmakla komik olmak konusunda ince bir çizgi olduğunu unutan moda facialarıyla çok karşılaştık. Oysa geçtiğimiz hafta son bulan moda haftası maratonunda ne New York, ne Londra, ne Milano ne de Paris’te bu tür sokak stillerine tanık oluyoruz. Ülkemizde daha yeni yeni sokak stili kavramı oluşsa da modanın nabzının attığı diğer Avrupa ülkelerinde sokak modasının etkisi ve trendleri belirleyici rolü oldukça yüksek. New York’un özgürlüğü, rahatlığı ve dinamik ruhu, Milano’nun elegan tarzı, Londra’nın ise çılgın ve özgün stilli “Moda sokaktadır” dedirtiyor. Dikkat çekmek uğruna yapılan hataların yanı sıra farklı ve özgün stil sahibi modaseverleri keşfetmek de ayrı bir keyifti açıkça, haksızlık etmeyelim! Bu yıl da defilelere katılacak moda tutkunlarına stilleri konusunda birkaç tavsiye verip, ilk sıra abartısından uzak, amacınızın sadece defile seyretmek olduğunu, kendinizi seyrettirmek olmadığını hatırlatarak ipuçlarımıza göz atmalarını öneriyoruz.

        1. Defileye uygun giyinin

        Gündüz casual ya da daha spor bir defile seyredecekseniz gece kıyafeti giymeniz çok abartı olur. Ancak akşam düzenlenen couture bir defile için biraz özen göstermeniz defileye ve insanlara saygı duyduğunuzun bir göstergesidir.

        2. Markayı giymeye zorlamayın

        Markayı temsil etmiyorsanız, markanın yüzü ya da elçisi değilseniz seyredeceğiniz markanın tasarımlarına bürünmeniz yersiz. Yurtdışında bunun örneklerini özellikle ilk sırada oturan ünlü isimlerde çok görüyoruz. Defilede sergilenecek olan koleksiyondan önce defileye gelen ünlü isimler koleksiyondan parçalar taşıyor. Ama dediğimiz gibi onlar ünlü...

        3. Kuaförün kapısını aşındırmayın

        5 gün boyunca üşenmeyip her sabah kuaföre giden kadınlara şaşırmamak elde değil. Hafif bir makyaj ve doğal saçlarınızla defile izlemeye gelebilirsiniz.

        4. Abartıdan uzak durun

        Popüler defileler genelde akşam olduğu için defile alanı akşamları şıkır şıkır giyinmiş kadınlarla dolar taşar. Siz siz olun akşam defilelerine katılacaksanız gece dışarı çıkar gibi gardırobunuzdaki en parıltılı, en şaşaalı kıyafetlerle defile alanına gelmeyin. Sadelik her zaman zarif bir görünümü garantiler.

        5. Özgün olun

        Bize mi özgüdür bilinmez ama fark ettiğimiz bir durum var. Defilenin sergileneceği alanda birbirinin aynısı kadınları görmek, onların hep “birileri gibi” olma özentisinin kanıtı... Bunu önlemek adına önceden kombinlerinizi belirleyin, özgün olun.

        6. Sabah defilelerinde dikkat

        Gündüz defilelerinde aşırı makyaj ve abartılı kıyafetlerden kaçınmalısınız. Rahat ve kendi tarzınızı yansıtan kıyafetler ve aksesuvarlar seçmeye özen gösterin.

        7. Ölçülü topuk boyu

        Sallanan topuklar ve o koşuşturmada acıyla yürüyen gençler görmek istemiyoruz! Tüm gün defileler arası mekik dokuyan ve yürüyüşünüze mani olan yüksek topuklar kesinlikle tercih etmeyin. Sneaker, maskülen laofer ya da biker botlar size hem cool bir hava katar hem de tüm gün rahatlığı sunar.

        8. Aksesuvarlarla fark yaratın

        Aksesuvarlarınız sizin en büyük silahınız. Doğru olanı yapıp, sade ve klasik bir kıyafet tercih ediyorsanız, aksesuvarlarınızla görünümünüzü hareketlendirebilirsiniz.

        9. Rahat olun

        Defile izlemeye podyumdaki mankenlerle yarışmak için değil, sergilenen tasarımları seyretmek için gittiğinizi unutmayın. Sıra kavgasına girmeden, keyfinize bakın ve defilenin tadını çıkarın.

        10. Mevsimine göre giyinin

        Ekim sonbahar ayı olduğuna göre defile alanına plaj şıklığını taşımak abartılı olur. İnce bir elbise bile giyseniz ceketiniz ya da trençkotunuz yanınızda olsun.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ