Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Suriyeli kozmonot Eyüp’te uzayı anlatıyor

        Can METE / GAZETE HABERTÜRK

        SURİYE’nin ilk kozmonotu, aynı zamanda Suriye ordusunda general olan Muhammed Ahmed Fares, bir süre önce ülkesindeki iç savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınmış, İstanbul Kocamustafapaşa’da yaşamaya başlamıştı. 6 kişilik ailesiyle 2 odalı bir yerde yaşam savaşı veren Fares’e, Eyüp Belediyesi kucak açtı. Belediyenin kurduğu Ali Kuşçu Uzay Evi’nde Fares’e iş verildi. Uzaya çıkan ikinci Müslüman olan Fares, uzay evinde Eyüplü çocuklara ders vermeye başladı. Biz de HT İstanbul olarak Fares’in dersine katıldık. Hem Fares’le keyifli bir söyleşi yaptık hem de dersi takip ettik...

        UZAYDA NAMAZ

        Fares’in uzay dersine katılan 20 Eyüplü çocuk o kadar heyecanlıydı ki kozmonotu soru yağmuruna tuttu. Uzayda nasıl namaz kıldığından nasıl beslendiğine, nerede ve nasıl uyuduğuna, tuvalet ihtiyacını nasıl karşıladığına kadar onlarca soru yönelttiler.

        Fares, tüm sempatikliğiyle soruları tek tek yanıtladı, derse başlamadan önce çocuklarla uzay deneyimlerini paylaştı. Bu arada merak edenlere küçük bir not: Kozmonot Fares uzayda hazır gıdalarla beslenmiş, yerçekimsiz ortamda oldukları için yiyecek ve içeceğini özel kıyafetlerine yapıştırmış, uzayda ibadetini de yerine getirmiş, kendisini bir yere sabitleyerek namaz kılmış, uyku tulumunun içine girip kendisini duvara ya da tavana bağlayarak uyumuş, tuvalet ihtiyaçlarını ise özel bir vakumlama sistemiyle yapmış...

        İşte bu birbirinden ilginç soru-cevap bölümünün ardından Fares nihayet derse geçti ve genel bilgiler verdi, ardından da çocuklara bir uzay belgeseli izletildi. Bu dersin ardından da çocukların tamamı astronot olmaya karar verdi... Çocukların heyecanından çok etkilenen Muhammed Fares ‘’Yaşadığım tecrübelerden sonra eğitim vermek benim boynumun borcuydu. Çocukları ürkütmeyecek türde küçük hikâyelerle yıldızlar hakkında, uzay hakkında bilgilendirmeye çalışıyorum. Bu uzay evinden geleceğin astronotları çıkabilir” dedi.

        Muhammed Fares kimdir?

        SURIYE Hava Kuvvetleri’nde pilot olarak görev yaptığı sırada özel bir programa seçilerek 22 Temmuz 1987 yılında kozmonot olarak uzaya gitti ve uzayda 7 gün 23 saat 8 dakika kaldı. Uzayda yaptığı çalışmalardan dolayı 30 Temmuz 1987 tarihinde Sovyetler Birliği Kahramanı unvanı aldı ve Lenin Nişanı’na layık görüldü. General rütbesine sahip olan Muhammed Ahmed Faris, 4 Ağustos 2012’de Suriye iç savaş sırasında, Beşar Esad hükümetine isyan ederek rejim muhaliflerine katılmış ve sonrasında 5 Ağustos’ta Türkiye’ye sığınmak zorunda kalmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ