Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Trafik Trafiğe esnek mesai çözümü

        GAZETE HABERTÜRK

        İstanbul’da devreye alınan yollara karşın yıllar içinde sürekli artış gösteren trafikteki taşıt sayısı, kent içi ulaşımda yeni çözüm önerilerini gündeme getirdi. İstanbul Ticaret Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Uluslararası Lojistik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Çemberci, pik saatlerdeki trafiğin dağıtılması için mesai saatlerinde düzenleme yapılması gerektiğini bildirdi.

        İstanbul’da otoyol, devlet yolu ve il yolu olmak üzere toplam 845 kilometrelik ağ bulunurken, 2005 yılında yaklaşık 2 milyon 261 bin olan trafikteki motorlu kara taşıtı sayısı, 2014 yılı verilerine göre 3 milyon 383 bine yükseldi.

        Taşıt sayısındaki artış nedeniyle var olan yol ve köprülere yenilerinin eklendiği, büyük ölçekli yol ve köprü projelerinin devam ettiği metropolde, çözüm önerileri de akademisyenler arasında tartışılan güncel başlıklar arasında yerini koruyor.

        İstanbul’da trafiğe çözüm sağlayacak modeller oluşturmak gerektiğini kaydeden Çemberci, trafiğe çözüm sağlayacak modellerden birinin esnek mesai saatleri uygulaması olduğunu kaydetti.

        ‘SABAH 08.00-09.00 ARASI PİK SAATLER’

        Kentte trafiğin 08.00-09.00 saatleri arasında pik yaptığını, mesai saatlerinin bu aralıkta yoğunlaştığını söyleyen Çemberci, “Japonya, Almanya ve bazı ülkelerde esnek mesai uygulaması var. Mesai saatleri 06.00’da başlasın, buna belediyeler, valilik ve ilgili kamu kuruluşları karar versin. Sabah 06.00’da bir grup, 07.00’de bir grup, 08.00 ve 09.00’da ise bir grup derken, mesai saatleriyle ilgili bir düzenleme yapılabilir. Günlük trafiği bölerek trafikte en az yüzde 20’lik bir rahatlama sağlayacağımızı hesapladık” diye konuştu.

        Murat Çemberci, trafik sorunun araç sayısını azaltmakla çözülmesinin söz konusu olamayacağını belirtti. İstanbul’daki mevcut yol ağının, artan araç sayısını karşılayamadığını aktaran Çemberci, şunları kaydetti:

        “İstanbul’un E-5 dediğimiz yerleşim yerleriyle bağlantısını sağlayan bir karayolu var, bir de İstanbul’un içine girmeden transit geçilebilen TEM mevcut. Ne yazık ki TEM de İstanbul’a yetmemektedir. Bu nedenle 3. bir transit yola ihtiyaç var.”

        Avrupa genelinde 29 ülkede uygulanan modellerden birinin de işyerlerine yakın istihdam olduğuna işaret eden Murat Çemberci, “Türkiye’de 3.5 milyon KOBİ var ve bunların yaklaşık 1.5 milyonu İstanbul’da. Trafiği yanlış kentleşmeyle yaratıyoruz. Dolayısıyla insanlar çalıştıkları yerlere yakın otururlarsa verimliliğin artacağıyla ilgili veriler var” diye tamamladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ