Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Kadın ‘Çözüm için iyi hal indirimi kaldırılmalı’

        Bugün Dünya Kadına Şiddetle Mücadele Günü. 2014’ün ilk 9 ayında 207 kadın şiddete kurban giderken 2015’in ilk on ayında rakam neredeyse ikiye katlanarak 346’ya yükseldi. Peki ama yıllar yılı süren bu problem nasıl çözülecek? Uzmanlar ağırlaşan bilançoyu birçok faktöre bağlasa da sözleşmenin uygulanmamasını ana neden olarak görüyor.

        İyi hal indirimlerinin kaldırılmasının şart olduğunu ifade eden uzmanların çözüm önerileri ise şöyle...

        Kadınlara Hukuki Destek Merkezi Derneği/Avukat Habibe Yılmaz Kayar

        ‘Şiddete uğrayana değil uygulayana eğitim verilmeli’

        ‘Sözleşme bir kenara bırakıldı’

        KADINA yönelik şiddetin kaynağı ayrımcılıktır. Eşitlik algısı kabul görmedikçe, ayrımcılık bitmedikçe şiddet kaçınılmaz bir sonuçtur. Bilanço geçtiğimiz yıla oranla ağırlaştı. İstanbul da ülkenin en büyük kenti olarak bu bilançonun büyük bir dilimini kaplıyor. Artık ulusal politikaların kararla uygulaması gerekiyor. Şiddet normalleşir hale geldi. Sözleşmeleri imzalamak yeterli değil uygulamak da gerek. İstanbul sözleşmesi kâğıt üzerinde kaldı. Medyada, Meclis’te eşit kadın temsili sağlanmalı, iş hayatında kadın-erkek ücreti eşit olmalı. Önleyici çalışmalar da pilotta kalmamalı. Takibi sağlanmalı. Etkili sonuç alınırsa yaygınlaştırılmalı. Artık şiddete uğrayana değil uygulayana eğitim verilmeli.

        Avukat Türkay Asma:

        ‘Sözleşme birkenara bırakıldı’

        Nagihan ALAN / GAZETE HABERTÜRK

        Geçtiğimiz yıla oranla kadına şiddetin artış gösterdiğini gözlemliyoruz. Sözleşme bir kenara bırakıldı. Koruma kararları verilse de izlenmiyor. 183 hattı uygulamada iş görmüyor. Yasada her ayrıntı yer alsa da uygulanmıyor. Çözüm çocukluktan başlayan temel eğitimdir. Babası annesini dövüyor, kendisi de okulda arkadaşını, evlenince eşini... Tedbir kararıyla birlikte şiddeti yapanın ayağına izleme aleti takılmalı. Kitaplarda eğitim materyalleriyle eşitlik pekiştirilmeli. Kitaplarda bile kadın-erkek rolleri eşitsiz. İşe buradan başlamalı.

        İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Aydeniz Alisbah Tuskan

        ‘İstanbul’da bilançonun yansımasını görüyoruz’

        6284 sayılı yasayla ilgili geniş kapsamlı çalışma yaptık ve gördük ki şiddet nedeniyle başvuruda bulunan kadınların yüzde 85’i eşlerinden, yüzde 5’i sevgilisinden, yüzde 10’u ise kocasının ailesi ve akrabalarından şiddet görüyor ve hâlâ şiddete karşı iyi hal indirimi yapılıyor. Kadın yalnız yaşadığı için şiddete maruz kalabilirmiş algısı var. Eğitim, kurumlar arası işbirliği, kadınların korunabileceği acil durum hatlarının çoğaltılması ve işler hale getirilmesi, sözleşmenin uygulanması gibi çok yönlü mücadele edilmeli. Geçen yıla oranla şiddetin bilançosunun artması vahim. İstanbullular olarak bu bilançonun yansımasını kentimizde bir ayna gibi görüyoruz maalesef.

        Pennsylvania Üniversitesi Sosyolog Tuğçe Ellialtı Köse

        ‘Yükümlülükler yerine getirilmeli’

        TÜRKİYE’nin atabileceği en etkin adım haksız tahrik ve iyi hal indirimleri de dahil olmak üzere yasaların cinsiyetçi ve ayrımcı olmayan şekilde uygulanması ve 2011’de imzalanan, geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren İstanbul Sözleşmesi’nin yükümlülüğünü hakkıyla yerine getirmek. Kadınerkek eşitliğini teşvik eden ve destekleyen bir yaygın eğitim anlayışının benimsenmesi lazım. Devletin hak ihlali olduğunda müdahale etme konusunda ciddi bir irade göstermesi gerekiyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ