Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam İzmir'de Down Sendromluların çalışacağı kafe açıldı

        3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde hizmete giren kafede, beş Down Sendromlu genç görev yapacak.

        Down Sendromlu gençlerin sosyal hayata katılımlarını sağlamak amacıyla Bornova Belediyesi, Ulusal Down Sendromu Derneği, İZBAŞ ve Ege Üniversitesi işbirliği ile açılan +1 Down Kafe,İzmir'in Bornova ilçesinde bulunan Büyük Park içinde hizmete girdi.

        3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde gerçekleştirilen kafenin açılışına, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)İzmirMilletvekilleri Atilla Sertel ve Murat Bakan, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla, Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yeşim Kirazlı, Ulusal Down Sendromu Derneği yöneticileri ve üyeleri, engelli bireyler ve aileleri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Kafenin sloganı olan "1 kromozomun lafı mı olur" yazısı, Down Sendromlu gençlerin önlüğüne de işlendi.

        BEŞ DOWN SENDROMLU BİREY ÇALIŞACAK

        Kafede, Hasan Tahsin İş Okulu ve Karşıyaka İş Okulları'nda eğitim gören üç Down Sendromlu çocuk ile 18 yaşını doldurmuş, yasal çalışma hakkı bulunan iki Down Sendromlu genç servis yapacak. Ege Üniversitesi'nin de iş birliği yaptığı projede, "Topluma Hizmet Uygulamaları" dersi alan ve gönüllü olan öğrenciler de kafede çalışan Down Sendromlu bireylere destek verecek. Sosyal sorumluluk projesine Tarihi Kemeraltı Lions Kulübü masa, sandalye ve iş önlüğü gibi bağışlarla destek olurken, Bornova Kadın Kooperatifi de stant kurarak destek oldu.

        Projenin yürütücülerinden Ulusal Down Sendromu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Psikolog Aslı Soykal, kafe ilgili şunları söyledi: "Çocuklarımıza istihdam sağlamak ve onları çevreye tanıtmak için iyi bir proje oldu. Bu kafede Down Sendromlu bireyler servis yapacak, mutfağa girebilecek durumda olanlar mutfakta da görev yapacak. Toplumla kaynaşmaları da sağlanmış olacak, vatandaşlarımız da Down Sendromlu bireylerle nasıl iletişim kuracaklarını öğrenecekler ve onların da bu toplumda var olduklarını görecekler. Gençlerimiz yarı zamanlı olarak kafede görev alacaklar. Servis konusunda eğitim almaya da devam ediyorlar. Şimdiden adaptasyon başladılar. Önemli olan beyinlerdeki ve gönüllerdeki engeli kaldırmak. Hepimiz büyük bir aileyiz ve bu dünyada birlikte yaşamayı hak ediyoruz. Onların bir birey olduğunu, yaşam hakları olduğunu ve çalışabilir konumda olduklarını bilmek gerekiyor" dedi.

        "ÇOK GÜZEL ÇAY VE TOST YAPIYORUZ"

        Kafede çalışan Down Sendromlu gençler, kafede çalışmaya başladıkları için çok mutlu olduklarını ve herkesi kafelerine beklediklerini söyledi. Gençler, çok güzel çay ve tost yaptıklarını belirterek, "1 kromozomun lafı mı olur?" diye konuştu. +1 Down Kafe'nin ilk gününde kafeyi dolduran vatandaşlar da hizmetten son derece memnun kaldıklarını söyledi

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ