Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar O konuşur moda dünyası dinler

        Dilek BİRGEN/ GAZETE HABERTÜRK-PAZAR

        Ken Downing; Amerikan lüks giyim, aksesuvar, kozmetik ve ev eşyaları mağazası Neiman Marcus ile “Moda dünyasının en tepesindeki mağaza” olarak tariff edilen Bergdorf Goodman’in moda direktörlüğünü yapıyor. Yani bu iki dev satış zincirinin raflarda yerini alacak kreasyonlarını o seçiyor. Buradan bakıldığında Ken Downing bir moda duayeni. “Ken Downing konuşursa moda dünyası dinler” denilmesi bunun kanıtı. Yılda 120’ye yakın show, presentasyon ve defile izliyor, moda dünyasına yeni tasarımcılar kazandırıyor. Türkiye’deki tasarımcıları da takip eden Downing’i yakından tanıyalım.

        ■ Modaya ilgin nasıl başladı, dur tahmin edeyim, annendikiş dikiyordu etkilendin...

        Evet, annemin giyime düşkünlüğü beni de etkiledi. Seattle’da doğup büyüdüm. Her zaman modayı çok sevdim. Sürekli annem ve anneannemin eski kıyafetleriyle, kumaşlarıyla bir şeyler yaparak geçti çocukluğum.

        ■ Çocukluğundan kalan en belirgin anıların bunlar mı?

        Annemi saatlerce kendine kıyafet dikerken seyrettiğimi hatırlıyorum. Annem hep şu hikâyeyi anlatırdı: 6 yaşındaymışım. Telefonda bir arkadaşına davette ne giyeceğini soruyormuş. Annem telefondayken onun odasına gidip yatağın üzerine uzun siyah bir elbise seçmişim, opera eldivenleri, gece ayakkabısı, çanta ve küpeleri elbisenin yanına koymuşum. Anlayacağınız annemin o davette ne giyeceğini seçmişim.

        ■ Modellik, stilistlik, kuaförlük, makyözlük... Tüm bu uğraşlar başarı sebebin olabilir mi?

        Olabilir. Saç, makyaj, giyim, kuşam, moda en büyük ilgi alanım olmuştur. Ama en önemlisi; annem her zaman hayallerimin peşinden gitmemi söylemiştir.

        ■ 30 yıllık kariyerindeki başarı ve tecrübenden sonra zayıf noktaların olabiliyor mu?

        Zayıf noktam hiç yok. Ben bir profesyonelim. Moda tasarımcısı olarak eğitim gördüm, yetiştirildim. Seattle’da gördüğüm moda öğrenimime, New York Moda Teknoloji Enstitüsü’nde devam ettim. Kıyafetle ilgili her detaya hâkim oldum; desen oluşumundan, trendlerden, çiziminden dikime ve satışına kadar... Benim için “Moda endüstrisinin duayeni” dediklerinde havalanmadım. Bildiğimin en büyük güç olduğuna inandım. Bu oyunda en üst noktada kalabilmek için etrafındaki insanların fikirlerine değer vermen ve sürekli kendini geliştirmen gerekir. Modernlik geçici, klasik olabilmek kalıcıdır. Bilgi ve yeniliklerle güncellenirsen klasikleşebilme şansın olabilir.

        ■ “Ken Downing konuşursa moda sektörü dinler” diyorlar.

        Ben sektördeki dürüst sesim. Konuştuğum dinleniyor ama söylediklerimin içi her zaman dolu. İlham kaynağı olmak için elimden geleni yapıyorum. Yeni tasarımcıları destekliyorum. Sektöre eğlence, yaratım ve zevk getirdiğime inanıyorum. Başarım konusunda mütevazı olamayacağım. Çok emek verdim ve hak ettim.

        'TÜRK TASARIMCILARI KADINLARIN ARZU ETTİĞİNİ VERİYOR'

        ■ Arzu Kaprol ve Atıl Kutoğlu Neiman Marcus’larda yer alan Türk tasarımcılar, onlar hakkındaki yorumunu merak ediyorum?

        İkisinde de güzel bir feminite, gerçek bir eleganlık görüyorum. Bugün kadınların sevdiği ve arzu ettiği şey de bunlar. Sadeliği, şıklığı, estetiği, rahatlığı barındıran bu tarz kıyafetler, güzellik ve estetikle birleştiğinde kadınların kalbinde taht kuruyor

        'YILDA 120 DEFİLE İZLİYORUM'

        ■ Neiman Marcus ve Bergdorf Goodman’in moda direktörlüğünü yapıyorsun. İki dev ile çalışıyorsun.

        Evet çok sorumluluk isteyen bir görev. Şu ana kadar başarılı ilerledi. Bundan sonra da öyle olacağını tahmin ediyorum. Ruhumu verdiğim işimde içgüdülerim, tecrübem, mantığım ve modayı sıkı takip etme yeteneğimle her şey daha kolay.

        ■ Birçok defile izliyor, dev markalar için ürün satın alıyorsun. Nasıl karar veriyorsun?

        Defile dönemleri çok yorucu geçiyor. New York’ta yılda 120’ye yakın defile, şov ve sunuma katılıyorum. Hem de tek başıma. Her sezona bambaşka bir göz ve vizyonla hazırlanıyorum. O defilelerde yeni tasarımcılar, trendler, koleksiyonlar keşfediyorum. Sektöre yeni kanlar ilave ediyorum. Bir çeşit ava çıkmak gibi.

        ■ Sanatın modaya olan etkisi nedir?

        Ben bir sanat arayıcısıyım. Sanat ve dekorasyon moda dünyasının her zaman bir parçası. Desenler, yaratım ve etkileşim hepsinde var. Hoşuma giden bir sanat eserine bakarken bir desen, bir form hayal edebilirim. Aynı şey bir ressam için de olabilir. Bana göre zevk yaratanlar her zaman zevk yaratanlardan etkilenirler.

        ■ Şu an modanın geldiği nokta nedir?

        Moda, eğlendiği, daha rahat olduğu bir dönemde. 1970’lerin bohem tarzı, folklorik detaylar var ama hepsi günümüze uyumlu.

        RİHANNA VE CATE BLANCHETT

        ■ Hollywood starları arasında tarzını beğendiğin, modaya katkısı olduğunu düşündüğün ünlüler kimler?

        En önemli isim Rihanna. Onun modaya olan yaklaşımı korkusuz ve yaratıcı. Cate Blanchett’ın da hayranıyım. O kıyafetleri giyiyor, kıyafetler onu değil. Bir şıklık ikonu.

        'DOLABINIZ KENDİNİZE GÜVENMENİZ SAĞLAYACAK PARÇALARLA DOLDURUN'

        ■ Kadınlara moda konusunda ne gibi tavsiyelerde bulunursun?

        Sevdiğiniz şeyi giyin, dolabınızı kendinize güvenmenizi sağlayacak parçalarla doldurun.

        ■ Size göre modada kurallar var mı?

        Her zaman modada kurallar yani trendler vardır. Kuralları bozmak ise bu işin en eğlenceli kısmı. Ama bu kuralları başarıyla bozmak önemli

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ