Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Mehmet Emin DEMİREZEN yazdı...

        Mehmet Emin DEMİREZEN/ HABERTÜRK PAZAR

        Yıllardır televizyonun karşısında aynı koltuğun üstünde aynı yastık ve bataniyeyle uyuklayıp duruyorum. Hayatım da bu koltuk gibi gittikçe sıkıcı bir hal alıyor. Bir şey yapmalı, hayatımı değiştirmeye başlamalıyım. Bahar tam da zamanı. Peki nereden başlayayım? Televizyondan mı, gündemden mi, televizyondaki programlardan mı; kendimden, eksiklerimden, vazgeçtiğim hayallerden mi? Yok, bunların hepsi ilk adımda çok zor. Peki ya koltuk? Evet başlangıç için kolay ve etkili bir yol.

        Nasıl bir koltuk tercih edeceğimize karar verirken önce trendlere ve içmimarların bu yıl için önerdiği stil önerilerine kulak verebiliriz. Zaten dekorasyon konularına eğildikçe doğru bildiğimiz yanlışlar çıkıyor karşımıza. Mesela takım halinde mobilya almak ya da tek bir aydınlatma elemanına yüklenmek birer hata...

        Takım yerine odamıza, ruhumuza ve yaratmak istediğimiz atmosfere uygun işlevsel mobilyaları tek tek seçmek evin içindeki enerji akışını da destekleyecektir. Göreceksiniz, çok daha şık duracak evde daha fazla zaman geçirmek isteyecek daha çok misafir çağıracaksınız...

        Evim evim güzel evim... Biraz serin karşıladığımız bahar havasını eve taşımak ferah bir dekorasyon için iyi bir yöntem. Aynalar, yılın en gözde trendi geometrik desenler ve mavi-beyaz tonlar da size yardımcı olacaktır.

        GEOMETRİK DESENLER YÜKSELİŞTE

        Evlere hareket getirecek en önemli detay kuşkusuz desenler... Mobilyalarınız ister klasik ister tasarım olsun desenlerin gücünden yararlanabilirsiniz.

        Evleri her zaman olduğundan güzel gösteren en önemli detaylar arasındaki desenler yılın trendleri arasında yerini çoktan aldı. Kıyafetlerde, makyajda sık sık göreceğimiz geometrik desenleri, bu yıl ev aksesuvarlarında da sıkça göreceğiz.

        Farklı doku, materyal ve desenlerin cesurca kullanıldığı evler, hepimize çekici geliyor. Nedeni basit. Yalın dekore edilmiş bir eve geometrik desenler hareket katıyor ve bulunduğu yerin enerjisini yükseltiyor. Her ne kadar trend geometrik desenden yana olsa da çizgili, çiçekli, ekose, puantiye, kare ve üçgen detayları olan obje ve aksesuvarlar da bu yıl gözümüze çarpacak.

        Bu desenleri ev dekorasyonuna dahil etmenin en kolay yolu, minik objelerin yanı sıra duvara uygulanacak duvar kâğıdı. Duvar kâğıdı seçerken salonlarda daha sade ya da tek duvara hareket katacak şekilde bir motif belirlemek yerinde olacaktır.Genç odalarında daha özgür davranıp alternatif desenler seçmek mümkün. Düz bir kanepe ya da koltuğunuzun üzerinde ise kare, daire, üçgen şeklindeki yastıklarla sıcaklık katabilirsiniz. Burada en önemli püf noktası; geometrik desenleri tercih edeceklerin mobilyalarının sade olması...

        KÜÇÜK MEKÂNLARA BÜYÜK FİKİRLER

        Büyük şehirlerde küçük metrekareli evlerde oturuyoruz. Dekoratör Annie Neugebauer’a göre; mekânı olabildiğince ferah algılamak için küçük evleri iyi planlamak gerek. Açık renkler kullanmak mekânı aydınlık göstermesi açısından önemli. Zemin rengini de mümkün olduğunca açık renklerden seçmek gerekiyor.

        Elbette en önemli konulardan birisi de perdeler... Storlar ve açık renkteki hafif perdeler küçük evler için ideal olanlar. Küçük salonlarda devasa kanepelerden kaçınmak gerek. Dar, ahşap, ince kolçaklı, zarif ve minimal hatlara sahip kanepeler küçük evlerde rahat etmeyi sağlayacak detaylar.

        Sandalyelerde ise mümkün olduğunca sırt kısmının tam kapalı olmayan modellerinden seçebilirsiniz. Salonunuz küçükse bir duvarınızı televizyona ayırmak gibi bir lüksünüz yok. Ama aynalarla evinizi geniş ve ferah göstermeyi sağlayabilirsiniz.

        YEMEK ODASI TRENDLERİ

        Evlerde dekorasyona başlamadan önce yemek masasının nereye konulacağı geçmişten günümüze pek çok ailede tartışmalara neden olmuştur. Ama buna hiç gerek yok. Çünkü basit bir yöntemi var. Yemek takımını salonun kapıya yakın ve mutfağa yakın tarafına yerleştirmek gerekiyor.

        İnsanın elinde yemekle kat ettiği mesafenin minimum olması her şekilde ideal sayılıyor. Yemek masasını pencereden gün ışığı alacak bir yere yerleştirmek de gündüz ışık kaynağına ihtiyaç duymamanıza imkân sağlar. İsteğe göre masanın bulunduğu bölümü salonun diğer yerlerinden farklı bir renge boyayabilir ya da desenli bir duvar kâğıdıyla renklendirebilirsiniz.

        Herkesin sofradaki her şeye eşit uzaklıkta olmasını sağlaması açısından yuvarlak masa önerilir. Yuvarlak ve açıldığında oval olabilen masalar daha rahat bir kullanım sağlayacaktır. Cam yemek masaları ve sehpalar, şık ve ferah bir görüntü sağlamalarına rağmen çok toz tuttuğu için pek kullanışlı değiller.

        AYDINLATMANIN ÖNEMİ

        Evlerde aydınlatma doğru kullanıldığında hem göz sağlığı hem de dekorasyon da önemli bir detay. Çünkü doğru bir aydınlatma evi renklendirir, mekânlardaki hataları örter ve ön plana çıkarmak istediğiniz objeleri vurgular.

        Evin merkezinde yer alan bir tavan aydınlatması odanın ışığını sağlamak açısından yeterli olsa da, ek ışık kaynaklarıyla odanızda canlı bir hava yaratabilirsiniz. Işıkları dekorasyonla bir bütün haline getirebilmek için elbette bazı püf noktalar var; mekâna hava katmak için yemek masasının üzerine küçük bir abajur koymak, mekân alçak tavanlı ise sarkıt aydınlatmalardan kaçınmak, yemek masasına şamdan içinde mumlar yerleştirmek...

        Yatak başına konulacak aplikler ve çocuk odalarında kullanılacak lambalarda da beyaz yerine sarı ışık kullanılması tavsiye ediliyor.

        4TEMEL DEKORASYON

        TAKIM HALİNDE MOBİLYA ALMAK

        Genelliklen ilk kez eve çıkanlar ve geçmişten gelen alışkanlıklarını sürdürenler mobilya alırken takım halinde alma eğilimi gösteriyor. Tümmobilya alırken takım halinde alma eğilimi gösteriyor.

        Tüm mobilyaların aynı olması sıkıcı bir görünüme sebep olabilir. Farklı renkler, dokular, farklı dönemlere ait mobilyalar veya antika parçalara yer vererek evinizdeki objeleri, mobilyaları çeşitlendirebilirsiniz. ‘Eklektik stil’ olarak adlandırılan bu tarz, takım mobilyaların yarattığı sıkıcı ve kasvetli görüntüyü yıkarak dekorasyonu hareketlendirir.

        RENKTEN KAÇINMAK

        Dekorasyonda renk kullanımından kaçınmak yerine, canlı renklerle hareket sağlayabilirsiniz. Örneğin, dekorasyonu tamamlayan aksesuvarlar ve yastıklar farklı renklerden seçilebilir. Böylece canlı ve modern bir görünüm kazanır.

        TEK BİR AYDINLATMA ELEMANINA YÜKLEMEK

        Aydınlatma seçimini tek bir avizeden yana kullanmak sık yapılan hatalardan. Tek başına büyük bir aydınlatma, evin ihtiyacını çözemeyeceği gibi, dikkati sadece belirli bir noktaya yönelterek algının dağılmasına sebep olabilir. Ortamda abajur ve lambaderlerle farklı ışık kaynakları yaratılarak bu hata engellenebilir.

        TABLOLARI ÇOK YUKARIYA YA DA ÇOK AŞAĞIYA ASMAK

        Tablolar ortalama boya sahip bir insanın göz hizası hesaplanarak asılmalı. Göz hizasının aşağısında ya da yukarısında kalan tablolar, bir şey eksik kalmış ya da olmamış hissi yaratan kötü bir görüntüye neden olabilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ