Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Tuzla’da tüyler ürperten iddia: Yol yaparken kedileri ezdiler

        Kurthan DEMİR / GAZETE HABERTÜRK

        Tuzla sahilinde devam eden ‘yaya yolu düzenleme çalışmaları’ hayvanseverlerin tepkileri nedeniyle durduruldu. Hayvanseverlerin iddiasına göre, çalışmalar kedi nüfusunun yoğun olduğu sahil kısmına da yayılınca, kayalıklar arasında sıkışan çok sayıda kedi ezilerek can verdi. Hayvanseverlerin görüntülediği kedi katliamının videosu sosyal medyada paylaşılınca belediye çalışmalara ara vermek zorunda kaldı. Tuzla Belediyesi yetkilileri, çalışmalar sırasında 1 kedinin hayatını kaybettiğini, diğer kedilerin güvenli bölgeye taşındığını, yavru kediler yuvalarından çıkana kadar çalışmaların 3 aylığına durdurulduğunu açıkladılar.

        Sahildeki çalışmalar sırasında kedilerin kayalar altında sıkıştığına şahit olduğunu belirten hayvansever Şölen Kutlay, Habertürk’e konuştu: ‘‘Geçen sene dolgu çalışmaları başladığında Tuzla Belediyesi yetkilileri, İDO iskelesi ile marina arasında ciddi bir kedi nüfusu olduğu için herhangi bir çalışma olmayacağının sözünü vermişti. Ama 23 Nisan günü ben tesadüf eseri sahilde kedilerin yoğun olduğu bölgedeyken iş makinesinin çalıştığını gördüm. Bakmak için kayalıklara gittiğimde bir anne kedinin sesini duydum. Anne dışarıda kalmış, yavruları ise kayanın altından sürekli acı acı miyavlıyordu. Biz de orada toprağı kazımaya başladık. 3 canlı biri ölü 4 yavru çıkarttık. Manzara korkunçtu’’ dedi.

        ‘DERDİMİZ KAYALARIN ALTINDAKİ YAVRU KEDİLERİ KORUMAK’

        ‘‘Bizim buradaki kedilerin canından başka düşündüğümüz hiçbir şey yok’’ diyen Kutlay: ‘‘Belediye burada kedileri kaçıran bir ses aleti kullandığını ve bu şekilde sahildeki kedileri uzaklaştırdığını söylüyor ama kaçanlar büyük kediler, yuvalardaki yavrular kaçamıyorlar ki. Bir de emziren anneyi kaçırırsanız yavru kediye hiçbir şey yapmasanız da ölür zaten. Bizim sorunumuz kayaların altında bulunan ve henüz hareket kabiliyeti olmayan kendini kurtaramayacak durumdaki yavru kediler. Biz bu çalışmalar olmasın demiyoruz. Kedilerin yuvalarından çıkana kadar beklenmesini, çalışmaların da sonbaharda devam etmesini istiyoruz. Böylelikle kedilerin hayatı kurtulmuş olur. Sahilde 200’e yakın kedi var. Bizim ne belediye ile ne siyaset ile bir derdimiz var. Bizim tek derdimiz kayaların altındaki kedi yavrularını korumak” şeklinde konuştu.

        Belediyenin kedileri kurtarmak için gerçekçi tedbirler almadığını vurgulayan Kutlay şöyle devam etti: ‘‘Burada bizim tepkimiz üzerine birkaç kedi kurtarma faaliyeti yürüttüler. 9 kedi, bakım evine götürüldü. Ama burada 9 kediden çok daha fazlası var. Ayrıca belediyeden çalışmalar sırasında veteriner ekibi beklesin yönünde bir teklif geldi ama bu bir mizansenin ötesine geçemez. Çünkü kepçe yukarıdan mıknatısla çekmiyor ki kayaları. Bir kayayı kaldırdığınızda diğeri onun üzerine devrilir. Kediler ezilince veteriner ne yapabilir.’

        ÇALIŞMALAR DURDURULDU

        Tepkiler ve şikâyetler üzerine açıklamada bulunan Tuzla Belediyesi yetkilileri, sahildeki çalışmalar sırasında sadece 1 kedinin hayatını kaybettiğini, diğer kedilerin güvenli bölgeye taşındığını ve çalışmaların yavru kediler yuvalarından çıkana kadar 3 aylığına durdurulduğunu ifade ettiler.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ