Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar En iyi 10 video oyunu uyarlaması

        Mehmet AÇAR - HABERTÜRK PAZAR

        Bu hafta gösterime giren “Warcraft” vesilesiyle video ya da bilgisayar oyunlarından sinemaya uyarlanan filmleri mercek altına aldık. İlk 3 film dışında, istediğimiz kalite seviyesini tam olarak yakalayamasak da 1993’ten günümüze uzanan 10 filmlik bir liste hazırladık.

        1. Warcraft 2016 Yönetmen: Duncan Jones

        1994’te çıkan ve 2004’ten sonra 100 milyon kullanıcılı sanal bir oyuna dönüşen “Warcraft”ın film uyarlaması, fantezi aksiyon sinemasının gösterişli bir örneği. Kahramanın kötü adamları öldürüp temizlediği video mantığını bir yana bırakan film, yan hikâyelerle zenginleşen çok karakterli öykü yapısıyla dikkat çekiyor. Büyülü bir geçitten Azeroth’a gelen orklarla insanların savaşını anlatan film, savaşın her iki cephesini göstererek ve orkları “öteki”leştirmeyerek puanını artırıyor.

        2. Pers Prensi: Zamanın Kumları 2010 (Prince of Persia: The Sands of Time) Yönetmen: Mike Newell

        1990’ların popüler bilgisayar oyunu; “Bağdat Hırsızı”, “Sinbad” gibi egzotik Doğu maceralarını hatırlatan görkemli bir Hollywood seyirliğine dönüşüyor. Oyunu bir yana bırakarak serbest düzende gelişen öykü, Destan’ın ülkesini kurtarma çabalarını anlatıyor. Jake Gyllenhaal’un yorumuyla Pers Prensi Destan, donuk bir bilgisayar grafiğinden, eğlenceli ve matrak bir kahraman haline geliyor. Film dolaylı yollardan ABD’nin Irak’ı işgali ve Ortadoğu politikasını da eleştiriyor.

        3. Angry Birds Film 2016 (The Angry Birds Movie) Yönetmen: Fergal Reilly, Clay Kaytis

        İki bilim adamı kıyamet sonrası dünyada, insanlığı uzaylı yaratıklara karşı korumaya çalışır. Bilgisayar kökenli görüntülerin günümüzdeki kadar gelişmediği bir dönemde, kullandığı hipergerçekçi animasyon tekniğiyle “Oyunculuğun sonu mu geliyor?” gibi önyargılı tepkilere neden olmuştu. Gişede uğradığı hüsranın bilgisayar animasyonu ile oyunculuğu bir araya getiren performans yakalama tekniğinin önünü açtığı iddia edilebilir mi bilmiyorum; ama objektif olarak bakıldığında en iyi video oyunu uyarlamalarından biri...

        4. Final Fantasy: Spirits Within 2001 Yönetmen: Hironubi Sakaguchi

        İki bilim adamı kıyamet sonrası dünyada, insanlığı uzaylı yaratıklara karşı korumaya çalışır. Bilgisayar kökenli görüntülerin günümüzdeki kadar gelişmediği bir dönemde, kullandığı hipergerçekçi animasyon tekniğiyle “Oyunculuğun sonu mu geliyor?” gibi önyargılı tepkilere neden olmuştu. Gişede uğradığı hüsranın bilgisayar animasyonu ile oyunculuğu bir araya getiren performans yakalama tekniğinin önünü açtığı iddia edilebilir mi bilmiyorum; ama objektif olarak bakıldığında en iyi video oyunu uyarlamalarından biri...

        5. Resident Evil 2002 Yönetmen: Paul W.S, Anderson

        İşte sinema tarihinin gişelerde en iyi sonuca ulaşan video oyun uyarlaması... Gelecek yıl gösterime girecek “Resident Evil: The Final Chapter”ı da sayarsak toplam 6 filme ulaşmış bir seriden söz ediyoruz. “Resident Evil”, bilimkurgu ve korku gibi türlerin zombiler, hafızasını kaybetmiş kahraman, kontrolden çıkan yapay zekâ gibi tanıdık unsurlarını sürükleyici bir çağdaş aksiyon sinemasıyla birleştiriyor. Milla Jovovich de yıldız olarak üstüne düşeni yerine getiriyor.

        6. Lara Croft: Tomb Raider 2001 Yönetmen: Simon West

        Ünlü eleştirmen Roger Ebert, “Manasızlığı sanat formuna çıkaran film” diyerek dört üzerinden üç yıldız vermişti. Ben de içi boş bile olsa eğlenceli olduğunu kabul ederek “Dört üzerinden iki” demiştim. Görüşlerim hâlâ aynı ama tüm bunlar, gelmiş geçmiş en popüler video oyun uyarlamalarından biri olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Ayrıca Angelina Jolie’nin beyazperdede şahane göründüğü ve dünyayı kurtaran maceraperest İngiliz Lara Croft imgesine kişilik ve klas getirdiği kesin.

        7. Hız Tutkusu 2014 (Need for Speed) Yönetmen: Scott Waugh

        Yakaladığı 150 milyonun üstünde satışla, otomobil yarışını konu alan video oyunu serileri arasında “Need for Speed” hâlâ bir numarada... Beyazperde uyarlaması ise iyi bir otomobil yarışı filmi olsa da gişede istediği sonuca ulaşamadı. Çekimleri, kurgusu, ses efektleri ve aksiyon sahneleriyle seyirciye vaat ettiği hız ve aksiyonu fazlasıyla veren film; hapisten çıktıktan sonra ölen arkadaşının intikamını almak isteyen bir sokak yarışçısının hikâyesini anlatıyor...

        8. Hitman: Ajan 47 2015 (Hitman: Agent 47) Yönetmen: Aleksander Bach

        Şık ve havalı aksiyon sahneleriyle öne çıkan film, genetik mutasyon tekniğiyle olağanüstü yetenekler kazanmış üç özel ajanın öyküsünü anlatıyor. Yönetmen Bach göze hoş gelen koreografilerden oluşan dövüş ve çatışma sahnelerini peş peşe diziyor. Ancak ciddi ve trajik bir havada gelişen öykünün kayda değer bir ağırlığı ya da inandırıcılığı yok.

        9. Sessiz Tepe 2006 (Silent Hill) Yönetmen: Christophe Gans

        Çok iyi eleştiriler almasa da atmosferi ve hikâyesiyle öne çıkan bir korku filmi. Rose’un 9 yaşındaki evlatlık kızı Sharon, uykusunda sürekli olarak Silent Hill adlı bir kasabadan söz eder. Rose gizemi çözmek üzere Sharon ile birlikte Silent Hill’e gider... Aynı adlı bir Japon korku oyununun uyarlaması olan film, gişelerde umulanın üstünde bir başarı yakalamış, daha sonra “Silent Hill: Revelation” adında bir devamı da çekilmişti.

        10. Super Mario Bros 1993 Yönetmen: Rocky Morton, Annabel Jankel

        Bir video oyunundan sinemaya uyarlanan ilk film... 1985 tarihli Nintendo oyunundan esinlenen film, eleştirmenler tarafından yerin dibine gömülmüş, gişelerde hayal kırıklığına uğramış ama sonraki yıllarda bir külte dönüşmüştü. Bob Hoskins ve John Leguizamo’nun canlandırdığı Brooklyn’li iki tesisatçı kardeş, paralel evrene geçer ve Prenses Daisy’yi zalim diktatör Kral Koopar’ın elinden kurtarmaya çalışırlar... Listenin en eğlenceli filmi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ