Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Bu öğretmenin çağrısına kulak verin

        Adıyaman'ın Gerger ilçesinde onlarca köy okulunun tuvaleti yok. Öğrenciler teneffüslerde tuvalet ihtiyaçlarını ya evlerine giderek ya da tarla veya dere kenarında gideriyorlar. Kimi köylerde fedakar öğretmenlerin çabalarıyla tuvalet yapımı başlamış, ancak maddi imkansızlıktan tamamlanamamış. İlkel ve hijyen olmayan koşullarda ihtiyaçlarını gideren çocuklar, yağış olduğu günlerde zor anlar yaşadıklarını söylediler.

        FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYIN

        VEYSİ İPEK - MEHMET EMEK / DİYARBAKIR (AJANS HABERTÜRK) (ÖZEL HABER)

        Adıyaman'da İl Genel Meclisi gündemine 2005 yılında gelen Gerger İlçesi'ndeki tuvaletsiz köy okulları, aradan geçen 4 yıla rağmen bir türlü tuvalete kavuşmadı. Tuvaleti olmayan bazı okullarda öğretmenler, kız öğrencileri dere yatağına, erkek öğrencileri tarlaya göndererek sorunu gidermeye çalışıyor.

        Fedakar öğretmenler Anadolu'nun dört bir yanında eğitimin yanı sıra okullarındaki tadilatları yapıyor, öğrencilerinin üşümemesi için erken saatlerde okula gelerek sobayı yakıyor. Ancak tuvalet diye yapılan tuvaletler kanalizasyona bağlı değil. Fosseptik çukuruna bağlı yapılan tuvaletler hijiyenden uzak ve adeta hastalığa davetiye çıkarıyor. Tuvalet diye yapılan derme çatma, kapısız penceresiz yapıların da fosseptik çukuru dolunca tuvaletler kullanılamaz hale geldi. Gerger'e bağlı Kayük, Kaşyazı ve Aşağıcimik köy okulları da bu durumda. Kayük'te öğretmen kendi maaşı ile tuvalet yaptırmış, ama eksiklikler nedeniyle kullanıma açamamış. Kaşyazı'da yıllar önce derme çatma fosseptik kuyusu üzerine yapılan 3 göz tuvalet, dolduğu için kullanılmaz durumda. Kız öğrencilerin dere yatağında ihtiyaç giderdiği Aşağıcimik'te Türkiye ekonomisini besleyen yüksek graviteli petrol çıkarılıyor, ama okulda tuvalet yok.

        MAAŞINDAN TUVALET YAPTIRDI

        11 yıl önce yapılan Kayük İlköğretim Okulu'nda 6 yıldır görev yapan Konyalı öğretmen Ahmet Elmacı, 3 yıl önce köylülerin yardımıyla okulun yanına fosseptik çukuru açarak, tuvalet binası inşa etmiş. Ancak tuvalet taşı, kapı ve su şebekesi, sıva gibi eksiklerin giderilmesi için yardım talep ettiği yetkililer dilekçesine cevap dahi vermemiş. Gerger'e 10 kilometre, köye ise yaklaşık 1 kilometre uzakta bulunan tek derslikli sınıfta 13 öğrencinin karma eğitim gördüğünü belirten Ahmet öğretmen, "Okulda tuvalet olmadığı için gerekli yerlere yazışma yaptım. Ayrıca okulun boyasını, sıvasını kendi çabalarımla yaptım. Tuvalet yapımı için yazışmalarıma cevap alamayınca, köylülerin yardımıyla okulun yanına fosseptik çukuru açtık. Çukurun üzerine, maaşımdan yaklaşık 500 TL harcayarak erkekler ve kızlar tuvaleti olmak üzere 2 kabinli inşaatın kabasını bitirdim. Ancak evli ve bir çocuk sahibiyim, masrafları çok olduğu için yeniden yazışma yaptım. İnşaatın tamamlanması için tuvalet taşı, kapı ve su şebekesi, sıva gibi eksikleri, 3 yıldır tamamlayamadık. Köyde yaşayan ailelerin maddi durumu da iyi olmadığı için, yardım yapamıyorlar. Köy uzak olduğu için öğrenciler tuvalet ihtiyaçlarını tarlada gideriyor. Kız çocuklarını okulun arkasındaki çalılara, erkekleri ise karşı taraftaki çalıların arkasına yönlendiriyorum. İlkel koşullarda tuvalet ihtiyacını gideren çocuklara, sağlık bilgisi dersi vererek, hastalıkları önlemeye çalışıyorum. Lojman tuvaletini derme çatma yaptım. Yetkililerden okulun tuvaletinin yapılmasını istiyoruz" dedi. Öğretmenlerinin okula tuvalet yaptırdığını söyleyen 2. sınıf öğrencisi Dilek Memiş de, ancak eksiklikler nedeniyle faaliyete geçmediği için ihtiyaçlarını tarlada giderdiğini anlattı.

        SU TAŞIYORLAR

        İlçeye bağlı Kaşyazı köyünde 14 yıl önce yapılan ilköğretim okulunda karma sınıfta 25 öğrenci eğitim görüyor. Okulun hemen yanı başında derme çatma yapılan tuvalet var, ancak temizlik için su, öğrenciler tarafından köy çeşmesinden taşınıyor. Öğretmen Hanım Gülmez, yıllar önce yapılan derme çatma tuvaletin tıkandığı için kullanılmaz durumda olduğunu, konuyu yetkililere taşımasına rağmen çözüm bulunmadığını söyledi. Okul tuvaletine su taşıyan sınıfın başarılı öğrencilerinden 4. sınıf öğrencisi Esra Tekin, tuvalete su taşıyor, ancak okul tuvaletini temiz bulmadığı için ihtiyacını evine giderek gideriyor.

        KIZLAR DERE YATAĞINA, ERKEKLER TARLAYA

        Tuvaletsiz okullardan biri de Aşağıcimik Köyü İlköğretim Okulu. 9 yıl önce yapılan okulda okuyan 5. sınıf öğrencisi Pınar Gökur da okullarında tuvalet olmadığı için diğer arkadaşları gibi dere yatağına giderek ihtiyacını görüyor. Okumak istiyor ve ekliyor: "Dere yatağına giderken utanıyorum. Okulumuza tuvalet ve bilgisayar istiyoruz."

        PETROL KÖYÜNDE TUVALET YOK

        Aşağıcimik İlköğretim Okulu öğretmeni vatani görevi için askere alınınca yerini Eğitim Fakültesi mezunu ve ataması çıkmayan vekil öğretmen Erdile Boztemir'e bırakmış. Okulda sobayı yaktığını anlatan Erdile öğretmen, kız öğrencilerinin dere yatağında, erkek öğrencilerin tarlada tuvalet ihtiyacını gördüğünü söyledi. Mehmet Dilsiz adlı öğrenci ise, evlerinde tuvalet olduğunu, ancak uzak olduğu için tarla veya dere kenarına giderek ihtiyacını gördüğünü ifade etti. Aşağıcimik köyünde bir taraftan petrol kuyularında at başları yüksek graviteli petrol çıkarırken; okullarda ise tuvalet olmaması tezat oluşturuyor...

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ