Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Evde Domates Salçası Nasıl Yapılır, Tarhana ve Dolmalık Biber Nasıl Kurutulur?

        Ağustos ayının başından itibaren başlayan kış hazırlıkları renkli görüntülere sahne olmaya başladı. Kış hazırlıkları başladı. Beslenmelerindedoğal ürünleri tercih eden kişilerin sık sık yaptığı ev yapımı salça, dolmalık patlıcan ve biberler,tarhana, kış sofraları için hem lezzetli seçenekler hem de kolaylık sağlayan doğal ürünler...

        Peki, pek çok insanın tercih ettiği bu ürünler nasıl yapılıyor?

        EV YAPIMI DOMATES SALÇASI NASIL YAPILIR?

        Yemeklerin olmazsa olmazı salçalar... Pek çok yemeği renklendiren, lezzetlendiren salçayı evinizde de yapabilirsiniz. Yaz mevsiminde hem taze hem de bol olan domatesleri alıp, bu ideal günlerde salça yapımına başlayabilirsiniz.

        Ev yapımı domates salçasını birden fazla yöntemle hazırlayabilirsiniz. Ancak salça yapımında en çok kullanılan yöntem kaynatma ve güneşte bekletme olandır.

        Salça yapımında kullanılacak malzemeler;

        Domates - 20 kilogram

        Kaya tuzu -300 gram

        YAPILIŞI

        Salça yapımına başlarken yapmanız gereken ilk şey domatesleri iyice yıkayarak temizlemek. Daha sonra domatesleri kesmeye başlayın. Küçük domatesleri ikiye, büyük olanları ise birkaç parçaya ayırabilirsiniz. Büyük bir kaba koyduğunuz bu domatesleri 3-4 gün bekletin. Domatesleri koyduğunuz kabın kapağının kapalı olmasına dikkat edin. 3-4 günün ardından iyice yumuşayan ve kabuklarından ayrılan domatesi kabuklanmaması için de karıştırmayı unutmayın.

        Ardındanbüyük bir süzgeç kullanarak, domateslerin çekirdeklerinden ve kabuklarından arınmasını sağlayın. Geriye kalan posayı atabilirsiniz. Ayrılan domates, sarı renkli domates suyu ve püre haline gelir. Ancak bunu ayırmak için bez torbada süzme işlemi yapmak gerekir. Süzmenin ardından sarı su püreden ayrılır ve geriye salçanın özü kalır. Bu adımdan sonra salçayı iki şekildeyapabilirsiniz.

        KAYNATMA YÖNTEMİ

        Domates püresini büyük bir kazana koyduktan sonra 300 gram kaya tuzunu ekleyin. Püreyi suyunu çekene kadar sık sık karıştırarak, kaynatmaya devam edin. Suyu çekensalçayı sıcakken, daha önce sıcak suyla yıkanmış kavanozlara doldurun. Salça ile doldurulan kavanozun içine bir parmağı geçmeyecek şekilde zeytinyağı koyup kapaklarını iyice kapatın. Ardından kavanozları ters çevirin.

        GÜNEŞTE KURUTMA YÖNTEMİ

        Güneşte kurutma yöntemini tercih edecekseniz salça özüne tuz ekleyip karışımı geniş tepsilere koymanız gerekir. Pürenin fazla suyunu çekmesi ve uygun kıvama ulaşması için ise bu tepsileri güneşte bekletin. Güneşte bekleyen bu tepsileri günde iki defa karıştırın ve üzerine bir şey gelmemesine özen gösterin. Salçanın üzerinin kabuklanmamasına ve küflenmemesine dikkat edin. Yaklaşık 4-5 günün ardından suyunu çeken domates uygun kıvama ulaşır.

        DOLMALIK PATLICAN NASIL KURUTULUR?

        Uygun ortamda uzun süre boyunca bozulmadan saklanabilen ve oldukça lezzetli olan dolmalık patlıcanlarda yapılması gerekenler ise şöyle; Kurutacağınız patlıcanların sert, parlak, koyu mor renkte, orta kalınlıkta, uzun ve düzgünolmasına dikkat edin. Çünkü patlıcanlar dolmalık için farklı; yemeklik için farklı bir şekilde kurutulur.

        YAPILIŞI

        Yıkanan patlıcanların öncelikle saplarını kesin. Sonrasında patlıcanları dolmalık boyutuna uygun olacak bir şekilde parçalara ayırın. Kestiğiniz patlıcanların içini oyma aparatı ile çıkarın. Eğer oyma aparatınız yoksa kaşık da kullanabilirsiniz. Oyduğunuz patlıcanları su dolu geniş bir kaba koyun.Patlıcanların üzerine bir ağırlık koyun ve bu şekilde 1 saat bekletin. Böylece patlıcanın hem kararmasını hem de acılığını almış olursunuz. Sudan çıkardığınız patlıcanları bir iğne yardımıyla ipe dizin ancak patlıcanların çok sıkışık olmamasına dikkat edin. Yeterince ışık alan ancak güneş ışığına direkt maruz kalmayacak bir yere asın. Patlıcanın ucundan kestiğiniz oyulan parçaları ise kapalı tarafları yukarı bakacak şekilde ipe dizin. Patlıcanın içinden çıkartılan kısımı ise yemeklik olarak kullanmak için ayrıca kurutabilirsiniz.Astığınız patlıcanlar ortalama 1 haftada kuruyacaktır. Rüzgarlı ve sıcak havalarda ise bu süre daha da kısallır.

        DOLMALIK BİBER NASIL KURUTULUR?

        Dolmalık biber seçerken köy biberi olmasına ve küçük olmasına dikkat edin. Dolmalık biberlerinizi yıkayın ve sapları ile çekirdeklerini temizleyin. Temizledikten sonra tekrar yıkayın ve biberleri bez yardımıyla kurulayın. Ardından biberleri yorgan iğnesi yardımıyla ipe dizimeye başlayın. İğneyi biberlerin alt kısmından geçirmeye özen gösterin. Biberleri güneş görecek bir yere asın. Kuruduktan sonrabez torbaya koyup uygun bir yere asın.

        TURŞU NASIL YAPILIR?

        Pek çok yemeğin yanına yakışan, kış sofralarının vazgeçilmezi turşular bir de evde yapılıyorsa tadından yenmez. Peki, vazgeçilmez lezzetlerden biri olan karışık turşu için neler lazım?

        YAPILIŞI

        Biber, patlıcan, domates, salatalık, lahana, havuç gibi turşuluk sebzeler...Sirke, su ve deniz veya kaya tuzu gerekir.

        1 litre suya 1 çay bardağı sirke, 2,5 çorba kaşığı tuz eklenir. Bu ayarı bozmamaya dikkat edin.Sebzeleri ne kadar birbirine yakın dizerseniz görüntüsü de tadı da o kadar güzel olur.Turşu kavanozunun içine alternatif olarak dereotu, nohut, sarmısak da ekleyebilirsiniz. Böylece turşuya farklı bir tat katmış olursunuz.Kavanozun dibine mutlaka nohut ekleyin. Bu, turşunun daha çabuk mayalanmasını sağlar. Malzemelerikavanoza dizdikten sonra kapağını iyice kapatın. Turşunuzu ne kadar iyi muhafaza ederseniz ömrü de o kadar uzun olur.Yaklaşık 1 hafta, 10 gün kadar beklettiğiniz turşunuz tüketime hazır.

        EV TARHANASI NASIL YAPILIR?

        Kış denilince akla ilk gelenlerden biri de tarhana çorbasıdır. Gerek kokusuyla gerekse de sağlıklı bir çorba olması nedeniyle sık sık sofralarımızı şenlendirir.

        Peki, ev yapımı tarhana için neler gerekiyor?

        YAPILIŞI

        1 kg domates,1 kg kırmızı biber,1 kg kuru soğan, Yarım kg nohut (pişmemiş hali yarım kg),1 kg yoğurt, 3yemek kaşığı, tuz,yarım demet maydanoz,1 demet nane ve5 kg un.

        Domates, soğan, biber, maydanoz ve taze naneyi yıkadıktan sonra ince ince doğrayın. Üzerine 1 litre su ekleyerek iyice yumuşayarak ezilecek kıvama gelene kadar pişirin. Daha sonra haşlanmış nohutu da ekleyin ve blender ile ezdükten sonra süzgeçten geçirin.

        Karışımı başka bir kaba alın, yoğurt ve tuzu da ilave ettikten sonra karıştırın. Unu eledikten sonra katı bir hamur yapın ve cam veya çelik bir kaba koyup üzerini kapatın. 6-7 gün bekletin. Her gün sabah, öğlen, akşam hamuru karıştırmanız gerektiğini unutmayın. Ancak karışım çok sulanırsa un ilave edebilirsiniz. Süre dolduktan sonra bir örtü üzerine küçük parçalar halinde dökün. Biraz kuruyunca daha da ufalayın. Son olarak kevgirden geçirip gölgede iyice kurutun. Ardından bez bir torbaya koyup saklayın.

        HABERTURK.COM

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ