Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi 16 adımda okula teşvik edin: İşte size 16 ipucu (Okul öncesi teşvik)
        1

        1-Çok sık olmamak şartıyla okulun başlamasına kaç gün kaldığını çocuğunuza hatırlatın. Ama bu onu strese sokacak şekilde olmasın.

        2

        2-Okul alışverişine çocuğunuzla beraber çıkın. Tabii önce bir alınacaklar listesi yapmayı unutmayın.

        3

        3-Uyku düzeni için okulun başlamasını beklemeyin. Mesela her gün yatma saatini 10 dakika erkene çekin.

        4

        4-Yaşı kaç olursa olsun, çocuğunuzun okul öncesi endişelerine muhakkak kulak verin, geçiştirmeyin. Çok heyecanlıysa bunu yaşayan tek kişinin o olmadığını izah edin, durumu normalleştirin.

        5

        5-Okula yeni başlıyorsa ve yaşı küçükse okulu beraber gezin, oturacağı sırayı birlikte keşfedin. Yaşı büyükse çocuğunuzun okulda sizi gezdirmesini isteyin. Ancak çok vakit kaybetmeden onu öğretmenine emanet edip çıkın. Aksi halde varlığınız çocuğunuzun okula alışmasını güçleştirir. Bu arada mutlaka yeni öğretmenleri ve sınıf arkadaşlarıyla tanışın.

        6

        6-“Ödevlerini yapmadan asla dışarı çıkamazsın” gibi cümleler yerine “Ödevlerin bitince dışarı çıkabilirsin” gibi motive edici cümleleri tercih edin.

        7

        7-Her gün en az 30 dakika kendisine özel vakti olsun. Ödeve başlama saatlerini de sabitleyin.

        8

        8-Günün sonunda çocuğunuzdan o gün neler yaptığını ve ertesi günkü planlarını anlatmasını isteyin.

        9

        9-Çocuğunuzla ortak bir şeyler yapabileceğiniz bir gün belirleyin ancak her gün 15 dakika bile olsa ailecek vakit geçirilecek zaman olsun.

        10

        10-Sosyalleşmesi için de imkân tanıyın. Arkadaşlarıyla okul dışında vakit geçirebileceği günler belirleyebilirsiniz.

        11

        11-Endişesi fazla olan çocukların defterine, beslenme çantasına görünce kendini iyi hissedeceği notlar iliştirin.

        12

        12-Okula gitmenin iyi taraflarını anlatın. Yeni arkadaşlar edineceği, eski arkadaşlarına kavuşacağı gibi onu motive edecek pek çok şey bulunabilir.

        13

        13-Çeşitli konularda güçlük çeken ya da arkadaşları tarafından alay edilen çocukların sorunları için okul yönetimini bilgilendirin ama sorunlarla kendi kendine başa çıkması için de cesaretlendirin.

        14

        14-Okulun ilk günlerinde çocuğunuza ödev ve sınavlarla ilgili fazla baskı yapmayın. Önce kendi sorumluluklarını yerine getirmesi için zaman tanıyın.

        15

        15-“Karnım ağrıyor” gibi bahanelerle okula gitmek istemediğinde önemli bir rahatsızlığı yoksa okula gitmesine ikna edin. Aksi halde bu bir taktiğe dönüşür ve sürekli yeni bahanelerle okula gitmeyi reddeder. Bu okul fobisine bile yol açabilir.

        16

        16-Son olarak çalışan anneler için ufak bir tüyo... Çocuğunuz ödev yaparken onu özendirmek için kendi işlerinizi yanında yapmaya ne dersiniz? Bir de sakın ola pazartesi sendromlarınızı ona hissettirmeyin!

        17

        Çocuklarda okula karşı motivasyon düşüklüğünün en mühim 3 sebebi, inat, endişelerinizin ona geçmiş olması ya da yeni ortamlara girme, annesinden ayrı kalma endişesidir.

        Sema EREREN-sereren@htgazete.com.tr

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ