Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İnanç Aşure günü ne zaman? 2016

        Aşure geleneği , Muharrem ayı ile bağlantılı olarak uzun yıllardır yaşatılan uygulamalardan birisidir. Aşure ayında vatandaşlar komşularına, dost ve akrabalarına yılda bir defa aşure dağıtır. Peki 2016 Aşure günü ne zaman? İşte merak edilen soruların yanıtı...

        2016 AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

        Muharrem ayının 10. gününün ‘aşure’ günü olarak benimsenmesi ve o günün önemine binaen Müslümanların hem ibadet ve hem de sosyal içerikli hayır-hasenat yapma bakımından büyük bir faaliyet içinde olmalarıdır. Muharrem ayının 10. günü ihya ettiğimiz bu kutlu gün, yani 2016 yılının aşure günü 11 Ekim Salı gününe denk geliyor.

        AŞURE GÜNÜ NEDİR?

        Muharrem ayı, içerisinde müstesna günlerden biri olan aşure gününü de barındırır. Aşure, muharrem ayının onuncu günüdür. İsmini Arapça on manasına gelen “aşera” kelimesinden almıştır. Dilimizde, bugün pişirilip dağıtılan tatlıya ad olarak “aşure” şeklinde telaffuzu yaygındır. Tarihte bugün, insanlık ve İslam tarihi açısından önem taşıyan bazı olaylar meydana gelmiştir. Rivayetlere göre Hz. İbrahim aşure günü dünyaya gelmiş, Hz. Musa ve kavmi Firavun’un zulmünden bugünde kurtulmuş, Hz. Nuh’un gemisi Cûdi dağına aşure günü oturmuştur… Bu özellikleri bakımından aşure bir sevinç, mutluluk ve kutlama günüdür. Nitekim Hz. Aişe’den nakledilen bir rivayette, cahiliye döneminde Kureyşlilerin aşure gününü kutladıklarından; Kâbe’nin örtüsünü değiştirip oruç tuttuklarından bahsedilmektedir. (Müsned, VI, 244.)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ