Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Bitkiler de öğreniyor

        Yeni bir araştırma, bitkilerin de deneyimlerinden öğrenerek tepki verdiğini ortaya koydu.

        Sonuçları "Nature Scientific Reports"da yayımlanan çalışmada, Batı Avustralya Üniversitesinden biyoloji profesörü Monica Gagliano ve ekibi, bitkilerin de Pavlov'un köpekleri gibi koşullu öğrendiğini belirledi.

        Deneyde bitkilere ödül olarak ışık, koşullu uyarıcı olarak da vantilatör vasıtasıyla hava verildi. Deneyde vantilatörden esen hava ile ışığın da geleceğine koşullandırılan bitkilerin ışık olmasa dahi, havanın estiği yöne doğru büyüdüğü gözlemlendi.

        Bu durum, Pavlov'un köpeklere uyguladığı deney sonucunda, köpeklerin doğal uyaranlar dışında zil gibi uyaranlara da tepki vererek salgı salgılamalarına benzetildi.

        Gagliano, deneye ilişkin "Sonuç oldukça şaşırtıcı. Beyne ya da sinir sistemine sahip olmayan bir canlının böyle davranması normalde beklenmez." açıklamasında bulundu.

        Araştırma, bitkilerin ışığın da geleceğini tahmin ederek havaya tepki vermeleri nedeniyle düşünülenden çok daha karmaşık canlılar olduğunu göstermiş oldu.

        Gagliano, daha önce küstüm çiçeği üzerinde yaptığı bir deneyde, bitkilerin de hafızası olduğunu ve "hatırlayabildiğini" ortaya koymuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ