Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Bilim dünyası açıkladı: Kedilerin kökeni Türkiye

        Nature Ecology&Evolution dergisinin yaptığı analiz sonucunda günümüzdeki kedilerin iki esas genetik soyundan geldiği belirlendi. Uzmanlar Felis silvestris lybica isimli vahşi kedilerin günümüzdeki kedilerin atası olduğunu bildirirken bu kedilerin Anadolu'dan 10.000 yıl önce yayıldığını ifade etti.

        Norveç’teki Oslo Üniversitesi ve İngiltere’nin saygın eğitim kurumlarından York Üniversitesi’nin ortak çalışmasından ortaya çıkan sonuçlar da şaşırttı. Araştırma, kedilerin başlangıçta kendi kendilerine evcilleştiğini ortaya koydu. Uzmanlar, kedilerin çiftçilerin yanında zaman geçirdiğini ve köylerde ufak kemirgenleri yediğini ifade etti. Kedilerin ikinci kolu ise Mısır’dan geliyor. Antik Mısır’da kedi nüfusunun yaygınlaştığını vurgulayan bilim insanları, MÖ 800’de bulunan kalıntıları inceleyerek bu kedilerin Akdeniz’de hızla yaygınlaştığını ve bazı bölgelerde Türk kedilerini geride bıraktığını söyledi.

        Uzmanlar kedilerin dünyaya Vikingler tarafından yayıldığını söylerken, “Baltık Denizi’nde 7. yüzyılda ölen bir kediyi incelediğimizde genetiğinin Mısır kökenli kedilerle aynı olduğunu fark ettik” şeklinde konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ