Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Depreme dayanmadı!

        Murat DÖNMEZ - Zafer SAMANCI / KONYA (AHT)

        Konya'da 11 Eylül de meydana gelen 4.7 şiddetindeki depremde hafif hasar gören Demirci iş merkezi için boşaltma kararı alındı.

        Konya'da 11 Eylül de sabaha karşı meydana gelen 4.7 şiddetindeki depremin ardından Konya da binalar tek tek elden geçirilmeye ve depreme dayanıklı olup olmadığına dair incelemelere başlandı.

        FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYIN

        İncelemesi tamamlanan Merkez Selçuklu ilçesinde bulunan Demirci iş merkezinin depremde zarar gördüğü ve dayanıklı olmadığı gerekçesi ile boşaltma kararı alındı. Belediyenin aldığı karara iş merkezi esnafı tepki gösterdi. Verilen süre içerisinde binayı boşaltamayacaklarını belirten esnaf boşaltma kararından vazgeçilmesini istedi.

        Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek böyle bir şeyin mümkün olamayacağını ve iş merkezinin boşaltılması gerektiğini dile getirdi. Olası bir olaya karşı polis iş merkezi çevresinde önlem alırken, polisin boşaltma işlemine esnaf tepki gösterdi. Belediye yetkilileri polis nezaretinde esnafları gezerek tek tek boşaltma tebligatını imzalattı. Demirci İş Merkezi, geçici takviye işlemleri tamamlanıncaya kadar boşaltıldı.

        Bu arada Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, İş Merkezinin de bulunan 8 ayrı kolonun 3 kat boyunca birer metre demir ve çeliklerle genişletilerek güçlendirileceğini, bu çalışmanın ardından binada ikinci bir incelemenin yapılacağını buna göre nihai kararın verileceğini söyledi. Altay, bu binanın yapımında mı, kullanımında mı veya imalatında mı bir kusurun olup olmadığının araştırıldığını da kaydetti. Altay, Demirci İş Merkezi'nde oluşan hasar ile ilgili olarak hazırlanan rapor doğrultusunda binanın geçici takviye işlemi yapılıncaya kadar can ve mal güvenliği açısından boşaltılmasını talep ettiklerini de bildirildi.

        Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden 3 öğretim üyesi tarafından yapılan incelemelerin sonucunda da binanın güçlendirilmesi gerektiği yönünde rapor hazırladı. İş merkezinde çok sayıda mağazalar ile birlikte CHP İl Başkanlığı, AK Parti, MHP ve Saadet Partisi'nin Selçuklu İlçe Başkanlıkları bulunuyor.

        Binanın müteahhitleri olduğu öğrenilen Hüseyin Kulu ile Muharrem Batu'nun da bu iş merkezinde bürolarının bulunduğu, ancak sattıkları öğrenildi.

        Jeoloji Mühendisi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Jeoloji Mühendisi Mehmet Ceran da, Konya'da yaşanan en son 4.5 ve 4.7 büyüklüğündeki 2 depremden şiddeti daha büyük depremin olması halinde Konya'da bu depreme dayanacak bina sayısının çok az olduğunu söyledi.

        Selçuklu İlçesinde 2 Şubat 2004'de Zümrüt Apartmanı yıkılmış, 92 kişi hayatını kaybederken 39 kişi de yaralanmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ