Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Yedi Tepeli şehrin yedi ayrı yerinde şölen

        İstanbullular, 2010 Avrupa Kültür Başkenti unvanını, kentin büyük meydanlarında verilen konserlerle kutladı. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından ''Yedi Tepeli Kent'' sloganından yola çıkarak şehrin 7 bölgesinde etkinlikler düzenlendi.

        TÖRENLERDEN KARELER

        KUTLAMALARDAN GÖRÜNTÜLER (VİDEO)

        Google'dan Kültür Başkenti jesti...

        Haliç Kongre Merkezi'ndeki resmi açılış töreni sonunda gerçekleştirilen havai fişek ve ışık gösterisinin dev ekranlarından sunulduğu 6 merkezde, ünlü sanatçılar izleyiciyle buluştu.

        Taksim Meydanında Fransız grup F'in gerçekleştirdiği Ateş Tiyatrosu, etkinliğe katılan İstanbullular tarafından ilgiyle izlendi. 45 dakika süren gösteride akrobat, cambaz ve aktörler yer aldı.

        Gösterinin ardından sahneye çıkan pop müziğin ünlü ismi Tarkan, sevilen şarkılarıyla meydanı dolduran kalabalığı coşturdu.

        Kadıköy'de iskeledeki İSPARK Otoparkı'nda kurulan platformda Fransız grup F'in gerçekleştirdiği Balon Tiyatrosu, seyirciye unutulmaz anlar yaşattı. ''Ay Avcısı'' adlı tiyatro topluluğunun gösterisinde de onlarca dev balon, gökyüzünde 20 metre yükseklikte yer aldı.

        Etkinlikte daha sonra ''Mor ve Ötesi'' grubu konser verdi.

        Sultanahmet'te de Ayasofya Meydanında kurulan platformda Mehteran takımı gösteri sundu. DJ performans gösterisinin ardından konser veren Mercan Dede'nin şarkıları, tarihi meydanın atmosferiyle bütünlük oluşturdu.

        İstanbullular, Beylikdüzü'nde Nil Karaibrahimgil, Pendik'te Kıraç ve Bağcılar'da da Zara'nın konseriyle Avrupa Kültür Başkenti unvanını kutladı.

        Yağışlı havaya rağmen konserlere yoğun katılım olduğu gözlendi.

        Bu arada, açılış etkinliği kapsamında İstanbul'da Ayasofya Müzesi, Sabancı Müzesi, Yerebatan Sarnıcı, Arkeoloji Müzesi, Dolmabahçe Sarayı ve Harbiye'deki Askeri Müze'nin de aralarında bulunduğu müzeler saat 24.00'e kadar kapılarını açık tutacak.

        Haliç Kongre Merkezi'ndeki açılış töreni öncesinde, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansına sunduğu Kör Fotoğrafçılar Projesi'nin kabul edilmediğini öne süren Nuri Kaya, peruğu ve takma burnuyla kongre merkezine geldi.

        Ajansın önceki toplantılarına alınmadığını ve töreni izlemek istediği için peruk ve takma burun kullanarak kongre merkezine girdiğini ifade eden Kaya, ''Ajansın gerçek yüzünü görün. Benim bedava projem yerine başkalarının projesi para karşılığı kabul edildi'' dedi. Kaya, görevliler tarafından merkezin dışına çıkarıldı.

        -ETKİNLİKLER 8.5 MİLYON LİRAYA MAL OLDU-

        İstanbul'daki kutlama etkinliklerinde 900 kişilik teknik ekip çalıştı. Etkinlikler için 6 bine yakın kişi tüm hazırlık çalışmalarını yürüttü. Bugün ise yaklaşık 8 bin kişi görev aldı.

        Kentin 7 merkezinde gerçekleştirilen etkinlikleri 1550 kişilik bir organizasyon ekibi yürüttü. Etkinliklerin sorunsuz olarak gerçekleştirilmesi için 3 bin 500 kişilik emniyet ve güvenlik ekibi görev aldı.

        İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın yürüttüğü açılış etkinlikleri 8.5 milyon liraya mal oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ