Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Gündüz çalışana akşam Kur'an kursu

        Diyanet İşleri Başkanlığı, dini bilgilerin öğretilmesi amacıyla yurt genelinde büyük bir proje başlattı. Öncelikle İlahiyat Fakültesi mezunu ve eğitimden geçirilmiş imamların görev yaptığı camilerde başlatılan kurslarda vatandaşlara Kur'an-ı Kerim öğretiliyor, eksik dini bilgilerin doğrusu anlatılıyor.

        Gün boyu çalışan insanların rahatça katılabilmesi için yatsı namazının ardından düzenlenen kurslar, talep gelmesi halinde gündüz saatlerine de alınabiliyor. Her yaştan insanın katıldığı kurslara ilgi büyük. İmamlara ek ücret verilecek kurslar önümüzdeki günlerde bayanlar için de yapılacak.

        Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu'nun talimatlarıyla başlatılan 'Camilerde Kur'an Öğretimi Projesi' yurt genelinde büyük ilgi görüyor. Kurslar, vatandaşların talebi doğrultusunda, hafta içi 5 gün herhangi bir zaman diliminde müftülüğün teklifi ve mülki amirin onayıyla açılabiliyor.

        En az 15 öğrenci ile açılan kurslarda Kur'an-ı Kerim okuma, bilgi ve becerilerini geliştirmeye ağırlık veriliyor. 50'şer saatlik üç kur olarak hazırlanan programın her kurunda 34 saat Kur'an-ı Kerim ve 16 saat dini bilgiler dersi olarak gerçekleştiriliyor.

        Diyanet İşleri Başkanlığı, kurslar başlamadan önce ilgili personeli eğitimden geçirdi. Müftülüklere gönderilen yazıda, çeşitli nedenlerle Kur'an kurslarına devam etme imkânı bulamayan vatandaşların kendilerinden din eğitimi talebinde bulunduğu hatırlatıldı. Yazıda, proje kapsamında görev yapacak imamların Kur'an-ı Kerim kıraati, temel dini bilgiler konusunda ehliyet ve liyakatin yanı sıra pedagojik formasyona sahip olma şartı arandığı vurgulandı. Görev alacak personelin İlahiyat Fakültesi mezunları arasından geçilmesinin istendiği yazıda, "Kurs verecek görevlinin tercihen dini yüksek öğrenim mezunu, bulunmadığı taktirde imam hatip lisesi mezunu olması gerekmektedir. Yapılacak seçimlerde diğer şartlar eşit olanlardan hafız, aşere takrib ve tashih-i huruf kursu mezunlarının tercih edilmesi gerekiyor." deniliyor. Bu talimat üzerine geçtiğimiz aylarda imamlar için eğitim semineri düzenleyen müftülükler, gelen taleplere göre kursları açtı. Proje kapsamında görev alacak imamlara ek ücret verilecek.

        Bin 600 caminin bulunduğu Bursa'da 170 camide başlatılan kurslara vatandaşlar büyük ilgi gösteriyor. Yoğun iş temposundan dolayı Kur'anı Kerim öğrenme isteğini ertelediğini belirten Şehrettin Özdemir (58), "Ben öğrendiysem herkes Kur'an öğrenir. Bir buçuk aylık sürede Kur'an öğrendim. Geçen sene Kur'an okuyamıyordum. Buradan özellikle yaşlılara sesleniyorum, 'Benden geçti, artık öğrenemem' deyip de geri durmasınlar. Hiç bir harfi bilmememe rağmen öğrendiysem herkes Kur'an'ı okuyabilir. Bu dersleri hazırlayanlardan Allah razı olsun." ifadesini kullandı.

        Abhazya uyruklu Paşa Dedegil de kurs sayesinde Kur'an okumayı öğrenenlerden. 69 yaşındaki Ramadan Altınçayır ise yıllarca namazda sureleri yanlış okuduğunun farkına vardığını ifade ederek, "İlerlemiş yaşıma rağmen çalışmak zorundayım. Ama bur kurs için iki saat ayırıyorum. Namaz surelerini yanlış okuduğumun farkına vardım. Namazları kılıyorduk ama neresi farz, neresi sünnet tam bilmiyordum. Bunları kursta öğrendim." dedi.

        Esnaf Hanifi Çakmaker de 'Camilerde Kur'an Öğretimi' projesinin yararlı olduğu görüşünde. Çakmaker, "Esnafım, çalışma şartlarım ağır, ancak kurs sayesinde akşamları iki saate bilgilerimi yeniledim. Tecvitli Kur'an öğrenmeye başladım." şeklinde konuştu.

        Cami dersleri için 90 kişinin müracaat ettiğini dile getiren Bursa Zümrütevler Camii İmamı Hüsamettin Turhan, kursun gündüz çalışanlar için kaçınılmaz bir fırsat olduğuna işaret ediyor. 20 yıllık imam Turhan, şu bilgileri verdi: "Din görevlisi olarak cemaatimize hizmet etmek, camimize gelen insanlara Kur'an-ı Kerim öğretmek, dini bilgiler vermek, onların sorularına ihtiyacına vermek bizim asli görevimiz. Camimizde 'Kur'an bilmeyen kimse kalmasın' sloganıyla derslerimiz sürüyor. Mahallemizde herkes Kur'an ile tanışsın istiyoruz. Kursumuza katılanlara her türlü dini bilgiyi anlatmak için uğraş veriyoruz."

        Bursa Müftüsü Mahmut Gündüz ise projenin çok önemli bir eksiği doldurduğunu hatırlattı. Projenin ilerleyen günlerde kadınlara da yaygınlaştıracağını aktaran Müftü Gündüz sözlerini şöyle tamamladı:

        "Herkes Kur'an kursuna gidemiyor. Gündüz çalışanlar akşamları yatsı namazı sonrası camilerde iki saat süreyle Kur'an dersi alabiliyor. Bakanlar Kurulu kararıyla bu dersleri veren eğitimli imamlar da ek ders ücreti alacak. Dersleri veren imamlarımız zaten konunun uzmanları. Buna rağmen kurslar için özel eğitimden geçirildi. Allah kelamını öğretmek dünyaya bedeldir. Bu hizmet dalga dalga büyüyecek."

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ