Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam İzmir denilince akla gelen 3 şey

        İZMİR Ticaret Odası Kamuoyu Araştırma Ofisi tarafından, İzmir'in simgelerinin belirlenmesi için yapılan araştırmaya göre, İzmirliler'in, büyük çoğunluğunun, kentin simgesi olarak Saat Kulesi'ni gördüğü ortaya çıktı. İzmirlilerin, ‘İzmir deyince aklınıza gelen ilk 3 sözcük’ sorusuna yanıtları ise, “Deniz- Körfez, Kordon ve Kemeraltı’ oldu.

        İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmirlilerin kentlerini nasıl gördüklerini saptamak amacıyla, ‘Politik Eğilimler ve İzmir'in Simgeleri Araştırması’ yaptırdıklarını söyledi. İTO Kamuoyu Araştırma Ofisi tarafından 28 ilçede 3064 denek ile yapılan araştırmada İzmirlilere, ‘Sizce İzmir'in sembolü nelerdir’ ve ‘İzmir denince aklınıza gelen sözcükler ve nitelikler nelerdir’ soruları yöneltildi.

        İzmir'in niteliklerinin birbirine yakın olarak sıralanmasına karşın, ‘Sizce İzmir'in sembolü nelerdir?’ sorusuna daha net yanıtlar verildiğine dikkat çeken Demirtaş, “Açık fark ile ilk sırada yüzde 40,6 oranıyla saat kulesi yer aldı. İkinci sırada ise Kemeraltı yüzde 15.6. Üçüncü sırada yüzde 12.9 ile Fuar geliyor. Saat kulesi, merkezi konumu, bulunduğu mekanın denizle ilişkisi, yanında yer alan palmiyeleri ile İzmir'in sembolü denilince akla gelen ilk kavram'' dedi. Demirtaş, ilk üç sıradaki yanıtları sırasıyla kordon, deniz- körfez, Karşıyaka, Efes, teleferik, Kadifekale- Agora, Çeşme- Foça, Hasan Tahsin Anıtı, lokma, vapur, fayton ve Hisarönü'nün aldığını söyledi.

        Anket katılımcılarına, ‘İzmir deyince aklınıza gelen sözcükler ve nitelikler nelerdir?’ sorusu yöneltildiğinde ise, yüzde 14.9 ile akla gelen ilk kelimenin ‘Deniz ve Körfez’ olduğunu belirten Demirtaş, “Deniz ve körfezi yüzde 14.1 ile Kordon, yüzde 13.9 ile Kemeraltı izliyor'' dedi.

        İZMİR'İN KIZLARI DA UNUTULMADI

        İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, katılımcıların yüzde 7.8 gibi önemli bir bölümünün ise İzmir deyince, ‘İzmir'in kızlarını’ hatırladığını ifade etti. “İzmir'in kızlarının ardından havası, Karşıyaka, Ege'nin incisi, Çeşme- Foça, Vapur, Gevrek, Hasan Tahsin Anıtı ve Hisarönü kelimeleri geldi'' diye konuştu.

        Sonuçların, İzmir'in İzmirlilerin zihnindeki niteliklerini net olarak ortaya koyduğunu belirten Demirtaş şunları söyşledi:

        “İzmirliler için İzmir'in en önemli özelliği, deniz kenarında olması. İlk iki sırada deniz- Körfez ve Kordon sözcükleri yer alıyor. Bu sözcüklere yine ilk sıralarda yer alan ‘Havası’ da eklenince İzmir'in doğal niteliklerinin kentliler için ne kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor. Sonuçlarda ‘diğer’ şıkkı içinde verilen cevapları ortak bir paydada topladığımız zaman ise, ‘Özgür, rahat, huzurlu, güzel, yaşanacak, medeni, sıcak ve aydın insanların kenti’ kavramı ortaya çıkıyor.''

        ÇOĞUNLUK EXPO'YU BİLMİYOR

        Aynı araştırmada EXPO ile ilgili sorular da sorulduğunu ifade eden Demirtaş, İzmirlilerin yüzde 23'ünün EXPO 2015'in ne olduğunu bildiğini, yüzde 77'sinin bilmediğini, yüzde 57'sinin de İzmir'in EXPO 2015'e aday olduğunu bilmediğini vurguladı. Saat Kulesi'nin önemli bir sembol olmasının yanısıra, İzmir'e dünya çapında tanıtımı için yeni bir sembol daha kazandırılabileceğini anlatan Ekrem Demirtaş, bunun için EXPO'nun çok önemli bir araç olacağını söyledi. Demirtaş, “İnciraltı'ndaki EXPO alanında denizin doldurulması ile yapılacak EXPO adasında sağlık temasına uygun olarak bir DNA Kulesi yapılması projemiz var. Yine körfezin iki yakasını birleştirecek bir köprü yapılacak. Böyle bir kule ve köprü, Saat Kulesi'nden sonra İzmir'in yeni simgesi olabilir'' diye konuştu.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ