Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam "Sigarayı Bırak, İyi Kalpli Ol"

        Kampanyanın tanıtımı için Kapalıçarşı'da düzenlenen basın toplantısında konuşan Dernek Başkanı Hasan Fırat, Kapalıçarşı'nın toplam 68 caddesinde 3 bin 600'den fazla dükkanda faaliyet gösteren 25 bin esnafın, yoğun çalışma temposu içerisinde sağlığına zaman ayıramadığını gördüklerini, bu sebeple sağlık hizmetini tüm çarşı esnafının ayağına götürme kararı aldıklarını söyledi.

        Fırat, ''Sağlıklı Hizmet, Sağlıklı Esnaf'' başlığını taşıyan proje kapsamında ''sigaradan kurtulmak'', ardından ''kalp ve damar tarama tetkikleri'' ve son olarak da ''Kapalıçarşı'ya tam teşekküllü bir hastane ve ambülans kazandırmak'' hedefinde olduklarını dile getirdi.

        Hasan Fırat, ''Bu amaçla projenin ilk ayağı, 'Sigarayı Bırak, İyi Kalpli Ol' çalışması olarak planlandı. Bu aşama, çarşı esnafını sigaranın zararlarına karşı uyarmak ve bilgilendirmekten oluşuyor'' dedi.

        Bu çalışma için IQS Türkiye elemanlarının 4 gün boyunca çarşı esnafına ''karbonmonoksit testi'' uygulanacağını, esnafa sigaradan kurtulma yöntemleri hakkında bilgi verileceğini dile getiren Fırat, sigarayı bırakmak isteyen esnafa belirlenen psikolojik ve fiziksel destek verileceğini belirtti.

        Fırat daha sonra sigaradan arınan esnafın kalp ve damar sağlığının tespit edileceğini ifade ederek, Türk Kalp Vakfı tarafından gezici sağlık birimlerince Kapalıçarşı'da kalp sağlığı taraması yapılacağını anlattı.

        Kapalıçarşı'ya tam teşekküllü bir hastane ve ambulans kazandırmak için çalışmalar yapacaklarını dile getiren Fırat, ''2008 yılının ortalarında devreye girmesini planladığımız hastanemiz, çarşı esnafı başta olmak üzere Türk ve dünya insanına hak ettiği kalitede hizmet sunacaktır'' diye konuştu.

        Hasan Fırat, tahmini olarak çarşı esnafının yüzde 70'inin sigara kullandığını belirterek, esnafın projeye sıcak baktığını söyledi.

        -KALP VE DAMAR HASTALIKLARINDAN ÖLÜMLER-

        Türk Kalp Vakfı Başkan Danışmanı Nur Öztürk İlk ise Dünya Sağlık Teşkilatı ve Dünya Kalp Federasyonu rakamlarına göre, dünyada HIV/AIDS'ten ölenlerin sayısının yaklaşık 2,5 milyon, trafik kazalarından ölenlerin sayısının 1,5 milyon kişi olduğunu belirterek, dünyada kalp ve damar hastalıklarından ölenlerin sayısının ise yılda 17,5 milyon olduğunu kaydetti.

        İlk, ''Türkiye'nin döviz girdisine hizmet etmesinin yanında, neredeyse dışa açılan yüzümüz konumunda olan Kapalıçarşı esnafının ve tüm çalışanlarının, Türk ve dünya insanına en iyi hizmeti ancak sağlıklı olmaları koşuluyla verebileceklerini düşünüyoruz'' dedi.

        Toplantının ardından görevlilerce esnafa karbonmonoksit testi uygulandı. Çarşı esnafından Mehmet Mercan, elinde içiği sigarayla geçtiği testin ardından, vücudundaki karbonmonoksit oranının çok yüksek olduğunu gördüğünü, bırakma yöntemi olduğu takdirde buna hemen başlayabileceğini söyledi.

        Esnaf Erhan Ekinci ise 35 yıldır sigara içtiğini ve artık vücudunda rahatsızlıklar hissettiğini anlatarak, Ramazan ayı ile birlikte sigarayı bırakmayı düşündüğünü bildirdi.

        Kapalıçarşı'da kurulan karbonmonoksit ölçüm standına esnaf yoğun ilgi gösterdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ