Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Çeşme’de 10 lezzet adresi

        Seyyah midyeciler ve kumrucuların yanında, Alaçatı ve Aya Yorgi koylarında İstanbul’dan esen metropol rüzgarının hissedildiği mekanlar da var. Tüm bu değişik lezzetler nedeniyle, aralarında İzmirli ve Çeşmeliler’in ağır bastığı jüri, en iyi 10 adresi seçmek için çok zorlandı.

        EN İYİ 10

        1. İmren Restoran

        2. Rumeli Pastanesi

        3. Dost Pideci

        4. Agrilia Restoran

        5. Tuval Restoran

        6. Balıkçı Hasan

        7. Can Baba Restoran

        8. Kumrucu Şevki

        9. Ferdi Baba Restoran

        10. Lavanta Restoran

        İMREN LOKANTASI

        Yugoslavya’dan göç edip önce Alaçatı’da kadayıfçılık yapan Abdürrahim ve Fadıl Kadagan kardeşler, 1953’te Çeşme’de şimdiki mekanın karşısında ilk İmren Lokantası ve Oteli’ni açtı. 1960’da bugünkü yerlerine taşındılar. İmren Restoran’ı Recep, Bülent, Egemen ve Ender Kadagan kardeşlerden oluşan üçüncü kuşak devam ettiriyor. Rumeli yemeklerini, modern mutfakla harmanlıyorlar. Yaz-kış 12.00-23.00 arası açık olan mekanda her türlü zeytinyağlı ve ızgara yemek var. Ön plana çıkanlar kaşarlı patlıcan oturtma (7 YTL), kabak çiçeği dolması (4,5 YTL), güveçte et (7 YTL), rosto (8,50 YTL), yaprak sarma (4,50 YTL), deniz börülcesi (4,50 YTL), sütlü ve cevizli tel kadayıf, cevizli kabak tatlısı (4 YTL). Şehir merkezinde, İnkılap Caddesi’ndeki mekanın İzmir, İstanbul ve Ankara’dan pekçok müdavimi var. 0232-712 76 20.

        http://www.teatime-blog.com/turkce/wp-content/bilder/zeytinyagli_enginar_1.jpg

        RUMELİ PASTANESİ

        Sakızlı dondurma kuyruğu

        84 yıl önce Çeşme’ye göç eden Selanikli Osman Usta, burada Şadiye Hanım ile evlenir. Gelinin çeyiz olarak getirdiği masa ve sandalyelerle Rumeli Pastanesi açılır. Pastanenin bugünkü sahipleri Osman Usta’nın oğulları Hasan ve Hüseyin Mersin kardeşler. Hasan Usta dondurmaları yapıyor, eşler Fatoş ve Semra Mersin de reçelleri. Pastanede bergamot, sakız, gül, Antep fıstığı ve ceviz dahil 19 çeşit reçel satılıyor. Sakızlı dondurması, yazın uzun kuyruklara neden oluyor. Karadut, Ovacık kavunu ve Çeşme limonu ile yapılan dondurmalar da seviliyor. Ünlü müdavimlerin fotoğrafları duvarlarda asılı. 0232-712 67 59.

        DOST PİDE & PİZZA

        Ilıca’nın eşsiz pizzacısı

        Selim Akbaykal tarafından 1974’te Ilıca’da açılan Dost Pide & Pizza, 33 yıl içinde toplam 6 şubeye ulaştı. 1995’te TSE Kalite Belgesi, bu yıl mayıs ayında da ISO 9001 Belgesi alan mekanda, 1985’ten bu yana Reşat Akbaykal yönetiminde 30 kişilik ekip yaz aylarında günün 24 saati hizmet veriyor. Kışın 8.30-22.00 arası açık. En çok sevilen pizzaları spesiyal dost pizza, pizza milanez ve pizza margarita. Ayrıca kaşarlı, kuşbaşılı pide (9 YTL), ıspanaklı pide (6,5 YTL), spesiyal dost döner (12 YTL), meşhur beyaz etli enginarlı güveç (10 YTL), bahçe salata (10 YTL) gibi alternatifler var. 0232-723 05 01.

        http://www.littleladyfoods.com/images/pizza-page.jpg

        AGRİLİA CAFE & RESTORAN

        Alaçatı’da lezzet durağı

        Alaçatı’da Leyla Figen’in 1999’da kurduğu, sonra Melih Tekşen’in devraldığı Agrilia, eskiden tütün deposuydu. 7 yıldır tango geceleri düzenleyen kafenin mönüsü zengin. Melih Tekşen 21 gün dinlendirilmiş etlerden yapılan dana bonfileyi (34 YTL) tavsiye ediyor. Tuzsuz badem doldurulmuş Bardacık incirin üstüne dökülen bitter çikolatalı incir karası (10 YTL) tadılması gereken bir lezzet. Kahvaltısı da ünlü Kışın hafta sonları, yazın salı hariç her gün açık. 0232- 716 85 94.

        TUVAL RESTORAN

        Ünlü şeflerle çalışıyor

        Alaçatı’da 5 yıl önce Semra-Nejat Erdoğan tarafından açılan Tuval, yaz aylarında 200 kişiyi ağırlıyor. Kış aylarında tipik bir Rum evinin şömineli ortamında 90 kişiye kahvaltı, gün boyu yemek, pasta, kahve ve içki servisi var. Klasik dana pirzolası ve bonfilesiyle ünlü. Akdeniz mutfağı araştırmacısı Gökçen Adar’ın tavsiyesiyle bu yıl Ege mezeleri ve ot salataları mönüye dahil edilmiş. Hollandalı aşçı Marcell, et pişirme yöntemleri ve et soslarıyla ilgili eğitim vermiş. Kirde bademli tavuk (22 YTL), bonfile şiş (28 YTL), kuzu tandır (25 YTL), cevizli peynirli fettucini (18 YTL) ve kılıç balığı fileto tadılması tavsiye edilen lezzetler arasında. 11.00-02.00 arasında açık. 0232-716 98 08.

        BALIKÇI HASAN

        Böcek ızgarası meşhur

        Bir şubesi de İstanbul Yeşilköy’de olan Dalyanköy Limanı’ndaki Balıkçı Hasan, 1991’de Hasan Kandemir tarafından kuruldu. Dört yıldır Toray Alp Altan işletiyor. Deniz börülcesi ve fasulyesi, bebek enginar dolma ve fava özellikle tadılması gerekenler. Şef Seyit Çavuşoğlu ara sıcak olarak vantuzlu ahtapot ızgara, taze bütün kalamar, sütte karides ve deniz mahsülleri makarnasını tavsiye ediyor. Fatih Usta’nın yaptığı levrek, mevsiminde trança ve laostan balık haşlama, adabeyi, balık kebabı da revaçta. Böcek ızgarayı birkaç gün önceden sipariş vermek gerekiyor. İçki dahil kişi başı hesap ortalama 50-75 YTL arası. 0232-724 02 02.

        CANBABA RESTORAN

        Haşlamadan ıstakoz

        Çiftlikköy’de 2000’de Soner Göksel’in kurduğu İstakozcu Canbaba, deniz ürünleriyle tanınıyor. Sakız Adası’na Türkiye’nin en yakın noktasında. Günbatımında rebetiko müziği eşliğinde yemek yiyorsunuz. Böcek ve istakozu kendine özgü bir yöntemle hazırlayan Canbaba çok iddialı. Misafirin geri döneceğini bilse bile istakozu haşlayarak pişirmeyi reddediyor. Ahmet Nazif Zorlu, Tarkan, Berna Yılmaz, Hüsnü Özyeğin gibi isimlerin geldiği mekanda vantuzlu ahtapot, çöpte kalamar, trança marine ve tuzda balık da bulunuyor. Kişi başına içki dahil 50-150 YTL hesap ödüyorsunuz. Misafirler yemek arasında kumsalda yürüyüş yapabiliyor. 0232-722 12 15.

        KUMRUCU ŞEVKİ

        24 saat kumru

        1972’de, Ilıca’daki Karabina Oteli’yle Rasim Palas Oteli arasında, babalarının işlettiği kafeteryanın önüne bir büfe koyarak başladı Arif ve Şevki Çilek kardeşlerin kumru yolculuğu. Kahvaltıda, öğle ve akşam saatlerinde yenebilmesi, doyurucu özelliği ve iddiaya göre hamurundaki nohut mayası ile pekmez şerbetinin midedeki asit oranını dengelemesi kumruyu tüm Türkiye’de tanıttı. Sucuk, salam ve peynirli karışık kumru 4,5 YTL, sucuk-peynir veya salam-peynirli karışık kumru 4 YTL. Balık restoranlarından kalkanların, beach club’larda eğlenenlerin, Ilıca plajına gelenlerin, yoldan geçenlerin 24 saat uğradığı Kumrucu Şevki yaz-kış hizmet veriyor. 0232-723 00 93.

        FERDİ BABA RESTORAN

        Paparazzi giremez

        Aya Yorgi Koyu’nda, 27 yıl önce Ferdi Kabak tarafından açıldı. 1986’dan beri Arif ve Murat Kabak kardeşler çalıştırıyor. 7 yıldır Ardıç Mahallesi Şifne Mevkii’nde 12.00-24.00 arasında hizmet veriyor. Müdavimleri arasında Tuncay Özilhan, Yılmaz Erdoğan, Demet Akbağ var. Izgaranın başındaki Mehmet Usta, müdavimleri tarafından iyi tanınıyor. Yunan usülü ahtapot ızgara (14 YTL), okyanus böreği (tanesi 5 YTL), soya soslu sıcak kalamar (15 YTL), Zehra Ana’nın yapımı kabak çiçeği dolması (5 YTL), krema soslu karides (15 YTL) tadılması gereken lezzetler. Buraya Sakız Adası’ndan gelenler de var. 0232-717 21 45.

        LAVANTA RESTORAN

        Üç gün caz çalıyor

        Melda Dursunoğlu ile Fatoş Çırpıcı’nın 2004’te "İzmir’in en iyi Akdeniz mutfağı olacağız" iddiasıyla kurdukları Lavanta Restoran 120 kişilik. Aşçıbaşı Hasan Usta’nın tavsiyesi, 8 saat fırında pişirilen dana kaburga (32 YTL), prosciuttoya sarılı dana bonfile (33 YTL), içinde ağırlıklı olarak midye ve kum midyesi bulunan domates soslu kabuklular (26 YTL), kalamar, ahtapot, midye, kum midyeli deniz ürünlü spagetti (24 YTL) ve keçi peynirli salata (16 YTL). Kış aylarında sadece hafta sonu açık. Yazın 20.00-24.00 arasında hizmet veriyor. Bitişiğindeki Lavanta Marangozhane’de çarşamba, perşembe ve cumartesi 23.00-02.00 arasında caz çalınıyor. 0232- 716 68 91

        JÜRİNİN SÖZÜNÜ ETTİĞİ DİĞER ADRESLER

        Paparazzi Restoran, Alliance Restoran, Ildır Balık Restoran, Körfez Restoran, Sole Mare Restoran, Ekol Restoran, Langusta Restoran, Delice Restoran, Yusuf Usta Restoran, Köşem Restoran, Yaya Restoran, Cevat’ın Yeri Dalyan Balık Restoran, Rasim Restoran, Altınkapı Restoran, Ardıç Kuşu Restoran, Niki Restoran, Sofram Restoran, Sudan Restoran, İmren Pastanesi, Can Pastanesi, Kumrucu Hüseyin, Kumrucu Hikmet, Kumrucu Tani, Keskin Fırın, Beyaz Fırın, Komşu fırın, Köşe Kahve, Orta Kahve, Alaçat Cafe, Kaptan Cafe, Seilus Cafe, Veli Usta Dondurmacı, Fahri’nin Yeri, Okan’s Place, Balıkçı Ali, Alaçatı Özsüt, Otto, Zeytin Konak, Beatrice, Ambiance Guest House.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ