Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam TUNCELİ'DE SICAK SAATLER

        TUNCELİ’nin Hozat İlçesi kırsalında güvenlik güçlerinin ‘dur’ ihtarına uymayarak ormanlık alana kaçtığı iddiasıyla açılan ateşle ölen Bülent Karataş ile yaralanan Rıza Çiçek’in terörist olmadıkları ve bölgeye odun ile bal toplamaya gittikleri iddia edildi.

        DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, konuyu TBMM gündemine ve hukuki alana taşıyacağını belirterek, “Durum yargısız infaz olduğunu, o şekilde yaşandığını gösteriyor'' dedi. Genelkurmay Başkanlığı, internet sitesinde olayla ilgili “Güvenlik güçlerinin ‘teslim ol’ çağrısı üzerine kaçmaya çalışan teröristlere, önce uyarı ateşi açılmış, daha sonra kaçmaya devam etmeleri üzerine açılan ateş sonucu, biri sağ olmak üzere iki terörist etkisiz hale getirilmiştir'' açıklamasını yaptı. Tunceli Valisi Mustafa Yaman ise olayda ölen Bülent Karataş’ın 1999 yılında terör örgütüne üye olmaktan cezaevinde yattığı ve yargılamasının devam ettiğini, yaralanan Rıza Çiçek’in de terör amaçlı silah ve mühimmat bulundurmak suçundan cezaevinde yattığını açıkladı.

        OPERASON BÖLGESİNDE ‘DUR’ İHTARINA UYMADILAR

        Hozat’ın Aliboğazı Vadisi, Amutka Mevkii’nde PKK’lı teröristlere yönelik operasyonlarını sürdüren Hozat 51’inci Motorlu Tugay Komutanlığı’na bağlı birlikler, iddiaya göre, dün ormanlık arazide gördükleri iki kişiye ‘dur’ ihtarında bulundu.

        İki kişi önce askerlere doğru gelirken, aniden ormanlık alana doğru kaçması üzerine bu kez önce havaya uyarı açıldı. İki kişinin uyarı ateşine de uymayıp kaçmayı sürdürmeleri üzerine açılan ateşte 33 yaşındaki Bülent Karataş olay yerinde ölürken, 31 yaşındaki Rıza Çiçek ağır yaralandı.

        Olayın ardından bölgeye gelen askeri helikopter yaralı Çiçek ile ölen Kayabaş’ın cesedini Elazığ Askeri Hastanesi’ne götürdü. Çiçek, burada yapılan ilk tedavisinin ardından Elazığ Fırat Üniversitesi Fırat Tıp Merkezi’ne sevkedilirken, durumunu ciddiyetini koruduğu açıklandı.

        Evli ve 2 çocuk babası olan Bülent Karataş’ın cenazesi ise dün gece ailesine teslim edildi.

        YARGISIZ İNFAZ İDDİALARI

        Ölen Bülent Karataş'ın cenazesine katılmak için Hozat'a giden DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, Tunceli Belediye Başkanı DTP’li Songül Erol Abdil, Tunceli Barosu Başkanı Özgür Ulaş Kaplan, İHD Tunceli Temsilcisi avukat Barış Yıldırım, basın açıklaması yaptı.

        Hozat'da bir grupla açıklama yapan DTP Milletvekili Halis, böyle bir olayın bir daha yaşanmamasını istedi. Halis, “Bu olayların yaşanmasındaki temel sorun, Kürt sorununun çözümsüzlüğünden kaynaklanıyor. Türkiye’nin demokratikleşmesinde yaşanan eksikliklerden dolayı ve güvenlik güçlerimizin yasal çerçeve içerisinde, hoş görüyle davranmadıkları için yaşanıyor. Bundan sonra da güvenlik gerekçesiyle bu tür olayların yaşanacağını düşünüyoruz. Biz bu tür olayları bugüne kadar kınadık. Ama kınamakla da sorun çözülmedi. Olayı Meclis gündemine getirip, tamamen aydınlanması için, suçluların takibi için her türlü girişimlerde bulunacağım'' dedi.

        DTP’li milletvekili Şerafettin Halis, konuyu Tunceli Valisi Mustafa Yaman ile de görüştüğünü ancak Yaman’ın anlattıklarını kendisine inandırıcı gelmediğini söyledi. Gazetecilerin sorusu üzerine, Halis, “Olay yargısız infaz olduğunu, o şekilde yaşandığını gösteriyor'' dedi.

        İHD Tunceli Temsilcisi Barış Yıldırım, 3 Eylül’de Mazgirt’te 2 kişinin güvenlik güçlerince açılan ateşte yaralandığını söyleyerek, “Bugün de kolluk görevlileri tarafından 2 köylü vatandaşımız taranarak vurulmuştur. Her halinden köylü oldukları bilinen bu kişilerin buna rağmen ateş edilerek birini öldürülmesi, birinin yaralanması kabul edilmez bir durumdur. Temel görevi vatandaşların can ve mal güvenliklerini sağlamak olan kolluk kuvvetlerinin bu olayın hesabını mutlaka vermeleri gerekiyor'' dedi.

        Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil, bölgede son bir aydır insan hakları ihlalleri yaşandığını ileri sürdü. Abdil, “Sayın cumhurbaşkanı ve Başakan bu olaya el atmalıdır. Sayın cumhurbaşkanı bölgeye yaptığı gezide halkların kardeşliğinden bahsetti. Böyle kardeşlik nasıl olur ben anlayamadım'' dedi

        BAŞKAN: BAL VE ODUN TOPLAMAYA GİTTİLER

        Hozat’ın Bağımsız Belediye Başkanı Cevdet Konak, olayda yaralanan ve yaşamını yitiren kişileri tanıdıklarını, her gün görüp konuştuklarını söyledi.

        Konak, “Bu vatandaşlarımız bölgeye odun ve bal toplamaya motosikletle gitmişler. Vurulmaları konusunda elimde detaylı bilgi yok. Sivil oldukları her halinden belli yanlarında motosiklet var. Güvenlik birimlerimizde her türlü teknoloji var. Dürbünle görmeleri lazımdı, sivil oldukları belliydi, Bu acı olayın detaylı olarak araştırılmasını istiyoruz'' dedi.

        Basın toplantısının ardından kalabalık topluluk alkışlarla kısa süre yürüyüş yaptı.

        GENELKURMAY: TERÖRİSTLER

        Genelkurmay Başkanlığı olayla ilgili bugün resmi internet sitesinden açıklama yaptı.

        Açıklamada, ‘Tunceli ili Hozat ilçesi dağlık arazi kesiminde, güvenlik güçlerince yapılan arama ve tarama faaliyeti esnasında, iki terör örgütü mensubu ile karşılaşılmıştır. Güvenlik güçlerinin ‘teslim ol’ çağrısı üzerine kaçmaya çalışan teröristlere, önce uyarı ateşi açılmış, daha sonra kaçmaya devam etmeleri üzerine açılan ateş sonucu, biri sağ olmak üzere iki terörist etkisiz hale getirilmiştir’ denildi.

        VALİLİK: TERÖR SUÇUNDAN CEZAEVİNDE YATTILAR

        Tunceli Valisi Mustafa Yaman, olayla ilgili yazılı açıklamada, olayda ölen Bülent Karataş’ın daha önce terör örgütü üyesi olma suçundan cezaevinde yattığını, yaralı Rıza Çiçek’in ise terör amaçlı silah ve mühimmat bulundurmak suçundan cezaevinde yattığını belirtti. Vali Yaman yaptığı açıklamada şunları söyledi:

        “Güvenlik güçlerinde Tunceli- Hozat kırsalında yapılan operasyonda 27 Eylül 2007 günü terör örgütü mensubu ile karşılaşmış, güvenlik güçlerinin ‘dur’ ihtarına karşılık teröristler engebeli ve sık ormanlık alana kaçmaları ve her türlü uyarıya rağmen kaçmaya devam etmeleri üzerine açılan ateş sonucu 2 teröristten biri yaralı diğer ise ölü olarak ele geçirilmiştir. Güvenlik güçlerince yaralı teröristin ilk sıhhi yardımı yapılarak, helikopter ile Elazığ Fırat Üniversitesi Araştırma Hastanesi’ne sevk edilmiştir. Ölü olarak ele geçirilen terörist (BK), terör örgütü üyesi olmak suçundan 1999 yılında cezaevinde yatmış olup, halen terör amaçlı yardım ve yataklık yapmak suçumdan mahkemesinin devam ettiği, yaralı olarak ele geçirilen terörist (RÇ) ise terör amaçlı silah ve mühimmat bulunma suçundan daha önce cezaevinde yattığı tespit edilmiştir. Bölgede yapılan arama faaliyeti sonucunda terör örgütü mensuplarına ait olduğu değerlendirilen bol miktarda yaşam malzemesi ele geçirilmiştir.'' Güvenlik güçlerini açtığı ateş sonucu ölen Bülent Karataş’ın, Hozat’ta toprağa verilmesi nedeniyle ilçede geniş güvenlik önlemleri alındı. İlçeye giriş ve çıkışlar kontrol altına alınırken, Karataş’ın yakınları sinir krizleri geçirdi.

        -KARATAŞ, SLOGANLARLARA TOPRAĞA VERİLDİ-

        Tunceli’nin Hozat İlçesi kırsalında güvenlik güçlerinin dur ihtarına uymayıp kaçtığı iddiasıyla açılan ateşte ölen Bülent Karataş, Hozat’ta yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı törenle sloganlar eşliğinde toprağa verildi.

        Hozat’ta evinde düzenlenen cenaze töreninin ardından Bülent Karataş’ın cenazesi omuzlara alınarak ilçe merkezine götürüldü. 6500 nüfuslu Hozat’ta cenaze törenine aralarında DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, Belediye Başkanı Songül Erol Abdil, Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak’ın da bulunduğu yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Karataş’ın fotoğraflarını taşındığı cenazede sık sık ‘Katiller halka hesap verecek’, ‘Halkız, haklıyız kazanacağız’, ‘Katil devlet hesap verecek’, ‘Dersim onurdur, onuruna sahip çık’, ‘Dersim faşizme mezar olacak’ sloganları attı.

        Hozat’ta güvenlik güçleri çok sıkı önlemler alırken, cenazenin götürüldüğü yollar trafiğe kapatıldı. Karataş, merkeze 3 kilometre mesafedeki ilçe mezarlığında toprağa verilirken, törene katılanlar daha sonra sessizce dağıldı.

        Ferit DEMİR / DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ