Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Nevruz bayram gibi kutlandı

        Nevruz bayramı Türkiye'nin dört bir yanında kutlanırken bu yılki kutlamalarda çıkan ufak olaylar dışında geçen yıllardaki gibi çatışma görüntüleri oluşmadı. Bazı yerlerdeki kutlamalara PKK gölgesi düştü.

        İSTANBUL

        Kazlıçeşme Meydanı'nda düzenlenen Nevruz kutlamalarına, BDP Eş Başkanı Gülten Kışanak, BDP İstanbul Milletvekilleri Sebahat Tuncel, Ufuk Uras, Kandil'den gelerek teslim olan PKK'lı Mustafa Ayhan, DTP'nin yasaklı milletvekili Aysel Tuğluk, bazı sivil toplum örgütü üyeleri ve binlerce insan katıldı. Kutlamalar coşku içinde sürerken, bazı grupların teröristbaşı lehine sloganlar atması ve Öcalan posterleri açması ise dikkat çekti. Bu sırada platformun önünde izdiham yaşandı. Platformun önündeki bariyerler yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Bazı vatandaşlar baygınlık geçirdi. Platform görevlileri ile bariyerleri geçmeye çalışan gruplar arasında gerginlikler yaşandı. BDP'li vekiller barış güvercinleri uçurduktan sonra, Nevruz ateşini yaktı. Kutlamalar sırasında Kandil'den gelen PKK'lı Mustafa Ayhan da Kürtçe bir konuşma yaptı.

        Yapılan konuşmaların ardından konserler düzenlendi.

        Kutlamaların ardından Abdullah Öcalan lehine slogan atmak isteyen 30 kişi gözaltına alındı.

        İstanbul Valiliği ise geçtiğimiz yıllarda Sultanahmet Parkı'nda düzenlediği resmi Nevruz kutlamalarını bu yıl daha geniş bir alana sahip olan Topkapı parkında gerçekleştirdi. Vatandaşlar tarafından büyük ilgi gösterilen kutlamalarda Vali Muammer Güler ve Belediye Başkanı Kadir Topbaş, diğer protokol üyeleriyle birlikte ateş üstünden atlayıp, yumurta tokuşturdu. İstanbul Valiliği tarafından düzenlenen Nevruz kutlamalarına; İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, 1. Zırlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Yavuz Türkgenci, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ve çok sayıda vatandaş katıldı.

        İstanbul'da Nevruz kutlanan adreslerden biri de Halkalı meydanı oldu. Zeynebiye Köy Dernekleri Platformu tarafından gerçekleştirilen törende birlik mesajları verildi. Vatandaşlar halk oyunları ve tiyatro gösterileri ile eğlenceli saatler geçirirken kutlamaya katılan protokol üyeleri demir dövdü ve yakılan ateşin üzerinden atladı.

        Halkalı meydanında düzenlenen kutlamaya yaklaşık 5 bin vatandaş katıldı. Caferi ağırlıklı vatandaşların katıldığı kutlamalarda eski bakanlardan İlhan Aküzüm, Küçükçekmece Kaymakamı Orhan Öztürk, Türkiye Caferileri lideri Selahattin Özgündüz ve milletvekilleri ile siyasi parti temsilcileri de davetliler arasında yer aldı.

        ANKARA

        Ankara'da BDP başta olmak üzere çeşitli partisi ve sivil toplum örgütlerinin düzenlediği Nevruz kutlamaları

        Sıhhiye Toros Sokak'ta oluşturulan kortejin kutlamaların yapılacağı Kolej Kavşağı'na hareketi ile başladı.

        Kutlamalara katılanlar Kolej Kavşağı'na polisin oluşturduğu arama noktalarında yapılan aramaların ardından alındı. Yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı kutlamalar nevruz ateşin yakılması ile başlandı. Ancak, ateş uzun süre bütün uğraşlara rağmen yakılamadı. Kutlamalar söylenen Kürtçe ve Türkçe şarkılar eşliğinde ateşin üzerinden atlanması ve halay çekilmesi ile devam etti. Mitingde Kürtçe ve Türkçe bir konuşma yapan BDP Muş Milletvekili Nuri Yaman, uzun süre Kürt kimliğinin, dilinin, kültürün yok sayıldığını belirterek şimdi Ankara'nın göbeğinde halkı selamlamanın mutluğunu yaşadığını söyledi. 2010 yılında barışın, özgürlüğün ve demokratik çözüm yılı olmasını istediğini söyleyen Yaman, onurlu bir barış ile Anayasal vatandaşlık kapsamında bir düzenleme olmasını dilediğini kaydetti. Yeni bir vatandaşlık anlayışının hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Yaman, demokratik açılım konusunda BDP'nin her türlü katkıya hazır olduğu ifade etti. Yaman , Başbakanın halkın umutlarını boşa çıkarmamasını isteyerek halkın iradesine kulak vermesini istedi.

        Miting söyleyen şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla devam etti.

        DİYARBAKIR

        Diyarbakır'da Şanlıurfa yolu üzerinde bulunan Nevruz alanı sabahın ilk saatlerinden itibaren doldu.

        Diyarbakır'ın yanısıra çevre illerden de vatandaşların ilgi gösterdiği Nevruz kutlamalarına Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş,

        milletvekillikleri düşürülen Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk, eski Milletvekili Leyla Zana da katıldı.

        Yoğun kalabalık nedeniyle bayılan bazı vatandaşlara kurulan sağlık çadırı ve ambulanslarda müdahale edildi. Nevruz kutlamaları nedeniyle polis geniş güvenlik önemleri aldı.

        İZMİR

        İzmir'de BDP'nin organize ettiği Nevruz kutlamaları, Buca Hipodrom Meydanı'nda yapıldı.

        Kutlamalar, Emine Ayna'nın Nevruz ateşini yakıp halay çekmesiyle başladı. Yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı kutlama törenlerinde polis geniş güvenlik önlemleri alırken tüm uyarılara karşın terör örgütü PKK bayrakları ve Öcalan posterleri açıldı. Platforma KCK operasyonlarda yaşanan gözaltılara gönderme yapan 'Kelepçeleri direnişle kıracağız' pankartı asıldı. Kutlamalarda konuşan Ayna, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Romanlardan özür dilediğini hatırlattı. Ayna, "Tüm bu yaşananlara rağmen özür beklemiyoruz. Af tartışmalarına girmiyoruz biz kimi affedeceğiz. Çözüm diyalogla olur diyoruz. Kürt iradesiyle mümkündür. Bu BDP, PKK ve Sayın Öcalan'dır. Kimse bu mümkün değildir demesin. Dünyada birçok örneği var. Irak'ta, Güney Afrika'da, İspanya'da, İngiltere'de diyalogla çözülüyor. Bugün çözüme en yakın zamandayız. Çözümü savaş ve kanda aramayalım. Kaybedecek bir insanımız dahi olmamalıdır." diye konuştu.

        Ayna'nın konuşması sırasında, kalabalık sık sık terör örgütü elebaşısı lehine ve Başbakan aleyhine sloganlar attı.

        ŞIRNAK

        Şırnak'ta Nevruz Bayramı, barışı simgeleyen beyaz güvercinlerin havaya bırakılmasıyla başladı. Şırnak Belediye Başkanı Ramazan Uysal, "30 yıldır 50 bin insanımız faili meçhul cinayetlere kurban gitti. Artık ölüm ve tutuklamaların olmasını istemiyoruz. Bu ülkede barışın ve huzurun yer almasını istiyoruz." dedi.

        Ömer Kabak Meydanı'nda 5 binden fazla vatandaşın katılımı ile kutlanan Nevruz Bayramı'na, Almanya ve İtalya'dan yabancı gözlemcilerin de katılması dikkat çekti.

        MALATYA

        Malatya'da Nevruz Bayramı, Şeker Stadı'nda düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Demokratik Platform tarafından organize edilen etkinlikte, Barış ve Demokrasi Partisi (BTP) Van Milletvekili Özdal Uçar, Ezilenlerin Sosyalist Platformu (ESP) Temsilcisi Ayhan Şener ve Emeğin Partisi (EMEP) İl Başkanı Necdet Bali birer konuşma yaptı. Nevruz ateşinin yakılmasının ardından etkinliğe katılanlar ateşin üzerinden atladı. Davul-zurna eşliğinde halayların çekildiği etkinlikte, yerel sanatçılar konser de verdi. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı etkinlikler, olaysız sona erdi.

        DENİZLİ

        Nevruz Bayramı kutlamaları kapsamında Denizli'de, kendilerine Barış Platformu adını veren grup tarafından etkinlik düzenledi. Esentepe Semt Pazaryeri yanında düzenlenen kutlamalar dolayısıyla güvenlik önlemleri alındı. Nevruz ateşi yakıldı, türküler söylendi, çalınan müzik eşliğinde halaylar çekildi. Öğle saatlerinde başlayan kutlamalar olaysız tamamlandı. Platform adına Yunus Bahadır konuşma yaptı. Denizli Emniyet Müdürü Atilla Çınar, kutlamalar sırasında çocuklarla bir araya geldi. Onlarla sohbet eden Çınar, çocukları polis otobüsüne bindirdi. Çınar, otobüsle kısa süre gezdirdiği çocuklara futbol topu hediye etti. Çınar'ın ''kimler polis olmak istiyor'' sorusuna, çocuklar hep bir ağızdan ''ben'' diye cevap verdi.

        HAKKARİ

        Hakkari'nin Çukurca ilçesinde kaymakamlıkça düzenlenen etkinlikte İlçe Jandarma Komutanı vatandaşlarla halay çekerek nevruzu kutladı. Cumhuriyet Caddesi Belediye Meydanı'nda düzenlenen kutlamalara katılan kaymakam Abdullah Çiftçi, 20. Jandarma Sınır Tugay Komutan Vekili Kurmay Albay Taner Uysal, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Erdem Özgür'le nevruz ateşini yaktı.

        Burada konuşan Çiftçi, nevruzun toplumun ruhunda oluşan korkuları, kırgınlıkları, hüzünleri, kötülükleri ve çirkinlikleri temizleyen bir gün olduğunu belirterek, 'Nevruz her alanda yenilenme günüdür'' dedi. Etkinliğe katılan konuklar, asker ve polislerle birlikte vatandaşlarla Türkçe ve Kürtçe müzik eşliğinde halay çekti.

        AĞRI

        Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Ağrı İl Teşkilatınca Eski Meydan mevkisinde düzenlenen nevruz etkinliği, BDP Bitlis Milletvekili Mehmet Nezir Karabaş, İl Başkanı Halil Aksoy, Diyadin Belediye Başkanı Celal Tanrıverdi, Patnos Belediye Başkanı Yusuf Yılmaz tarafından nevruz ateşinin yakılmasıyla başladı.

        Etkinlikte konuşan Karabaş, 2010 yılı Nevruz Bayramı'nın barış ve kardeşlik nevruzu olarak ilan edildiğini söyledi. Kutlamalarda, yerel sanatçıların seslendirdiği parçalar eşliğinde halay çekildi.

        TRABZON

        Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Kanuni Kampüsü Kanuni Alanı'nda, Trabzon Belediyesi Mehteran Takımı konser verdi.

        KTÜ rektör yardımcıları Prof. Dr. Selahattin Köse, Prof. Dr. Necati Tüysüz, Prof. Dr. Orhan Aydın, öğretim üyeleri ve öğrenciler nevruz ateşinin üzerinden atladı.

        Kutlamalarda demir dövme, yumurta tokuşturma etkinlikleri yapıldı, öğrenciler horon tepti.

        ERZİNCAN

        Erzincan'da Fatih Mahallesi'nde düzenlenen nevruz kutlamalarının ardından Fevzi Paşa Caddesi'ne doğru yürüyüşe geçen ve slogan atıp bazı iş yerlerine zarar veren 6 kişi gözaltına alındı.

        GAZİANTEP

        Gaziantep İstasyon Meydanı'nda toplanan vatandaşlar, müzik eşliğinde halay çekerek nevruzu kutladı.

        Kutlamanın bitmesine az zaman kala, katılımcılar arasında bulunan 2 genç tartıştı. Bir gencin diğerini darbettiği olayı görüntülemeye çalışan yerel Kanal 27 televizyonunun kameramanı, çekim yapmasını istemeyen bir grup gencin saldırısına uğradı. Olaya müdahale eden polis, kameramanı koruma altına alarak alanın dışına çıkardı.

        Nevruz, Gaziantep Üniversitesinde de kutlandı. Kutlamaya Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen, Cumhuriyet Başsavcısı Esat Semerci, Garnizon Komutanı Vekili Albay Nejat Güngüneş ve Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun ile idareciler, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

        Kutlamada, ''nevruz'' konulu şiir, kompozisyon ve resim yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri verildi.

        ADANA

        Adana Vali Yardımcısı Fikret Deniz, ''Nevruz demek sevgi ve kardeşlik demek. Millet olarak çok güçlüyüz. Korkulara gerek yok'' dedi.

        Deniz, Adana Kardeş Kültür Dernekleri Topluluğunca Adnan Menderes Bulvarı'nda düzenlenen nevruz kutlamalarında yaptığı konuşmada, nefret, korku ve kinin, aklın düşmanı olduğunu kaydetti.

        Adana Kardeş Kültür Dernekleri Topluluğu Başkanı Fehmi Arazlı da birlik ve beraberliğin önemine dikkati çekti.

        Daha sonra, halk oyunu ekipleri gösteri sundu, çeşitli okul ve kulüplerden güreşçiler gösteri maçları yaptı, şiir ve maniler okundu.

        Etkinliğe, AK Parti Adana milletvekilleri Ali Küçükaydın ve Fatoş Gürkan, Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak da katıldı.

        HATAY

        Afganistan'daki iç savaş nedeniyle 27 yıl önce göç ederek Hatay'ın Ovakent beldesine yerleşen Özbek kökenli Türkler nevruzu kutladı.

        Afganistan Özbek Türkleri Kültür, Dayanışma ve Yardımlaşma Derneğince düzenlenen etkinlikte öğrenciler şiir okudu, yumurta tokuşturma yarışması yaptı. Daha sonra, etkinliğe katılanlara Özbek pilavı ikram edildi.

        Dernek Başkanı Abdul Maruf Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beldede adet ve geleneklerini sürdürdüklerini, nevruzun tüm Türk cumhuriyetlerinde kutlandığını, kendilerine kucak açan Türkiye'yi asla unutmayacaklarını söyledi.

        Törene, Afganistan'ın Ankara Büyükelçisi Mesut Halili, İl Kültür ve Turizm Müdürü Nizamettin Duran, Ovakent Belediye Başkanı Abdulşükür Mert ve vatandaşlar katıldı.

        AMASYA

        Amasya Valiliği ve Belediye Başkanlığınca Yavuz Selim Meydanı'nda program düzenlendi.

        Burada konuşan Vali Halil İbrahim Daşöz, ülkenin her köşesinde insanların birlik ve beraberlik havası içinde nevruzu coşkuyla kutladığını kaydetti.

        Konuşmalar sonrasında kaşıkla ağızda yumurta taşıma, çuvalla koşma ve ip çekme yarışmaları düzenlendi.

        Bu gösteriler sonrası Vali Daşöz ve beraberindekilerce nevruz ateşi yakılıp üzerinden atlandı.

        Müzik öğretmenleri tarafından da konser verildi.

        Katılımcılar daha sonra Hatuniye Mahallesi'ni takiben Şahzadeler Gezi Yolu'nda temizlik yürüyüşü gerçekleştirdi.

        Etkinliğe AK Parti Amasya Milletvekili Avni Erdemir, Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Canatan, Belediye Başkanı Cafer Özdemir ile çeşitli kurum temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

        TEKİRDAĞ

        Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde Sağlık Mahallesi'ndeki futbol sahasında toplanan vatandaşlar, müzik eşliğinde halay çekerek nevruzu kutladı.

        BDP parti meclisi üyesi Şefika Gürbüz, etkinlikte yaptığı konuşmada, nevruzun tüm halkların kardeşliğini temsil ettiğini söyledi.

        EMEP Tekirdağ İl Başkanı Tuncay Sağıroğlu da bu bayramın şenlik havasında geçmesini istediklerini söyledi.

        Birçok özlemin içlerinde kaldığını belirten Sağıroğlu, halklar arasındaki barışın hala tam olarak sağlanamadığını, nevruzun birliktelik, kardeşlik ve barış içinde geçirilmesi gerektiğini söyledi.

        BDP Çorlu İlçe Başkanı ve Nevruz Kutlama Programı Tertip Komitesi Başkanı Mehmet Emin Eşut da nevruzun en eski özgürlük bayramı olduğunu kaydetti.

        Konuşmaların ardından, etkinliğe katılanlar, şarkılar eşliğinde halay çekti.

        Bu arada, emniyet güçleri, yasa dışı pankartlarla etkinlik alanına girmek isteyen kişilere izin vermedi.

        YALOVA

        Yalova Folklor Eğitim Merkezinin bahçesinde düzenlenen kutlamalara Vali Yardımcısı Cezmi Türk Göçer, Belediye Başkan Yardımcısı Hikmet Yavuz, Karamürselbey Eğitim Merkezi Komutanı Deniz Piyade Kıdemli Albay Ünsal Soykan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Ulusoy ile vatandaşlar katıldı.

        Kutlamalarda, Yalova Belediye Konservatuvarı Mehter Takımı ile Kuzey Kafkas Halk Dansları Topluluğu gösteri sundu.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ