Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam "Balyoz"da 19 tahliye 1 tutuklama

        'İrtica ile Mücadele Eylem Planı'nı hazırladığı iddia edilen Kurmay Albay Dursun Çiçek'in tahliyesine imza atan 12. Ağır Ceza Mahkemesi Üye Hakimi Oktay Kuban, Balyoz soruşturması kapsamında tutuklu bulunan 19 subayı daha tahliye etti.

        TAHLİYE GEREKÇESİ: KEVVETLİ SUÇ OLGUSUNUN BULUNMAMASI

        Tahliyelerin gerekçesi olarak, "haklarında kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların bulunmaması, bir kısım şüphelilerin mahkemeye sevk edilmeden doğrudan serbest bırakılması, bir kısım şüphelilerin mahkemece serbest bırakılması, bir kısım şüphelilerin avukatların itirazı üzerine mahkeme heyetlerince serbest bıraklıması, tutuksuz yargılamanın yargının amacına ulaşmasına engel teşkil etmemesi, yüklenen suçun hukuki vasfının değişmesi ihtimali" gösterildi.

        Kuban, geçtiğimiz hafta nöbeti sırasında kendisine tutuklanması istemiyle sevk edilen Ergenekon ve Balyoz soruşturması zanlısı 5 kişiyi de serbest bırakmıştı.

        Ergenekon üyesi olmakla suçlanan zanlılar avukat Yusuf Erikel, Hakan Arıkan ve Hayri Bildik ile Balyoz soruşturması kapsamında tutuklanması istenen Harp Akademileri Komutan Yardımcısı Korgeneral Yurdaer Olcan, Kolordu İç güvenlik Tümen Komutanı Tümgeneral Abdullah Dalay'ın tahliye edilmesine savcılar itiraz etmişti.

        Geçtiğimiz hafta 22-29 Mart tarihleri arasında nöbetçi olan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Üye Hakimi Oktay Kuban, 'Balyoz Darbe Planı' soruşturması kapsamında tutuklanan ve aralarında emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da bulunduğu 19 şüphelinin avukatlarının tahliye talebini yerinde buldu. Kararını akşam saatlerinde açıklayan Kuban, verdiği tahliye kararında, "Kuvvetli suç şüphesi olgusunun bulunmaması, tutuksuz yargılamanın yargının amacına ulaşmasına engel oluşturmaması, yüklenen suçların hukuki vasfının değişme ihtimalinin olması, bir kısım şüphelilerin mahkemeye sevk edilmeden savcılık tarafından doğrudan serbest bırakılması, mahkemeye sevk edilen bir kısım şüphelilerin hakimlikçe serbest bırakılması, bazı şüphelilerin avukatların itirazı üzerine mahkeme heyetlerince serbest bırakılması" gibi sebepleri gerekçe gösterdi.

        Karara göre emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Tuğgeneral Süha Tanyeli, emekli Tuğgeneral İzzet Ocak, emekli Albaylar Ümit Özcan, Kubilay Aktaş, Suat Aydın ve Bülent Tuncay ile muvazzaf subaylar Tuğgeneral Bekir Memiş, Tuğgeneral İhsan Balaban, Tuğamiral Ali Semih Çetin, Albaylar Mustafa Önsel, Abdullah Zafer Arısoy, Recep Yıldız, Yüksel Gürcan ve Levent Çehreli, Kurmay Yarbay Hanifi Yıldırım, Yarbay Ali Rıza Sözen ve Astsubay Musa Fariz tahliye edildi.

        Ağırlaştırılmış müebbet hapis gerektiren darbe girişimiyle ilgili "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan tutuklu bulunan 19 şüpheli, verilen tahliye kararının ardından Hastal ve Silivri cezaevlerinden serbest bırakıldı.

        Önceki gün de Balyoz soruşturması kapsamında tutuklu bulunan 9 subay İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti tarafından oy çokluğuyla tahliye edilmişti. 9. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, Albay Taylan Çakır, Tuğamiral Cem Aziz Çakmak, Yarbay Yusuf Kelleli'yi oy birliğiyle, muvazzaflar Tümamiral Cem Güldeniz, Konya İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Hüseyin Özçoban, Albay Hasan Basri Aslan ve emekli askerlerden Kafes Eylem Planı'nın 1 numaralı sanığı Koramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü, Korgeneral Metin Yavuz Yalçın ve Tümamiral Ali Deniz Kutluk'u ise oy çokluğuyla tahliye etmişti.

        Soruşturma kapsamında tutuklu sayısı dün tutuklanan Albay Cengiz Köylü ile birlikte 7 kişi kaldı.

        Tutuklu kalan şüphelilerin isimleri şöyle: "Emekli subaylar Tuğgeneral Mehmet Kaya Varol, Albay Emin Küçükkılıç, Albay Ali İhsan Çuhadaroğlu ile muvazzaf subaylar Yarbay Ertuğrul Uçar, Albay Murat Özçelik, Astsubay İmdat Çolak ve bugün tutuklanan Albay Cengiz Köylü."

        Gözaltına alınanların ve tutuklananların konumu ve rütbesi itibariyle Cumhuriyet tarihinde eşi görülmemiş soruşturmada, eski kuvvet komutanlarının da aralarında bulunduğu pek çok kişi gözaltına alınmıştı. Emekli ve muvazzaf generallerin de araların da bulunduğu 34 kişi tutuklanmıştı.

        Balyoz soruşturması kapsamında bugüne kadar mahkemeye sevk edildikten sonra serbest bırakılanların sayısı da 34 oldu.

        DOĞAN: İNŞALLAH DAVANIN SONUNU DA GETİRİRİZ

        Balyoz soruşturmasında tahliye edilen emekli Orgeneral Çetin Doğan, Silivri Cezaevi'nden ayrıldı.

        Cezaevi çıkışı mutluluğu yüzünden okunan Doğan aracına binerken gazetecilerin tahliyesi yönündeki sorularını yanıtladı. Doğan, "Bana yazılan mektup ve çekilen telgraflarla Türk halkını arkamda, yanımda hissettim. Ordada bir görev yaptığıma inanıyorum. Adalet yerini bulacaktır ama gecikmiş olarak değil diyelim. İnşallah sonunda getiririz. Hep birlikte aydınlık günlere ulusça ulaşırız diliyorum."

        Tahliye ile ilgili olarak da Doğan, "Gecikmiş bir olay demekten başka elimden birşey gelmiyor." dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ