Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam "Üç Fidan Anıtı" açıldı

        Türkiye'de ilk kez Deniz Gezmiş ve arkadaşları Yusuf Aslan ile Hüseyin İnan'ın anısına Bursa'da yapılan "Üç Fidan Anıtı" törenle açıldı. Dünkü spreyli saldırı sonrası yapılan onarımla birlikte anıtın açılışına yüzlerce kişi katıldı. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'in "Bedel ödemeye hazır olduğunuzu görüyorum" dediği törende "Devrimciler" için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

        Sanatçı Onur Akın'ın yanı sıra Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın arkadaşlarının da katıldığı törende devrimciler için saygı duruşunda bulunuldu. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, henüz açılmadan tartışma konusu olan ve bazı kesimler tarafından MHP İl Başkanı Arif Demirören'in "Terör suçundan idam edilmiş kişiler adına anıt yapılamaz" şeklinde eleştiri alan anıtın açılışında yaptığı konuşmada, "Bedel ödemeye hazır olan gençler görüyorum" demesi dikkat çekti.

        Nilüfer Belediyesi, 1965 sonrası Türkiye'de gelişen gençlik hareketinin önde gelen isimlerinden olan Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan anısına yaptırdığı Üç Fidan Anıtı'nı açtı. 6 Mayıs 1972'de Ankara Merkez Kapalı Cezaevi'nde asılarak idam edilen Gezmiş, Aslan ve İnan anısına yapılan anıt 38 yıl sonra 6 Mayıs 2010'da açıldı. Gençlik Parkı'nda açılan anıttaki törene üç arkadaşın yakınları, avukatları, arkadaşları ve çeşitli sanatçılar katıldı. Törende Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, heykeltıraş Eşber Karayalçın'a çiçek takdim etti. Nilüfer Gençlik Parkı'na yerleştirilen Üç Fidan Anıtı, barış sembolü çevresine yerleştirilmiş üç insan figürü şeklinde tasarlandı.

        Heykeltıraş Eşber Karayalçın'ın hazırladığı Türkiye'de ilk olan anıtın bulunduğu Gençlik Parkı'nda geçtiğimiz ay üzerinde Atatürk'ün Bursa Nutku'nun yer aldığı platform açılmıştı. Törenle açılan "Üç Fidan Anıtı" MHP ve CHP arasında da tartışmalara neden olmuş anıt açılmadan dün saldırıya uğramıştı.

        Anayasa'yı değiştirmek suçundan dönemin Türk Ceza Kanunu'nun 146'ıncı maddesi uyarınca ölüm cezasına çarptırılan ve 6 Mayıs 1972 tarihinde Ankara Merkez Kapalı Cezaevi'nde idam edilen Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Arslan'ı simgeleyen "Üç Fidan Anıtı'na şehir kamuoyunda tepki gelmişti. CHP'li Bursa Nilüfer İlçe Belediyesi tarafından yaptırılan anıt MHP ve CHP arasında da tartışmalara neden olmuş, MHP Bursa İl Başkanı Arif Demirören, "Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'in geçmişte terör suçundan hüküm giymişlerin heykellerini dikmesi hangi belediyecilik anlayışına sığmaktadır. Bu bölünmeye neden olacak." demişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ