Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Yeryüzü yasını tutuyor onların!

        Burak ÖZEN - Barış DOĞAN - Erhan ALTIPARMAK / ZONGULDAK (AHT)

        Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) bağlı Karadon Müessesesi'nde meydana gelen göçükte hayatını kaybeden madenciler son yolculuklarına uğurlandı.

        "ALLAH OĞLUMU BENDEN DAHA ÇOK SEVDİ"

        Olayda hayatını kaybeden Maden Mühendisi Koray Kebapcı ile işçi Sadık Kocakaya için Karadon Camii'nde tören düzenlendi. Tabutunun üzerine oynadığı 1. Amatör Lig takımlarından Karadonspor forması konulan Mühendis Koray Kebapcı'nın babası Turan Kebabcı'nın ayakta durmakta güçlük çektiği görüldü. Kebapçı'nın annesi Nimet Kebapçı, "Oğlum 5 yıldır aynı madende mühendis olarak çalışıyordu. Tecrübeliydi, bu mesleği severek, isteyerek yapıyordu. Ben ona (Oğlum bu işi yapma) dediğimde (Anne ben trafik kazasında da ölebilirim, başka şeyde de ölebilirim. Ben bu işi yapmayı seviyorum. Okuyup daha iyisini yapacağım) diyordu. Oğlumun cesedini gördüm, sanki uyuyordu. Bu kadar büyük patlamada oğlumun vücuduna bir şey olmamıştı. Ağzında ıslak mendil vardı. Kendini gazdan korumaya çalışmış; ama olmamış. Allah oğlumu benden daha çok sevdi, yanına aldı" dedi.

        Acılı anne şunları söyledi: "Eşim de 20 yıl madencilik yaptı. 20 yıl onun için dua etmiştim. Şimdi de oğlum için ediyordum. Oğlum yarım saat önce yukarı çıkması gerekirken, son bir kez işçilerini kontrol etmek için ocağı gezmiş. Oğlum kurtulma ihtimali olduğu halde işçilerini bırakıp ocaktan çıkmadı. Çünkü işçileri tarafından çok seviliyordu. Oğlumun hayalleri vardı. Önce kız kardeşi Huriye'yi okutacaktı. Daha sonra kendisi yüksek lisans yapacaktı."

        "KOCAMI İSTİYORUM" DİYE AĞLAYAN KADIN CENAZEYE GELEMEDİ

        Ağabeyi Sadık Kocakaya'nın tabutuna sarılarak ağlayan Hakan Kocakaya yürekleri burktu. Hakan Kocakaya ve diğer yakınlarını, arkadaşları teskin etmeye çalıştı. 11 ay önce evlendiği belirtilen Akkaya'nın cenazesinin tanınmaz halde olduğu cesedin, eşinin verdiği bilgi doğrultusunda teşhis edildiği bildirildi. Patlamanın meydana geldiği andan itibaren gözyaşı dinmeyen ve sürekli Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'e "Kocamı istiyorum" diyerek tepki gösteren Sadık Kocakaya'nın 11 aylık eşi Dilek Kocakaya'nın ise, sağlık sorunları nedeniyle cenaze namazına katılamadığı öğrenildi.

        Kebabcı ve Kocakaya'nın cenazeleri, kılınan namazın ardından Karadon Soğuksu Mezarlığı'ne defnedildi.

        BABASI DA GEÇEN YIL BUGÜN DEFNEDİLMİŞ

        Madende ölen diğer işçi İlker Bebek'in cenazesi de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in katılımıyla, Kilimli Ulucamii'nde kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi. Evli ve 1 çocuk sahibi Bebek'in yakınları, maden işçisinin babası Halil Bebek'in de TTK Karadon Müessese Müdürlüğü'nden emekli olduğunu ve yakalandığı hastalık nedeniyle yaşamını yitirerek, 1 yıl önce bugün defnedildiğini bildirdi.

        "BABAMI RAPORLU OLDUĞU HALDE ÖLÜME GÖNDERDİLER"

        Patlamada babası Hüseyin Arslan'ı kaybeden 22 yaşındaki Dilek Arslan, Bartın'ın Ulus İlçesi Yeniköy'deki cenazede, "Baba, benim yüreğim yanıyor. Benim içim yanıyor anne. Bu başka acıymış anne. Benim babam gitmiş anne. Benim babam hastaydı. Benim babam raporluydu. Babamı bile bile soktular o ocağa. Bile bile ölüme gönderdiler. Onları tek tek elimle şikayet edeceğim. Yapı Tek'teki herkes babamın ölümünden sorumlu. Benim babam ocakta yaralanmıştı. Benim babamı bile bile ocağa soktular. Onlara da Allah bu acıyı yaşatsın. Bu acı çok büyük" diyerek hıçkırıklara boğuldu. Arslan'ın cenazesi, kılınan namazın ardından Yeniköy aile mezarlığına defnedildi.

        İKİ KARDEŞ TOPRAĞA VERİLDİ

        Patlamada yaşamını yitiren 28 madenciden Tarık Candemir (30), kardeşi Volkan Candemir (27) ile arkadaşları Erman Çaylıoğlu, Zonguldak'ın Çaycuma İlçesi'ne bağlı Çayköy'de son yolculuklarına uğurlandı. Mevlana Camisi'nde düzenlenen törene TBMM eski Başkanı Köksal Toptan da katıldı. Toptan, "Çayköy'e keşke böyle bir sebepten dolayı gelmeseydim. Acı olay hepimizi derinden yaraladı. Biz ölüme inanan insanlarız. Doğan bir gün mutlaka ölecektir. Ama böyle bir acıyla veda etmek hepimizin yüreğini dağlıyor. Bu nedenle ay yıldızlı bayrağımıza sarılı olarak onları uğurlayacağız. Onlar şehittirler. Hemen tedbirler almak, hemen dersler çıkarmak bize düşen görev olmalıdır" diye konuştu.

        "BENİ BIRAKIP NEREYE GİDİYORSUN" DİYE AĞLADI

        Cuma namazı öncesi kılınan cenaze namazının ardından 3 kişinin Türk bayraklarına sarılı tabutları köy mezarlığına taşındı. Tarık ve Volkan Candemir'in babası Nurettin Candemir de çocuklarının tabutlarına sarılarak feryat etti. 5 yıllık evli Tarık Candemir'in eşi Şengül Candemir namaz sonrası cenazeler taşınırken, "Tarık, beni bırakıp nereye gidiyorsun" diye ağladı. Annesinin feryat ettiğini gören 3.5 yaşındaki Erdem de ağlamaya başladı. Tarık Candemir'in kardeşi Volkan Candemir ile arkadaşları Erman Çaylıoğlu'nun ise bekar olduğu öğrenildi. Cenazeler daha sonra köy mezarlığında defnedildi.

        ÇOCUKLARI TABUTUN BAŞINDAN AYRILMADI

        Yine aynı kazada hayatını kaybeden Ramazan Bakıroğlu'nun ( 49) cenazesi de Çaycuma'ya bağlı Dereköseler Köyü'nde toprağa verildi. Evli ve iki çocuk babası olan Bakıroğlu'nun eşini Çaycuma'ya Belediye Başkanı Mithat Gülşen sakinleştirmeye çalışırken acılı eş Zekiye Bakıroğlu baygınlık geçirdi. Bakıroğlu'nun iki oğlu Aykut ve Ayhan ise babalarının tabutunun başından ayrılmadı. Çaycuma Müftüsü Hüseyin Demirtaş'ın kıldırdığı cenaze namazının ardından Bakıroğlu köy mezarlığında toprağa verildi.

        YENİCE'DE 3 CENAZE

        Grizu patlamasında hayatını kaybeden işçilerden Yunus Ekmekçi, Şahin Tavukçu ve Adem Çengel, Karabük'ün Yenice İlçesi'nde toprağa verildi. Ekmekçi, Tavukçu ve Çengel için Yenice Merkez Camisi'ndeki cenaze namazına, ailesi ve yakınları ile AK Parti Karabük milletvekilleri Mehmet Ceylan ve Cumhur Ünal, Çorum'a atanan Karabük Valisi Nurullah Çakır ile çok sayıda vatandaş katıldı.

        ÇOCUK SAHİBİ OLMAK İÇİN PARA BİRİKTİRİYORMUŞ

        Patlamada hayatını kaybeden 28 madenciden biri olan Şahin Ataman'ın (27) cenaze namazı, Zonguldak'ın Kozlu Beldesi'ne bağlı İhsaniye Mahallesi Cami'nde kılındı. Cenazeye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da katıldı. Bakan Yıldız, Şahin Ataman'ın babası İzzet Ataman'a başsağlığı diledi. İzzet Ataman da, "Metanetli olmaya çalışıyorum. Oğlumun bugün bayramı olsun istiyorum" dedi. Cenaze namazının ardından Bakan Taner Yıldız da, madenci Şahin Ataman'ın tabutuna bir süre omuz verdi. Ataman'ın cenazesi Ören Köyü'nde bulanan aile mezarlığında toprağa verildi. 10 yıl önce Vildan Ataman ile evlenen Şahin Ataman'ın çocuk sahibi olamadığı, tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olabilmek için para biriktirdiği ifade edildi.

        Bugünkü cenazelerin defnedilmesiyle toplam 25 cenaze toprağa verilmiş oldu. Ölenlerden 3'ünün henüz kimlikleri belirlenemezken, ismi tespit edilemeyen 2 madenci de halen göçük altında bulunuyor. Ailelerine teslim edilerek toprağa verilen tüm işçilerden DNA testi için parça alındığı belirtildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ