Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Böylesi ilk kez görüntülendi

        Kars'da evcil kedilerin atası sayılan yırtıcı bu hayvan ormanlık alanda ilk defa foto kapanla görüntülendi

        KARS'ta Sarıkamış Allahüekber Dağları Milli Parkı’nda yaban hayvanlarının envanteriyle ilgili çalışma yapan Standford Üniversitesi öğretim üyesi ve Kuzey Doğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, ilk kez bir yaban kedisinin görüldüğünü söyledi. Doç. Dr. Şekercioğlu, “Sayısını bilmiyoruz ama bu kedinin evcil kedinin atası olduğunu düşünüyoruz” dedi.

        Doç. Dr. Şekercioğlu, Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Born Free kuruluşlarıyla ortaklaşa gerçekleştirdikleri proje kapsamında Sarıkamış’taki Allahüekber Dağları Milli Parkı’nda yaban hayvanlarının envanteriyle ilgili yaptıkları çalışmalarda önemli sonuçlar elde ettiklerini kaydetti. Doç. Dr. Şekercioğlu, Şubat ayındaki çalışmalarında ormanlık alanda ilk kez bir yaban kedisini fotoğraflamayı başardıklarını ifade etti. Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, “Kars’ta, hatta Doğu Anadolu’da ilk kez görülen bu yaban kedisi, bildiğimiz evcil kedilerin atasıdır. Yaban kedisi yırtıcı olduğu için, kurt, vaşak ve kaplan gibi gececildir. Gündüzleri çoban köpekleri olduğu için kendisini pek göstermez. Bugüne kadar hiç görülmedi. Popülasyonunun ne kadar olduğunu bilmiyoruz fakat, çok olduğunu düşünüyoruz. Bunu flaş kullanmadan foto kapanla tespit ettik. Sadece iki fotoğrafını çekebildik” diye konuştu.

        Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, destek bulmaları halinde ormanı birkaç parçaya bölüp yaban kedisinin sayısı hakkında daha sağlıklı bilgiye ulaşabileceklerini sözlerine ekledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ