Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam PKK bayraklı protesto

        Beycan ÜÇKARDEŞ - Mustafa CENGİZ / MERSİN (AHT)

        Mersin'de yürüyüş yapan BDP'liler, son dönemlerde düzenlenen askeri operasyonlar, İran'daki idamlar ve Şerzan Kurt'un öldürülmesini protesto etti. Yasadışı terör örgütünün sözde bayrağının arkasında yürüyen BDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel, Kürt ve Türk gençlerinin cenazelerinin gelmemesi için çalıştıklarını öne sürdü.

        Barış ve Demokrasi Partisi, Mersin'de yürüyüş düzenledi. Toroslar İlçesi'ne bağlı Demirtaş Mahallesi'nde bir araya gelen ve aralarında BDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel, BDP Mersin İl Başkanı Cihan Yılmaz ve Akdeniz Belediye Başkanı M. Fazıl Türk'ün de bulunduğu grup, İran'da idam edilen terör örgütü PJAK militanlarının fotoğraflarının bulunduğu "İran'daki Vahşeti Kınıyoruz" yazılı pankartlar açtı. Yasadışı terör örgütünün sözde bayrağının da açıldığı yürüyüşte, "Biji Serok Apo", "Öcalan'a Özgürlük", sloganları atıldı.

        BDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel, konuşmasında hükümete yüklendi. Hükümeti, "Demokratik Açılım"da ikiyüzlü davranmakla suçlayan Tuncel, açılım söylemiyle birlikte Kürt politikacı, aydın ve gazetecilere yönelik operasyonların arttığını, Kürtlerin iradesini temsil eden belediye başkanları ile yüzlerce partilinin elleri kelepçelenerek adeta esir gibi gözaltına alındıklarını ve aylardır cezaevlerinde tutuklu kaldıklarını iddia etti.

        Sözde açılımın, bir saldırıya dönüştüğünü iddia eden Tuncel, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin son dönemde düzenlediği sınır ötesi operasyonların bunun işareti olduğunu öne sürdü. Tuncel, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bir kez daha Türkiye'nin çeşitli yerlerinde, Kürdistan'da demokrasi ve barış için, operasyonların durması için yine sokaklardayız, mitingler, eylemler düzenliyoruz, operasyon bölgesine gidiyoruz. Niçin? Bu ülkede bütün halklar kardeşçe ve eşitçe yaşasın diye. Bu ülkede Kürtler demokratik bir ortamda yaşasın diye. Artık bu topraklara Kürt ve Türk gençlerinin cenazeleri gelmesin diye."

        Tuncel, "Türkiye'de yaşayan herkes Türk'tür diyen anlayış, sizce değişim yapabilir mi? Bu ülkede askerlerin darbe sonucu çıkardıkları anayasanın militarist yapısını değiştirmeden bu ülkeye demokrasi gelir mi? Sınır ötesi operasyonlara 'evet' diyen, ölmek ve öldürmek üzerine siyaset yapan bir hükümet, bu ülkeye barış getirebilir mi? Biz de bunu söylüyoruz. Başbakan'a söylüyoruz. Aklını başına al. 30 yıldır nice başbakanlar, nice genelkurmay başkanları geldi geçti. Ama hepsi gitti, oysa Kürt halkı hala burada ve halen demokrasi, barış, özgürlük ve kardeşlik istiyor" diye konuştu.

        ANTALYA

        Antalyada bazı siyasi parti temsilcileri ve dernek üyelerinden oluşan bir grup, ''terör örgütüne yönelik operasyonların durdurulması'' talebiyle yürüyüş yaptı.

        Kazım Özalp Caddesinde el ele tutuşarak yürüyüşe geçen, aralarında Emek Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Sosyalist Parti, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Halkevi ve Antalya Barış Meclisi üyelerinin de bulunduğu grup, sloganlar atarak Kışlahan Çarşısı önüne kadar geldi.

        Burada basın açıklamasını okuyan Antalya Barış Meclisi Temsilcisi Hasan Doğan, terör örgütüne yönelik operasyonların durdurulmasını isteyerek, ''Halklarımızın sürdürdüğü barış ve kardeşliği silah tekellerinin, para babalarının iki dudağı arasından çekip almalıyız. Onların kan hırslarına kurban edecek ne bir tek canımız, ne de bir tek damla kanımız, ne de gözyaşımız vardır. Bundan sonra da olmayacaktır'' dedi.

        Bir süre slogan atan grup, daha sonra barışı temsil eden güvercinleri uçurarak olaysız bir şekilde dağıldı.

        AHT / AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ