Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Kot kumlama işçileri Meclis'te

        CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, ''Kot kumlamada'' çalışan işçiler için özel bir kanun çıkartılması konusunda Başbakan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'na çağrıda bulundu.

        Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi, beraberinde Kot Kumlama işçileri, CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol'u, Mecliste ziyaret ederek, sorunlarını dile getirdiler.

        Dayanışma Komitesi adına konuşan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Zeki Kılıçaslan, Türkiye'de kot kumlama işinde 10 bin kişinin çalıştığını, bunların yüzde 95'nin Silikozis hastalığına yakalandığını bildirdi.

        Kılıçaslan, 650'ye yakın işçide bu meslek hastalığını tespit ettiklerini, Türkiye genelinde silikozis hastalığına yakalananların belirlenmesi gerektiğini kaydederek, bu işi yapanların en yakın sağlık merkezlerine başvurmalarını istedi.

        Yaptıkları çalışmalarda sadece Bingöl'de 350 kişinin Silikozis hastalığından muzdarip olduğunu anlatan Zeki Kılıçaslan, bu hastaların oksijen tüpüne bağlı olarak yaşamlarını sürdürmeye çalıştıklarını bildirdi. Artık kot kumlama işinin yasaklandığını ve hastalara tedavi hakkı verildiğini hatırlatan Kılıçaslan, ''Ancak bu hastalığın tedavisi yoktur. Çok açık söylemek gerekirse, hastalığa yakalananlar ölecekler'' dedi ve hastaların hepsinin de akıbetlerini bildiklerini söyledi.

        Kılıçaslan, söz konusu sektörde çalışan işveren ve işçilerin hepsinin kayıt dışı olduğunu vurgulayarak, ''İşçilerin haklarını almaları konusunda açılan mahkemeler sonuç getirmiyor. Onun için biz diyoruz ki; silikozis hastaları için maluliyetleri oranında iş görememezlik maaşı verilsin'' önerisinde bulundu.

        -NEREDE İNSAN HAYATININ DEĞERİ?

        CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol da bu konuda CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal ve arkadaşlarının Araştırma Önergesi verdiklerini hatırlatarak, işçilerin içinde bulunduğu durumu ''insanlık suçu'' olarak nitelendirdi. Sektörün tamamen kayıt dışı çalıştığını ve bunun sorumlusunun da AKP Hükümeti olduğunu ileri süren Anadol, '' Türkiye, silikozis skandalının yaşandığı tek ülkedir. Nerede insan hayatının değeri?'' diye sordu.

        Anadol, Meclisin 16 Temmuz'a kadar çalışması için ellerine bir liste tutuşturulduğunu ve bu listede çıkarılması gereken 30 kanun tasarısı bulunduğunu belirterek, şöyle dedi:

        ''Başbakan ve çalışma Bakanına çağrıda bulunmak istiyorum; Özel bir kanun çıkartalım ve bu insanların yarasına merhem olalım.

        Bugün Meclis'te Danışma Kurulu toplantısı var. Silikozis hastaları için hazırlanacak tasarının da 16 Temmuz'a kadar çıkartılması düşünülen 30 yasa içine konulması konusunda ısrar edeceğiz. Eğer 'hayır' derlerse, bir basın toplantısı düzenleyerek onları teşhir edeceğiz. Eğer yasa çıkmazsa bunun sorumlusu iktidar olacak.''

        Daha sonra, kot kumlama işinde çalışan işçiler söz alarak sorunlarını dile getirdiler. İşçilerden biri iki çocuğu olduğunu ifade etmesinin ardından, ''Ben zaten ölceğim ama hiç olmazsa çocuklarım maddi sıkıntı çekmesin'' deyince, salondakiler gözyaşlarını tutamadı.

        Anadol, kot kumlamada çalışan işçilerin sorunlarıyla yakından ilgilenen CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal'a sözünü ettiği yasanın çıkarılması için hemen çalışmaya başlamaları ricasında bulundu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ