Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Zaferin 96'ıncı yılı! VİDEO

        Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen ilk törende, hükümet adına Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Türk Silahlı Kuvvetleri adına Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Ercüment Tatlıoğlu, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve diğer yetkililer Atatürk anıtına çelenk koydu.

        BAŞBAKAN ÇANAKKALE'DEYDİ

        Törenlerin ardından Başbakan Erdoğan Valiliğe geldi. Valilikteki temaslarının ardından Erdoğan, Şehitler Camii'nde cuma namazını kıldı. Sabah Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen çelenk koyma töreninde stadyumda yapılacak törene alınmadıkları gerekçesiyle Atatürkçü Düşünce Derneği(ADD) üyeleri protestoda bulundu. ADD üyelerinin Başbakanın cuma namazı kılmak için gideceği güzergah üzerinde protestoda bulunacağı bilgisi üzerine ise Başbakanın güzergahı değiştirildi. Yol boyunca başbakan Erdoğan'ın otobüsü çevresinde korumalar tarafından etten duvar örüldü. Erdoğan sık sık yolda durarak çocuklara oyuncak dağıttı.

        ADD PROTESTO ETTİ

        Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkanı Tansel Çölaşan ve dernek üyeleri, TSK'nın çelenginin konulduğu sırada alkışlar eşliğinde ''Mustafa Kemal'in askerleriyiz'' şeklinde slogan attı.

        Azerbaycan'dan gelen bir grup adına da anıta çelenk bırakıldı.

        ADD Çanakkale Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Necmi Akyalçın, törenin ardından yaptığı açıklamada, Çanakkale Valiliğince, 18 Mart Stadı'ndaki resmi geçit törenine dernek olarak alınmadıklarını söyledi. Bunun kendilerine yazı ile bildirildiğini kaydeden Akyalçın, ''Bu törenleri Atatürk sayesinde yapanlar, ne yazıktır ki bizleri resmi tören kortejine almamaktadır. Atatürkçü düşüncenin onurlu üyeleri olarak, bizi bu işin dışında tutmak isteyenlerin şunu çok iyi bilmesini istiyoruz: Bizi bu törenlere dahil etmemekle, zaferi ve bugünü hiçbir şekilde gölgeleyemezler'' dedi.

        Törene, CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç de katıldı.

        TÜM YURTTA TÖRENLER DÜZENLENDİ

        ADANA

        Çanakkale Zaferi'nin 96. yıl dönümü ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla Adana Şehitliği'nde tören düzenlendi.

        Asri Mezarlık içerisinde bulunan Adana Şehitliği'nde düzenlenen törende, Adana Valisi İlhan Atış, 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Mehmet Eröz, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Zihni Aldırmaz ve törene katılanlar Şehitler Anıtı'na çelenk koyduktan sonra saygı duruşunda bulunup, İstiklal Marşı'nı okudu.

        Şehit yakınları ve gazilerin de katıldığı törende, Vali Atış, 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Mehmet Eröz, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Zihni Aldırmaz ve diğer yetkililer şehitliği ziyaret ederek, karanfil bıraktı.

        Törenlere KKTC'den şehit aileleri ve gazilerde katıldı.

        TRABZON

        18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla Trabzon'da tören düzenlendi.

        Trabzon Valiliği önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başlayan tören, Sülüklü Mezarlığı'ndaki şehitlikte devam etti. Buradaki törene Trabzon Vali Vekili Aziz Mercan, Garnizon Komutan Vekili Kıdemli Albay Dursun Ertuğrul, Belediye Başkanvekili Seyfullah Kınalı, daire amirleri ve şehit aileleri ile öğrenciler katıldı.

        Törende, şehitlik anıtına çelenk sunulmasının ardından askeri manganın atışıyla saygı duruşunda bulunuldu, şehitler için Kuran-ı Kerim okundu.

        UŞAK

        Uşak'ta, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla anma ve kutlama programları düzenlendi.

        Gün dolayısıyla Garnizon Şehitliği'nde anma töreni düzenlendi. Şehitlikte düzenlenen törene, Uşak Valisi Özdemir Çakacak, Garnizon Komutanı Albay İsmail Özcan, Belediye Başkan Vekili Nejat Çolak, Cumhuriyet Başsavcısı Hamdi Ünal Karabeyoğlu, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Şişman, İl Genel Meclisi Başkanı Ali İhsan Uzun, Emniyet Müdürü Cafer Şahin ile daire müdürleri ve şehit aileleri katıldı.

        Saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı'nın okunduğu törende, şehitliğe çelenklerin konulmasının ardından 2005 yılında şehit düşen Uzman Çavuş Orhan Atak'ın oğlu İsa Berkay Atak ''Mehmedim'' adlı şiiri okudu.

        Tören mangası tarafından saygı atışı yapılmasından sonra protokol üyeleri ve şehit aileleri şehitlerin mezarlarına karanfil bıraktı.

        Etkinlik, öğrencilerin hazırladığı oratoryoyla ile sona erdi.

        TEKİRDAĞ

        18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü etkinlikleri, Tekirdağ'da düzenlenen törenlerle devam ediyor.

        Belediye Kültür Merkezi'ndeki tören, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

        Teğmen Nuri Doğan, günün anlam ve önemini belirten konuşmasında, 18 Mart 1915 günün yeni bir yıl dönümünde tam 96 yıl sonra tarihin şeref sayfalarından biri olan Çanakkale Zaferi'ni kutlamanın ve vatanı için canını seve seve feda eden aziz şehitleri anmanın heyecanı içinde olduğunu belirtti.

        Konuşmaların ardından, Kadriye Nazif Gölge Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri tiyatro gösterisi yaptı.

        Programın ardından, Tekirdağ Valiliği'nce şehit ailelerine Tekirdağ Polis Evi'nde yemek verildi.

        SİVAS

        Sivas ve Tokat'ta,18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin 96. yıl dönümü ve Şehitleri Anma Günü nedeniyle tören düzenlendi.

        Sivas'ta 18 Mart Şehitleri Anma Günü etkinlikleri kapsamında Yukarı Tekke Mezarlığı'ndaki Garnizon Şehitliği'nde düzenlenen tören, şehitlikteki anıta Valilik, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı, Muharip Gaziler Derneği, Şehit Aileleri ve Gazileri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği çelenklerinin konulmasıyla başladı.

        Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Sivas Valisi Ali Kolat, şeref defterini imzaladı. Daha sonra Vali Kolat, deftere yazdığı metni okudu.

        Öğrencilerin Çanakkale Zaferi'ni anlatan piyesi sahnelediği törende, kahramanlık türküleri de seslendirildi.

        TOKAT

        Tokat'ta Erenler Mezarlığı'nda düzenlenen törende, Garnizon Şehitlik Anıtı'na çelenk konuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Tokat Valisi Şerif Yılmaz, şehitlik defterini imzaladı.

        Protokol üyeleri daha sonra bayraklarla donatılan şehit mezarlarına karanfil bıraktı. Tokat Müftüsü Abdurrahman Koçak tarafından dua okunduğu. törende, bazı şehit yakınlarının duygulandıkları görüldü.

        Hakkari'de şehit olan Bora Günceller'in annesi Hayriye Günceller, uzun süre oğlunun mezarında göz yaşı dökerek, ''Ah keşke gözüm görse, oğlumun soğuk yüzünü bir kere görebilsem. Yüreğim biraz soğur. Artık ülkemizde terör bitsin. Kimse şehit olmasın'' dedi.

        Buradaki törenin ardından 26 Haziran Atatürk Kültür Sarayı Konferans Salonunda Bedestenlioğlu İlköğretim Okulu tarafından düzenlenen programa geçildi.

        Programda, günün anlamını belirten şiirler okuyan öğrenciler, öğretmenleriyle birlikte ''Harman Yeri 1915'' isimli tiyatro oyununu sahneledi.

        Oyunu izleyen seyirciler arasında bulunan Milli Eğitim Müdürü Yaşar Petek ve bir çok izleyicinin ağladıkları görüldü.

        Programın ardından Tokat Valisi Şerif Yılmaz ve protokol üyeleri ikram edilen şekersiz üzüm hoşafı ve kuru ekmek yedi.

        KONYA

        Konya'da, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla Konya Şehitliği ve Konya Devlet Tiyatrosu'nda (KDT) anma töreni düzenlendi.

        Şehitlik anıtına çelenk sunulmasıyla başlayan törende, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, şehit aileleri ve diğer protokol üyeleri tarafından şehit mezarlarına karanfil bırakıldı.

        Anma töreni, Konya Şehitliği'nin ardından İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, Konya Devlet Tiyatrosu'nda düzenlenen törenle devam etti.

        Öğrencilerin canlandırdığı drama gösterisi sırasında bazı vatandaşlar göz yaşlarına hakim olamadı.

        DENİZLİ

        Denizli'de 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü etkinlikleri kapsamında Denizli Asri Mezarlık Şehitliği'nde tören düzenlendi.

        Gün dolayısıyla şehitlikte düzenlenen törene, Denizli Valisi Yavuz Erkmen, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa Özsoy, Belediye Başkanı Osman Zolan, Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Fuat Güney, Emniyet Müdürü Atilla Çınar ile diğer protokol üyeleri ve şehit aileleri katıldı.

        Törende, saygı duruşunda bulunularak, tören mangası tarafından saygı atışı yapıldı ve İstiklal Marşı okundu.

        Vali Erkmen, törende Hava Şehitliği Defteri'ni imzaladı. Erkmen, şehitlik defterine ''Kanlarıyla canlarıyla bu vatanı bizlere emanet eden şehitlerimizi saygıyla anıyorum. Sizlerin bizlere emanet ettiği vatanımızı son damlamıza kadar koruyacağımıza hiç şüpheniz olmasın'' ifadelerini kaydetti.

        AYDIN

        Aydın'da 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla anma programı düzenlendi.

        Gün dolayısıyla Tellidede Mezarlığı Şehitlik Adası'nda düzenlenen törene, Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Arif Çetin ve Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ile diğer protokol üyeleri ve şehit yakınları katıldı.

        Saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı'nın okunduğu törende, Vali Coş, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Çetin ve Belediye Başkanı Çerçioğlu şehitlik anıtına çelenk sundu.

        Vali Coş'un, Şehitlik Defterini imzalamasının ardından törene katılanlar şehitlerin mezarlarına karanfil bıraktı.

        BİTLİS

        Çanakkale Zaferi'nin 96. yıl dönümü ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla, Bitlis Şehitliği'nde tören düzenlendi.

        Bitlis Şehitliği'ndeki tören, şehitliğe çelenklerin bırakılması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

        Şehitlikte dualar okundu, daha sonra protokol ve şehit aileleri, şehitliğe karanfil bıraktı.

        Bitlis Şehitliği'ndeki törenin ardından, programa Milli Piyango İlköğretim Okulu'nda devam edildi.

        ŞANLIURFA

        18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin 96. yıl dönümü ve şehitleri anma günü, Şanlıurfa'da çeşitli etkinliklerle kutlandı.

        Şehitlik semtindeki, ''Temsili Şehitlik Anıtı''nda gerçekleştirilen ilk törende, Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, 20. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Veli Tarakcı ve Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, anıta çelenk sundu.

        Saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Üsteğmen İsmet Sezgin günün anlam ve önemiyle ilgili bir konuşma yaptı. Şehitlik defterinin imzalanmasının ardından törene katılanlar, anıttaki şehit mezarlarına karanfil bıraktı. Askeri şehitliğe de geçen Vali Okutan ile beraberindekiler, buradaki şehit mezarlarına da karanfil bıraktı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ