Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Şemdinli davasına erteleme

        Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 9 Kasım 2005 tarihinde PKK terör örgütü eski hükümlüsü Seferi Yılmaz'a ait Umut Kitabevi'ne yapılan bombalı saldırı ile ilgili Askeri Mahkeme'de görülen davaya devam edildi. Duruşmaya sanık astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve PKK itirafçısı Veysel Ateş ve sanıkların 4 avukatı hazır bulundu. Müdahil avukatların mahkemenin tarafsız olamayacağı gerekçesiyle katılmadığı duruşmaya mağdurlardan Seferi Yılmaz, Metin Korkmaz ve patlamada ölen Mehmet Zahit Korkmaz'ın eşi Hamide Korkmaz hazır bulundu.

        Saat 10:15'te duruşma başladığı belirtilerek mağdur, avukat ve basın mensupları salona alındı. Mahkeme heyeti de duruşmada yerini aldı. Ancak sanıkların olmadığı görüldü. Kısa bir süre sonra mahkeme başkanı Hakim Yarbay Yücel Savrul görevlilere sanıkların neden içeri alınmadığını belirterek alınmalarını istedi. Sanıklar başka yerde bekletildikleri için 8 dakika sonra içeri alındı.

        MAHKEME BAŞKANI, SEFERİ YILMAZ'I AZARLAYIP, TAZYİK CEZASI VERECEĞİNİ SÖYLEDİ

        Yapılan kimlik kontrollerinde olayın müdahili olan Seferi Yılmaz'ın tanık sıfatıyla ifadesine geçildi. Söz alan Yılmaz, daha önce savcılıkta ve mahkeme sırasında verdiği ifadeleri olduğunu belirterek başka bir şey eklemek istemediğini söyledi.

        Mahkeme Başkanı Hakim Yarbay Savrul, yeni bir mahkemede yeni bir yargılamanın olduğunu ifade ederek, ses tonunu yükselterek sorulan sorulara cevap vermemesi halinde CMK'nın 53. maddesine göre 'tazyik cezası' verileceği uyarısını yaparak azarladı. Mahkemenin sorduğu hiçbir soruyu cevaplamayacağını dile getiren Yılmaz, mahkemede baskı altında olduğunu, azarlandığını ve avukatının olmadığı gerekçesiyle ifade vermeyeceğini tekrarladı.

        Mağdurlardan Metin Korkmaz da, Yılmaz gibi yargılamanın 3 yıldan bu yana devam ettiği, gerekli ifadeleri verdiğini belirterek söyleyecek yeni bir şeylerinin olmadığını ve sanıklardan davacı olduğunu kaydetti.

        Mahkeme başkanı, Korkmaz ve Yılmaz'a yönelik bir dahaki celsede avukatları ile gelip ifade vermeleri yönünde süre verdiğini belirterek, "Avukatlarınız gelmezse kendiniz yeni avukat tayin edebilirsiniz. Ya da mahkemeye başvurursunuz barodan size avukat tayin edelim. Duruşmayı gelip ifade vermemeniz durumunda zorla getirileceksiniz." dedi.

        HAMİDE KORKMAZ: "KATİLLERDEN DAVACIYIM"

        Duruşma salonunda bulunan ve olaylarda ölen Mehmet Zahit Korkmaz'ın eşi Hamide Korkmaz'a duruşma bitiminde mahkeme başkanının, yargılama süresince duruşmaya gelme mecburiyetinin olmadığını söyledi. Korkmaz, ayağa kalkıp sanıkları göstererek, "Bunlar katil. Eşimi öldürdüler. Ben bunlardan davacıyım. Onların cezalandırılmasını istiyorum." dedi.

        Sanık avukatları, müvekkillerinin il dışında görevli olduklarını ifade ederek, tanıkların ifadelerinin alınması ve delillerin toplanması süresince duruşmalardan vareste edilmelerini istediler.

        Mahkeme heyeti, sanıkların sorgularının yapıldığı, görev ve ikamet yerlerinin uzaklığı sebebiyle duruşmalarda huzurda bulunmalarına gerek görülmediği kararını aldı. Olaylar sırasındaki bazı sivillerin tanık sıfatı ile ifadelerinin alınması, olaylarda sonra Batman, Şırnak ve Hakkari'de teslim olan terör örgütü üyeleri Sabri Adanır, Hasan Salar, Abdurrahman Yeşilyurt, Orhan Gezer ve Arif Kaçım'ın olayla ilgili görüşlerinin tespit edilmesini, ve olayda kullanılan HGR DM41 SPLİTTER COMP-B LOS FMP isimli el bombasının daha önceki terör örgütü faaliyetlerinde Van, Hakkari ve Şırnak'ta kullanılıp kullanılmadığını tespit etmek için jandarma ve emniyet müzekkere yazılmasına karar verdi. Duruşma 6 Haziran 2008 saat 14:00 ertelendi.

        Duruşma çıkışında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Seferi Yılmaz, mahkeme başkanının asker olduğu için hayatının askerleri azarlamakla geçtiğini savunarak, olayın mağduru ve tanığı olan kendilerini de azarladığını söyledi. Yılmaz, "Mahkemede sorulara cevap vermediğim için mahkemeyi taciz ettiğimiz gerekçesiyle sizi tutuklayabilirim diyerek açıkça tehdit ediyor. Özgür olmadığımız bir ortamda ifade vermeyeceğimiz kesindir. İddianame kapsamında kimin yargılanması gerektiği açıktır. Bu mahkemenin çok meşrutiyeti yoktur. Gelecek duruşma için avukatlarımızla görüşerek gerekli kararı vereceğiz. Kendimiz ve avukatlarımız bu davadan çekilmiş değiliz. Sonuna kadar takip edeceğiz" dedi.

        OLAY

        Şemdinli ilçesinde 9 Kasım 2005'te Umut Kitapevi'ne yapılan bombalı saldırıda, 1 kişi hayatını kaybetmiş 5 kişi de yaralanmıştı. Atılan bombayla ilgili astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile PKK itirafçısı Veysel Ateş 'Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmaya yönelik eylemde bulunmak, adam öldürmek ve adam öldürmeye teşebbüs etmek, şuç işlemek için anlaşmak' suçlarından tutuklu yargılanıyordu.

        Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan yargılamada sanıklar 39 yıl 10 ay 27 hapis cezası almışlardı. Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi'nin 16 Mayıs 2007'de 'eksik soruşturma' gerekçesi ile bozduğu Şemdinli davasının askeri mahkemeye taşınmasından sonra 14 Aralık 2007 'de yapılan ilk duruşmada sanıklar tahliye edilmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ