Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam F-4 Savaş ucağı düştü!

        ESKİŞEHİR (AHT)

        Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Eskişehir'deki 1'inci Ana Jet Üs Komutanlığı'na ait "Terminatör" denilen F-4/2020 uçağı eğitim uçuşu için Eskişehir meydanından kalkış yaparken belirlenemeyen bir nedenle patlama meydana geldi. Uçaktaki iki pilot, paraşütle atlayıp kurtuldu. Pilotlar, Eskişehir Asker Hastanesi'ne kaldırıldı. Hava Kuvvetleri Komutanlığının internet sitesinde yer alan açıklama saat 14.13'te havalanmak için hareket eden F-4 savaş uçağında henüz belirlenemeyen nedenle patlama meydana geldiği paraşütle kurtulan yaralı iki pilotun sağlık durumlarının iyi olduğu kaydedildi.

        KUZEY IRAK'A SINIR ÖTESİ HAREKATLARDA KULLANILIYOR

        Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait F-4 2020 tipi savaş uçaklarından 54'ü İsrail tarafından 632 milyon dolar bedelle modernize edildi.

        "Terminatör" adı verilen F-4 2020 uçakları, Türk Hava Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'a düzenlediği sınır ötesi harekatlarda kullanılıyor. Gelişmiş radar ve seyrüsefer sistemleri ile sayısal göstergeli yeni bir kokpit tasarlanan F-4'lerin silah sistemleri de modernizasyon kapsamında yenilenmişti. F-4'lere takılan sentetik açılımlı radar, 80 mil içinde 100 farklı hedefi takip edebiliyor. Yenilenen F-4'ler, klasik mühimmatların yanı sıra, Popeye, Maverick, Sidewinder ve Sparrow füzeleri fırlatabiliyor. F-4 ler 2002'deki modernizasyonlarından sonra Türk Hava Kuvvetleri'nde 2020 yılına kadar aktif görev yapması planlanıyor.

        17 YILDA 16 FANTOM DÜŞTÜ

        Bugün düşen uçakla birlikte, Türkiye'de son 17 yılda düşen F-4 savaş uçağı sayısı 16'a yükseldi. 2009 yılı Mart ayında Konya 3. Ana Jet Üssü'nden havalanan F-4 tipi uçak, Altınekin ilçesine bağlı Ayışığı Köyü yakınlarında düştü, Pilot Üsteğmen Murat Türkmen şehit oldu, Pilot Yüzbaşı Uğur Aydın da yaralandı. 2005 yılı Haziran ayında Malatya'da eğitim uçuşu yapan F-4 tipi savaş uçağı Doğanşehir ilçesi yakınlarında kuş sürüsüne çarparak düştü.

        Paraşütle atlayan Pilot Yüzbaşı Mustafa Akyüz ile Pilot Üsteğmen Melih Çelik hafif sıyrıklarla kurtuldu. 2004 yılı Ocak ayında da Eskişehir 1'inci Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan kalktıktan sonra arızalanan F-4, bir dere kenarındaki yamaca çakıldı. Uçağın pilotları Yüzbaşı M. Ali Yandım ve Üsteğmen Mehmet Ata şehit oldu. Kazadan sonra düşen uçağın parçaları bir kilometrekarelik alana yayıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ