Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Çocuk İzleme Merkezi pilot çalışmalara başladı

        Hilal ÖZTÜRK / AHT - ÖZEL HABER

        Cinsel istismar mağduru çocuğun, adli süreçte yaşadığı sistem tacizini sona erdirecek Çocuk İzleme Merkezi (ÇİM) projesi, Ankara'da hayata geçirildi. Proje, Yenimahalle Devlet Hastanesi bünyesinde kurulan Çocuk İzleme Merkezi ile önceki gün (9 Mayıs) uygulanmaya başlandı. Pilot çalışma, bu merkezde yapıldıktan sonra Türkiye geneline yayılacak. Ankara Başsavcısı İbrahim Ethem Kuriş, merkezde nöbetçi olarak görev yapacak savcılara bir genelgeyle duyuru yaptı. Başsavcı Kuriş, Avrupa ve Amerika'da yıllardır uygulanan sistemin nasıl çalıştığını genelgesinde ayrıntılı olarak anlattı. Cinsel istismara uğrayan çocuğu bileğine mahkeme mührü vurarak Adli Tıp'a gönderen, polis, savcı ve hakim karşısında ayrı ayrı yaşadığı taciz ya da tecavüzü anlatmasına neden olan adli sürecin sona erdiren ve nihayet dedirten sistem işte şöyle işleyecek:

        YENİ SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

        *Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Adalet Akademisi, HSYK ve diğer bakanlıklar ve kurumların katılımıyla hayata geçirilen yeni sistem çocuğun yaşadığı korkunç olayı tekrar tekrar anlatarak ikinci bir travma yaşamasını önlemeyi hedefliyor. *Cinsel istismar mağduru çocuğun ifadesi psikolog, sosyal hizmet uzmanı, adli tıp uzmanı, Cumhuriyet savcısı ve avukatın bulunduğu, çocuklar için özel hazırlanmış bir odada, ayrıntılı sesli ve görüntülü olarak kaydedilecek. *İfadeye katılan psikolog ve diğer uzmanlara CMK'ya göre yemin verdirilecek. *Alınan ifadenin ses ve görüntü kayıtları CD'lerle ifadeye katılan uzmanların raporları evraka eklenecek. *Çocuk aynı zamanda adli tıp uzmanı tarafından muayene edilerek adli tıp raporu hazırlanacak. *Çocuk büyük bir zorunluluk yoksa mahkemeye çıkartılmayacak.

        İSTİSMAR MAĞDURU ÇOCUKLAR İNCİNMESİN

        Başsavcı Kuriş, ÇİM'de daha önce Çocuk Suçları Bürosunda görevli Cumhuriyet Savcılarını görevlendirdi. Savcılara sabah 08.00 akşam 17.30'a kadar merkezde çalışacaklarını bildiren Başsavcı Kuriş, alınacak ifade çoksa, ifadeler bitene kadar nöbetin devam edeceğini de vurguladı. Kuriş yeni sistemin amacını da şöyle açıkladı: "İstismar mağduru çocuğun aynı olayları tekrar yaşamasının, hatırlamasını ve psikolojisinin bozulmasını, daha fazla incinmesini önlemek için ifadenin bir defa alınmasıyla yetinilmesi sağlanmaya çalışmaktır."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ