Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Erkekler bu yaz nasıl giyinecek?

        Dünya markalarına şöyle bir göz attığımızda karşımıza bir hayli kısalan ve daralan paçalar çıkıyor. Prada, Louis Vuitton, Dior Homme, Lanvin gibi markalardan daha muhafazakâr ve standartlarını koruyan Hugo Boss, Paul Smith gibi modacılara bütün yeni erkek koleksiyonlarında pantolon paçaları neredeyse dize kadar kısalıyor diyebiliriz! Ancak bu modayı, değil Türk erkekleri Avrupalı erkeğin bile benimseyip hemen gardırobuna taşımasını beklememek gerek. Tabii görmezlikten de gelmeyecekler.

        Ayakkabı hizasından kimi zaman santimetrelerce yüksekte kalan pantolon boyları kadar ince kravatlar, minimal çizgiler ve yarı transparan üstler de revaçta. Koyu renk bir takımın içine çekinmeden cüretkâr ve parlak renkli gömlek ya da sweat'ler giyiliyor. Canlı renklerin erkek modasına enerji ve tazelik kattığı bir gerçek. Fuşya ve elma yeşili gibi cesur ve sıra dışı renkler rahatlıkla sıradan bir takımda kullanılabiliyor. Plastik parka ve trençkotlar renkleriyle göz alırken, çantalar büyük.

        Peki ama Türk erkeğinin yeni trendlere uyumu nasıl olacak? İstanbul Fashion Lab.'teki erkek koleksiyonu defilesiyle yerli ve yabancı basının büyük beğenisini kazanan Hatice Gökçe, bu konuda şunları söylüyor: “Genç Türk erkekleri kalıpları yıkmaya uzun zamandır hazır! Ancak hâlâ bekledikleri alternatifleri sunmakta geç kalıyoruz. Orta yaş üzeri için ise biraz daha zaman var.”

        Damat ve ADV markalarının kreatif danışmanlığını yürüten Alessandro Ferrari ise genel olarak modayı takip etmekten çekindiklerini düşünüyor: “Favorileri hâlâ siyah takım elbise. Oysa kahverengi ve gri gibi farklı renklerle birlikte vücutlarına oturan tek ceket ve pantolon kombinlerini deneyebilirler.”

        Hem barok hem fütüristik

        Geçmişe damgasını vurmuş bir sanat akımı olan barokla, 20. yüzyılda ortaya çıkmış olan fütürizmin sentezi, 2008 ilkbahar-yaz sezonunun temaları olarak karşımıza çıkıyor. Fütürizmin minimalist sadeliğiyle barokun sofistike etkisi kontrast yaratıyor ama uyumu ikna edici.

        Kravatlarda kendini tekrar eden görünümdeki desenler, ince ve verev kesimli biyeli gömlekler, barok tarzı kapanışlı ceketler, nostaljik desenler, vintage deri aksesuvarlar, derin 'V' yaka merserize örgülü kazaklar ile pamuklu, çizgili, koyu zeminli gömlekler, yıkanmış hissi veren ceketler, desenli ve resimli düğmeler bu yıl sıkça karşımıza çıkacak. Koton, kanvas ve deriden yapılmış ayakkabılar ise pratik günlük kullanıma uygun hazırlanmış beyaz tasarımlar ile kombinlenebilir. Yıka-çık ütü gerektirmeyen takımlar artık erkeklerin gardıroplarına uzun süre çıkmayacak şekilde girecek. Rafya ve bambudan yapılan şapka ve benzeri tasarımlar ise yaz tatili için çok uygun. Bordür baskılı seyahat tişörtleri ve çok yumuşak kumaşlardan yapılma el çantaları yine spor havayı destekleyen unsurlar. Geçen yıllarda daha sade kesimler varken bu yaz sezonunda daha hareketli ceketler ve bol bol aksesuar görüyoruz.

        Sezonun yeniliği kontrast trendi

        Uomo Collezioni'nin Genel Yayın Yönetmeni ve moda tasarımcısı Alessandro Ferrari bir süredir Damat ve ADV’nin kreatif danışmanlığını yürütüyor. Ferrari'yle 2008 erkek modasıyla ilgili küçük bir söyleşi gerçekleştirdik.

        # Bu yaz erkek modasında en büyük yenilik nedir?

        Bu sezonun en belirgin özelliği farklı giyim alanlarını bir araya getirmesi. Klasik giyimin içerisinde dahil edilen sportif ve ileri teknoloji temsilcisi ürünler farklı ve kullanışlı kontrastlar yaratıyor. Son derece şık bir takım elbisenin içine veya dışına giydirilerek kombinlenen naylon yelekler bu kontrast için iyi bir örnek.

        # 2008 yazında nasıl bir erkek silueti ortaya çıkıyor?

        2008 yılının erkek moda dünyasındaki en belirgin vurgusu; modern ve yalın siluetler. 2000'li yılların başında belirginleşen zengin renk ve detaylar, geçtiğimiz yıllarda yerini yalın detaylara bırakmıştı. 2008 yılı yalınlığı, modern ve sportif unsurlarla birleştirerek yorumluyor. Bunun yanı sıra spor ve casual ürün gruplarının içerisine daha klasik ve moda temsilcisi ürünler ekleniyor. Mesela son derece parlak ve elektrik renklerdeki mayo şortların üzerine kombinlenen klasik çizgili gömlekler ya da örme pantolonlar ile kombinlenen ceketler de bu farklı stiller için önemli örnekler. 70'li ve 80'li yılların etkileri de görülüyor. Ceket ve pantolon formları daralırken ceket yakaları geçtiğimiz sezonlara oranla genişliyor; keskin ve vatkalı omuzların yerini ise malzemesiz 'soft' omuzlar alıyor. Kravatlar 7-8 cm'e kadar daralıyor. Takım elbise görüntüsü yerini tek ceket ve tek pantolon kombinlerine bırakıyor.

        # Trendy olmak isteyen erkeklere bu yaz mutlaka almaları gereken 5 parça önerir misiniz?

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ