Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Deprem soruşturmasında son durum

        Van'da 600'den fazla kişinin ölümüne neden olan depremin ardından başlatılan soruşturmada son durumu, en yetkili isim Van Cumhuriyet Başsavcısı Osman Nuri Güler, Habertürk'te Yasemin Güneri'ye anlattı.

        6 binanın yıkıldığı Van merkezinde işlemlerin tamamlanmak üzere olduğunu kaydeden Güler, "Bilirkişi incelemesi esas olmak üzere binalardan parça aldık. Kolonların röntgenini çektik. Gerekli malzemelerin kullanılıp kullanılmadığını tespit etmek için. Plan ve projeleri tespit edeceğiz. Binalarda oturanların ifadelerini alacağız. Kimlerin sorumlu olduğunu en kısa sürede ilgililere göndereceğiz. İşlemlerin pek çoğu tamamlandı. Gerçekten kusur tespit edildiği takdirde dava açacağız" dedi.

        Erciş'te cezaevi ve lojmanlarda da incelemelerde bulunulduğunu kaydeden Güler, lojmanlarda bazı hasarların tespit edildiğini söyledi.

        Güler, Erciş'teki adliye binasının kullanılamaz durumda olduğunu, adalet hizmetlerinin büyük bir çadırda verildiğini hatırlattı.

        ŞİKAYETLER VAR

        Güler, savcılığa yapılan şikayetlerle ilgili soruya, "Şimdiye kadar net bir isim gelmedi. Ama binası yıkılan vatandaşlardan şikayetçi olanlar oldu. Hatta o binalarda oturanlardan ifade almaya başladık" yanıtını verdi.

        Sağlıklı bir soruştuma için binaların niçin yıkıldığının tespit edilmesi gerektiğini kaydeden Güler, Van'da 6 binanın yıkıldığını buna karşılık Erciş'te 90 civarında binanın yıkıldığını hatırlatarak, "6 bina ile ilgili 10-15 gün içinde işlemleri dosyaları göndermek istiyoruz" dedi.

        Şüphelilerin eylemleri hakkında kast, bilinçli taksir, bilinçsiz taksir gibi ayrımlara göre davanın açılacağını kararın mahkemede verileceğini hatırlatan Güler, "Niteliksiz malzeme kullanmak taksiri kasta doğru yaklaştırır" dedi.

        BELEDİYELERİN SORUMLULUĞU

        Başsavcı Güler'in ardından Habertürk'te Borayhan Gülcü'nün sorularını yanıtlayan Erciş Belediye Başkanı Zülfikar Arapoğlu ise "bugüne kadar yasaların dışına çıkmadıklarını" söyledi.

        Arapoğlu, "İmar yasası var.İmarın dışına bugüne kadar çıkmış değiliz. Geçmiş belediye başkanlarından çıkan var mı bilmiyoruz. Kat artırımlarında belediye meclisi kararıyla en fazla bir kat artırabiliyoruz. Yapı denetim, bizim ilçemize 2011'in başında geldi. Şu anki yıkıntılarda hata var mı, araştırılması gerekir. Belediye sadece projeleri inceler. Doğru mu, değil mi ona bakar. Ama belediyeler gidip de tek tek inceleme yapmaz, onu inşaat mühendisleri yapar. Sorumluluk onlara ait" diye konuştu.

        Yıkılan binaların çoğunun 10-12 yıllık binalar olduğuna dikkat çeken Arapoğlu, "Bunun araştırılması gerekir. İncelenmeden bir şey söylemek doğru değil. Suçlar varsa ortaya şıkarılsın" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ