Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Barolar'dan Adalet Bakanı'na cevap!

        Türkiye Barolar Birliği (TBB), 13 yaşındaki kız çocuğu N.Ç'ye tecavüz davasında, N.Ç'nin kendisine karşı işlenen tecavüz suçuna rızası ile izin verdiğini düşünmek ve kabul etmenin hayatın olağan akışına, gerçeklerine ve suçun işlendiği tarihte yürürlükte olan 765 sayılı kanununun sözüne, özüne ve amacına da uygun olmadığı bildirildi.

        TBB'den yapılan yazılı açıklamada, Yargıtay 14. Ceza Dairesinin 13 yaşındaki kız çocuğu N.Ç. ile ilgili olarak verdiği ''sanıklarla kendi rızası ile birlikte olduğu'' kabulüne dayalı kararının hukuken yerinde ve isabetli olmadığı savunuldu.

        Açıklamada, 15 yaşını tamamlamamış her kişi gibi N.Ç'nin de henüz çocuk olduğu ve kendisine karşı yapılan her türden eylemin anlam ve sonucunu anlamayacak yaşta olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi: ''Hal böyle iken Yargıtay 14. Ceza Dairesinin kararına konu olayın mağduru olan 13 yaşındaki N.Ç'nin kendisine karşı işlenen tecavüz suçuna rızası ile izin verdiğini düşünmek ve kabul etmek hayatın olağan akışına ve gerçeklerine uygun olmadığı gibi suçun işlendiği tarihte yürürlükte olan 765 sayılı kanununun sözüne, özüne ve amacına da uygun değildir. Gerek bu nedenlerle, gerekse öncelikli görevi cinsel istismara uğrayanların haklarını korumak olan yargı organının kamu vicdanını ve hukukun kendisini inciten bu kararını TBB olarak, isabetli bulmadığımızı kamuoyunun bilgi ve takdirlerine sunarız.''

        Yargıtay'ın geçtiğimiz günlerde N.Ç. davası ile ilgili aldığı karar sonrasında toplumun farklı kesimlerinden tepkiler gelmiş, Adalet Bakanı Sadullah Ergin de, Azerbaycan gezisi sırasında basın mensuplarının bu konudaki sorularını yanıtlarken, olayın 2002 yılında işlenen bir fiil olduğunu belirterek, 2005 yılında sonra yürürlüğe giren Türk Ceza Yasası'nda böyle bir kararın çıkmasının söz konusu olmayacağını söylemişti.

        "YARGIDAKİ STATÜKO BU KARARLA ORTAYA ÇIKTI"

        AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ise konu hakkında bugün yaptığı açıklamada, "Statükonun en sağlam bekçisi olan yargının durumu ancak son tecavüz kararıyla fark edildi" dedi.

        Bağış, "N.Ç'ye tecavüz" davasına ilişkin Yargıtay'ın verdiği karar hakkında, yargı ve mevzuattaki sorunların bu tür neticeleri doğurduğunu kaydetti. "Yıllardır biz AB standardında hukuk - yargı derken statükonun bekçileri yargıyı kale ilan etmişlerdi. Dokundurtmayız diyordu" diye konuşan Bağış, yargının ve mevzuattaki çelişkilerin ilk kez olmadığını belirtti.

        Bağış şunları söyledi: "Statükonun en sağlam bekçisi olan yargının durumu ancak son tecavüz kararıyla fark edildi. Belki bazı kesimlerce ilk kez fark edildi. Aynı çarpık mevzuatla yıllarca ekonomik reformlar baltalandı.

        Vuruşa vuruşa çekilenler yasaların labirentinde yüzlerce bubi tuzağı bıraktılar. Daha temizleyemedik. Reform çabalarımızı mecliste engelleyen muhalefet bu süreçteki payını unutmamalıdır.

        Medya ve sosyal medyada bu haksız ve adaletsiz kararı hükümetimize mal etmeye çalışanları da kınıyorum. Yargıda, mevzuatta sorun vardır ve bu bazılarının zannettiği gibi ilk kez olmuyor. Lamı cimi yoktur. Çözüm, AB standardında hukuktur."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ