Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam 'Kaçak kum' davasında 33 beraat

        Bursa'nın Karacabey İlçesi'nde denizden kaçak kum çıkartılıp satıldığı iddiasıyla yargılanan ve hakkında 207 yıla kadar hapis cezası istenen Yeni Şafak Gazetesi Sahibi Ahmet Albayrak'ın da aralarında bulunduğu 33 sanığın yargılanması tamamlandı. Mahkeme, Ahmet Albayrak ve Bursa İl Özel İdare eski Genel Sekreteri Kemal Demirel'in de bulunduğu 30 sanığın beraatine karar verirken, tutuksuz sanıklardan 3'üne 'Görevi kötüye kullanmak' ve 'Rüşvet' suçlarından 6 ay 20 güne kadar hapis cezası ceza verdi. Mahkeme bu cezayı erteledi.

        Bursa Cumhuriyet Savcılığı, Karacabey İlçesinde 3 yıl önce İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince denizden kaçak kum çekerek yılan balıklarının yaşama alanı olarak bilinen tatlı su dalyanlarına zarar verdikleri, ruhsata aykırı bölgeden çekilen kumları TOKİ dahil müteahhitlere pazarladıkları, devletin el koyduğu binlerce metreküp kumu yedieminlik kurumuna zarar vererek satılması ve bürokratlara baskı yapmak amacıyla örgüt kurdukları iddialarıyla ilgili soruşturma başlattı. 6 aylık teknik takip sonucu jandarma aralarında Ahmet Albayrak, Bursa Özel İdaresi yöneticilerinin de bulunduğu 33 kişi hakkında, 'Kum tanesi' adı verilen operasyon başlattı. Operasyon kapsamında çeşitli tarihlerde gözaltına alınan 33 kişiden 13'ü tutuklanırken diğerleri ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

        İLK DURUŞMADA TAHLİYE

        Haklarında Bursa 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde işledikleri öne sürülen her bir suç için, 11 ayrı kamu ihalesine fesat karıştırmak, 5 ayrı rüşvet almak ve vermek, hırsızlık, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, örgüte üye olmak ve şantaj suçlarından 207'şer yıla kadar hapis cezası istenen sanıklardan tutuklu olanlar, çıktıkları ilk duruşmada tahliye edildi.

        Karar aşamasına gelen davayla ilgili yargılama bugün tamamlandı. Yapılan son duruşmaya tutuksuz sanıklar Sedat Özkaya, Mehmet Taş, Ayla Yenidünya, Hatice Aman, Mustafa Doğan İnal, Rafi Altıok, Erdal Cansever, Kemal Demirel, Yaşar Dursun, Seniha Balcı, Fahriye Akdamar, Aslan Sevi ve Yaşar Rıza Sonay katılırken diğerleri ise gelmedi.

        Son sözleri sorulan sanıklar yöneltilen suçlamaları kabul etmeyip, beraatlerini ;istedi. Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, aralarında Ahmet Albayrak, Kemal Demirel'in de bulunduğu 30 sanığın beraatlerine karar verdi.

        3 KİŞİYE HAPİS CEZASI

        Mahkeme heyeti, İl Özel İdaresi Çevre Sağlığı Daire Başkanı Yaşar Dursun Ay ile İl Özel İdaresi Gelir Müdürü Fahriye Akdamar'ın üzerine atılı 'Müteselsilen görevi kötüye kullanma' suç undan 6'şar ay 20'şer gün, Seniha Balcı'ya ise, 'Rüştvet almak' suçundan 5 ay hapis cezası verdi. Mahkeme bu cezaları erteledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ