Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Roma İmparatoru Julius Sezar, Veni, vidi, vici

        Zile Belediyesi, Roma İmparatoru Julius Sezar'ın, Tokat'ın Zile ilçesinde söylediği ''Veni, vidi, vici (geldim, gördüm, yendim)'' sözü için Türk Patent Enstitüsü'nden marka tescil belgesi aldı.

        Tarihi kaynaklarda Roma İmparatoru Julius Sezar'ın Zile'deki 4 bin yıllık tarihi kalede söylediği ''Veni, vidi, vici (geldim, gördüm, yendim)'' sözünün marka tescili, Zile Belediye Başkanı Lütfi Vidinel'in 2,5 yıllık çalışması sonucunda Türk Patent Enstitüsü'nden alındı.

        Belediye Başkanı Lütfi Vidinel, konuyla ilgili olarak tarihi Zile Kalesi'nde AA muhabirine yaptığı açıklamada, Zile'nin Anadolu'daki cazibe merkezlerinden biri olduğunu söyledi.

        Julius Sezar'ın Roma'dan Zile'yi almak için geldiğini ifade eden Vidinel, ''Sezar binlerce askeriyle Zile'ye geliyor. Pontuslularla yaptığı kanlı savaşın ardından Zile Kalesi'ni alıyor. Yanında bulunduğumuz taşa, tarihin en kısa sözü olan 'Veni, vidi, vici' ifadesi ile övüncünü Roma'ya bildiriyor. Sezar'ın söylemiş olduğu bu söz tarihi bir hakikattir'' diye konuştu.

        ''Tescili 10 yıl boyunca Zile Belediyesi'ne ait''

        Sezar'ın söylediği bu tarihi sözün patentini almak için bir süre önce çalışma başlattıklarını belirten Vidinel, şunları kaydetti:

        ''Sezar'ın Zile Kalesi'nde söylediği 'Veni, vidi, vici' sözünün marka tescilini aldık. Bu tescili Şubat ayında aldık, bu sözün tescili 10 yıl boyunca Zile Belediyesi'ne ait. Bizim istediğimize göre her 10 yılda tescil yenilenecek. Bu tescili belediye olarak kültür ve turizmde kullanacağız. Dünyanın her yerinde satılan bir sigara firması, ambleminde Sezar'ın Zile'de söylediği 'Veni, vidi, vici (geldim, gördüm, yendim)' sözcüğünü kullanmakta. Bu sözün tütün ve tütün mamullerinde kullanma hakkı sadece Zile Belediyesi'nde. Biz firma ile görüşeceğiz. 'Veni, vidi, vici' sözünün yanına ya 'Zile' yazacak, ya da sattığı her sigaradan, hukuki zeminde, yarım kuruş da olsa almak için gayret göstereceğiz. Elde edeceğimiz parayı, sigaradan dolayı sağlığını kaybeden insanlarımızın tekrar sağlığına kavuşması için harcayacağız. Bu sözcüğü kullanan tüm firmaların Zile Belediyesi ile anlaşma yapma mecburiyetleri vardır.''

        Sezar ve Zile

        Tarihi kaynaklarda, Roma İmparatoru Julius Sezar'ın Pontus asıllı Basforos Kralı 2. Pharnake ile Zile Altıağaç mevkisinde çok kanlı bir savaş yaptığı belirtiliyor.

        İki tarafın da büyük kayıplar verdiği savaşı Roma İmparatoru Sezar'ın kazandığı, bunun üzerine dünyaca ünlü ''Veni,vidi, vici (geldim, gördüm, yendim)'' sözünü söyleyerek durumu Roma'ya bildirdiği ifade ediliyor. Julius Sezar, Zile'de kaleye taş bir kitabe yaptırarak dünyaca ünlü sözünü yazdırıyor.

        Antik çağlarda kurulmuş, höyük üzerinde inşa edilmiş, akropol özelliğine sahip bir Roma kalesi olan Zile Kalesi'nin kuzeydoğusunda kayalıklara oyulmuş, Roma dönemine ait küçük bir tiyatro da bulunuyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ