Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Kamu görevlilerine hayat kadını!

        NİHAT ULUDAĞ- AHT

        İstanbul Mali Suçlarla Mücadele ekipleri, hayali ihracat iddiaları üzerine 10 ay önce projeli bir çalışma başlattı. SGK, BDDK, gümrük ve vergi müfettişlerinin de verdiği destekle geçtiğimiz pazartesi günü İstanbul, Ankara, Bursa ve Tekirdağ'da tespit edilen 84 ayrı adrese operasyon düzenlendi.

        Baskında aralarında İşadamı S.S.B.'nin de bulunduğu 2'si kamu görevlisi 64 kişinin İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Yapılan sorgulama sonucunda hayali ihracat yaptığı belirtilen 70 şirket incelemeye alındı. Çetenin yönlendirmesiyle çalışan şirketlerin farklı yöntemlerle dolandırıcılık yaptığı ortaya çıktı. İddiaya göre zanlıların uyguladığı bir yönteme göre şirketler değeri yüksek ürünü yurtdışına çıkarıyormuş gibi gösterip değeri çok düşük ürünü yurtdışına gönderiyordu. Böylece devletten ihracat karşılığında yüksek oranda vergi alıyordu. Bu işlemleri gerçekleştirmek için gümrükte çalışan bir kamu görevlisinden yardım alıyorlardı.

        TEKSTİL MÜDÜRÜ İŞLMELERİ KOLAYLAŞTIRMIŞ

        Hayali ihracat çetesinin bir diğer vurgun yöntemi ise cirosu düşük olan şirketlerin kapasitelerini sahte belgelerle yüksek gibi gösterip revize taleplerini artırmak olduğu belirlendi. Bu yöntemle çeteye ait şirketler kağıt üzerinde yüksek miktarlı hayali ihracat gerçekleştiriyordu. Polisin yaptığı takiplerde hayali ihracat çetesine Dış Ticaret Müsteşarlığı Tekstil Şube Müdürü'nün yardım ettiği ortaya çıktı.

        Yapılan takiplerde hayali ihracat çetesinin lideri olan Barış K.'nın tekstil şube müdürüne işlemleri kolaylaştırması için hayat kadınları gönderdiği belirlendi. Polis yaptığı takiplerde kadınların tekstil müdürüne gönderilmesini görüntülerle belgeledi. Emniyette işlemleri tamamlanan 2'si kamu görevlisi 48 şüpheli, Büyükçekmece Adliyesi'ne sevk edildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ