Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Mahyalarda devrim

        Hatice TUNÇ/HT CUMARTESİ

        Sultan I. Ahmed döneminde Sultanahmet Camii’ne dini sözlerin yazılı olduğu kandillerin asılmasıyla başlayan 450 yıllıkmahya geleneği, artık teknolojiye teslim. Osmanlı’da yağ kandilleriyle, günümüzde elektrik ampulleriyle yapılan mahyalar şimdilerde kayan yazı sistemiyle, LED tabanlı üretiliyor. İmamların bilgisayardan tek tuşlamahyayı değiştirebilmesine olanak sağlayan bu sistemhem zahmetsiz hemtasarruflu. Üretici firma yetkilisi Özcan Kars “Dijitalmahyalar, eski usul mahyaların yirmide biri enerji harcıyor. En önemli özelliği sonsuz bilgi yazılmasına olanak sağlaması ve kablosuz iletişim” diyor. Dijitalmahyalar, bir dönemminarelere aşırı yük bindirdiği için kaldırılması gündeme gelen geleneksel mahyalara göre çok hafif ve yangın riski yok; her hava koşuluna da uygun.

        BLUETOOTH’LA DOĞRUDAN MAHYAYA

        Uzun bir hadisin, ayetin aktarılabildiği dijitalmahyalar küçük yerlerde haberleşme aracı da olabiliyor. Özcan Kars, Gebze’deki Tavşanlı Camii’nin mahyasından düğün ve cenaze haberlerinin verildiğini, dolayısıyla sevinç ve kederin buradan paylaşıldığını söylüyor. Ayrıcaminareler yüksek yerler olduğu için 365 gün kullanılabilen bumahyalar sayesinde deprem, sel gibi durumlarda yönlendirme buradan yapılabiliyor. Elbette dijitalmahyaların kullanımı çok daha kolay. Montajı yapıldıktan sonra tekrar minareye çıkmanız,metni yazmak içinmahyayı aşağıya indirmeniz gerekmiyor. Bilgisayarınızdan yazdığınız metin, bluetooth teknolojisiyle doğrudanminareye gönderiliyor. Yazdığınız yazı isterseniz orada sabit kalıyor isterseniz kayan yazı şeklinde geçiyor. Hemde istediğiniz renk ve hızda... Minare aralarının kısa olması bu mahyalarda sorun teşkil etmiyor.

        Başbakan’ın yeni açtığı cami de öyle

        LED’limahyalar şimdilik Süleymaniye, Eyüp Sultan gibi selatin camilerde (sultanların yaptırdıkları camiler) minare aralıkları geniş olduğu için kullanılmıyor. Şu an sistemin kullanıldığı 15’in üzerindeki caminin bir kısmı şunlar: Başbakan Erdoğan’ın yeni açtığı İstanbul Ataşehir’dekiMimar Sinan Camii, Konya Selçuk Camii, Gebze Tavşanlı Camii, İstanbul Çekmeköy Hacı Hakkı Ekşi Camii, Altunizade Şehrizar Camii... Ayrıca Cizre,Mardin ve Kerkük’te de dijital mahyalı camilermevcut.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ